Безспорно новината на вчерашния ден що се отнася до международните

...
Безспорно новината на вчерашния ден що се отнася до международните
Коментари Харесай

Акция на Мосад като на филм - причината Тръмп да вземе решението си за Иран?

Безспорно новината на вчерашния ден що се отнася до интернационалните връзки беше окончателното решение на американския президент Доналд Тръмп да изтегли Съединени американски щати от Съвместния изчерпателен проект за деяние (СВПД) с Иран. Или с други думи – от интернационалното нуклеарно съглашение с Иран, подписано от Съединени американски щати, Китай, Русия, Франция, Германия и Англия – всички непрекъснати членки на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации.
Решението на Тръмп беше предстоящо в огромна степен поради негови изявления по тематиката в предишното. При оповестяването му, президентът на Съединени американски щати сподели, че СВПД е разрешил на Иран да продължи с програмата за обогатяване на уран, че съглашението, даже Иран да го извършва на 100%, ще разреши в къс интервал от време на режима на Ислямската република да доближи до пробив що се отнася до изработка на нуклеарни оръжия и че " водещата в света държава-спонсор на тероризъм ще е на ръба да се снабди с най-опасното оръжие, познато на човечеството ".
В отговор предходният президент на Съединени американски щати Барак Обама написа в профила си във Фейсбук, че СВПД слага строги ограничавания по отношение на нуклеарната стратегия на Иран за избрани интервали от време – 10, 15, 20, 25 години. След приключване на съответния интервал според съглашението, рестриктивните мерки за Техеран падат, само че СВПД не е било в никакъв случай замисляно като документ, който да важи постоянно. И по-важно - Иран към този момент даде обещание да ратифицира спомагателния протокол към Договора за потребление на нуклеарната енергетика за мирни цели под егидата на МАЕ, който не разрешава категорично създаването на нуклеарни оръжия, разяснява The Washington Post.

Ролята на Израел
В края на април израелският министър председател Бенямин Нетаняху публично заяви, че страната му разполага с 55 000 страници и 183 диска секретни ирански документи, показващи ясно желанията на Техеран. Но Нетаняху не даде категорично доказателство, че Иран е нарушил СВПД, разяснява The New York Times. Коментарът е реалност, въпреки Нетаняху да направи специфична презентация на документите – с показно даже с видео фрагменти, в това число на изказвания на представители на иранския режим, че Иран не търси метод да създава нуклеарни оръжия. Израелският министър председател съобщи следното: „ Тези документи потвърждават, че Иран лъже, когато споделя, че в никакъв случай не е имал стратегия за нуклеарни оръжия “, като добави, че след подписването на СВПД през 2015 година Техеран мести документите си за разработките си за нуклеарно оръжие в секретна база.

Оказа се, че още през януари тази година шефът на „ Мосад “ Йоси Коен прави аудиенция в Съединени американски щати и се среща с американския президент Доналд Тръмп. Той осведомява Тръмп за документите, като му споделя, че преводът им ще отнеме време, защото са характерни, а са писани на фарси.
Всъщност методът, по който " Мосад " се снабдява с документите – хартиени и дискове, тежащи половин звук, е впечатляващ. През февруари 2016 година израелската шпионска работа локализира " маскиран склад ", в който са документите. Следва интервенция, при която двама сътрудници на " Мосад " съумяват да обхванат в склада и да изнесат с два камиона всички документи, а по-късно благодарение на контрабандисти ги трансферират през Азербайджан до Израел, споделя The Jerusalem Post. Уникалното в тази ситуация е, че израелските шпиони са съумели да преминат сполучливо много огромна иранска територия, а контрабандистите, които са им помогнали, не са знаели защо в действителност оказват помощ.
По думите на Нетаняху, иранската стратегия за разработка на нуклеарно оръжие носи името план " Амад " . Този план е бил развиван в интервала 1999-2003 година. Целта на плана била да се разработят на доктрина и по-късно и на процедура пет нуклеарни бойни глави с мощ 10 килотона еквивалент ТНТ , които да бъдат тествани. А Нетаняху съответно демонстрира в презентацията си " бойната глава " и " взривната част ". Израелският министър председател обаче не показа документи, че Техеран продължава да търси метод да осъществя план " Амад ", а The New York Times разяснява, че новото в презентацията на Нетаняху, което не е към този момент споделяно обществено от американски служби за сигурност и то преди години, е информацията за петте нуклеарни бойни глави, както и изказванието му, че през 2015 година Иран фалшифицира декларациите си пред МАЕ по отношение на нуклеарната си стратегия и скрива план " Амад " .
Малко преди да разгласи решението си за излизане на Съединени американски щати от СВПД, Тръмп категорично обществено акцентира на презентацията на Нетаняху. Новият държавен секретар на Съединени американски щати и някогашен шеф на Централно разузнавателно управление на САЩ Майк Помпео пък категорично разяснява, че " ще остави на юристите " отговора на въпроса дали Иран е имал желание скрито да продължи с план " Амад ", а не дали планът е съществувал.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР