Безсрочна ефективна стачка в НОИ и комисията за защита на

...
Безсрочна ефективна стачка в НОИ и комисията за защита на
Коментари Харесай

Служители от държавната администрация готвят протести с искане за по-високи заплати

Безсрочна ефикасна стачка в Национален осигурителен институт и комисията за отбрана на потребителите готвят от КТ " Подкрепа ". Докато ръководещите не намерят пари за 30% нарастване на заплатите им, чиновниците в двете институции се заканиха, че може да спрат работа. В протестна подготвеност са и работещите в Националната организация за приходите, Агенция Пътна инфраструктура и Националният статистически институт.

В края на предходната година заплатите в Национален статистически институт са увеличени с 11%. Сега междинното заплащане там е 1000 - 1200 лв..

" Имаме една колежка, която е с 900 лв. заплата брутна. Това е човек с висше обучение. От 120 държавни администрации и организации ние - Национален статистически институт по заплащане сме на 114 място ", съобщи Рая Петрова - ръководител на КТ " Подкрепа " в Национален статистически институт.

Заради Коронавирус пандемията заплатите на чиновниците в Национален статистически институт не са увеличавани през 2020 и 2021 година.

" Искаме минимално да ни се усилят заплатите с към 400 лв. на човек за всички. Искаме и да се усилят средствата за прехрана на института. Сградата ни не се е ремонтирала, компютрите ни не са се сменяли от години ", съобщи Рая Петрова.

Ако не бъдат чути чиновниците на Националната статистика ще излязат на митинг. Недоволство поради ниски заплати има в Национален осигурителен институт и КЗП. Там даже обмислят безсрочна ефикасна стачка.

" Там знаете, че беше извършена едночасова предупредителна стачка. И това е идната стъпка, която хората ще подхващат, ако няма пари за тях. Национален осигурителен институт отпуска и изплаща пенсиите, компенсациите за безработица, майчинството, болничните. Така че следствията ще бъдат в тази посока ", съобщи Кремена Атанасова - предедател на Сидниката на административните чиновници, КТ " Подкрепа ".

По-високи заплати желаят и чиновниците в Национална агенция за приходите, толсистемата, Агенцията за битка с градушките, селскостопанската академия и БНР.

" Може би тези сътрудници няма да устоят и най-вероятно ще излязат на улицата. Исканията са за компенсиране на инфлацията от 2021 година до момента, която е в размер на 30% ", съобщи Тодор Капитанов - вицепрезидрнт на КНСБ.

Проектобюджетът за тази година планува 10% нарастване на заплатите, само че единствено за чиновниците, чиито хонорари не са повишавани през предходната година. Синдикатите възнамеряват протестни акции в цялата страна.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР