Безспорно мерките за дистанция почти навсякъде по света създадоха неудобство

...
Безспорно мерките за дистанция почти навсякъде по света създадоха неудобство
Коментари Харесай

EurActiv: Европейските лидери, които не послужиха за пример по време на изолацията

Безспорно ограниченията за отдалеченост съвсем на всички места по света сътвориха стеснение и провокираха чувство за ограничаване на персоналната независимост. Едва ли някой обаче е предполагал, че точно хората, наложили възбраните и рестриктивните мерки, ще бъдат измежду най-големите им извършители, написа EurActiv.
Във Англия и доста страни от Централна и Източна Европа водачите демонстрираха липса на почитание към ограниченията за блокиране поради пандемията от ковид.
Политическата атмосфера през миналата седмица във Англия бе избрана от натиска над висшия консултант на премиера Борис Джонсън и ръководителят по Brexit Доминик Къмингс и необятно разпространилите се апели да подаде оставка или да бъде освободен от поста.
Къмингс отхвърли да се отдръпна в понеделник (25 май), като съобщи, че не е направил нищо неприятно, като е минал 250 благи до Северна Англия, когато Англия е била под строго блокиране. Историята се разгоря и наруши рейтинга на Джонсън, защитил помощника си.
Лидерите в други страни също се появиха във вестникарските заглавия, като нарушиха разпоредбите за блокиране по време на изключителното състояние на своите страни.
Полският министър председател Матеуш Моравецки неотдавна трябваше да се извини за събирането в ресторант с публични лица. Според разпореждането, хората в страната можеха да вървят на ресторант единствено с близки членове на фамилията.
Преди това авторитетният брокер и водач на ръководещата партия " Право и Справедливост " Ярослав Качински наруши всички правила за блокиране, когато отдаде респект на гроба на брат си близнак Лех, който почина при самолетната злополука в Смоленск преди 10 години.
Двойни стандарти
Тези двойни стандарти провокираха яд, откакто в това време няколко актьори, които стачкуваха против провеждането на изборите за полски президент, бяха санкционирани по 2 400 евро всеки. Според отчетите, те са нарушили обществената отдалеченост с няколко сантиметра, носейки на 6 май голямо писмо от основната поща до постройката на Народното събрание.
В Чешката република президентът Милош Земан се срещна с вътрешния министър, министъра на правораздаването, шефа на Националната банка и други ВИП-ове в президентската резиденция без никакво съблюдаване на обществената отдалеченост, при явно нарушаване на ограниченията за блокиране. Правилата включваха възбрана за събиране на повече от двама души. Говорителят на президента разгласява фотография, която провокира отвращение, тъй като макар, че участниците на нея бяха с маски, те в действителност участваха на обяд, което допуска, че маските са били единствено по време на фотографията.
Премиерът Андрей Бабиш също разгласява фотография през март, направена по време на „ разходка за сладолед “ дружно с основния епидемиолог Роман Примула. На фотографията той носи маска за лице, само че се сблъска с рецензии в обществените медии, като се опита да изясни, че е допустимо да „ разхлабите “ маската, с цел да си да изядете сладоледа.
Бабиш отиде и при фризьора си в същия ден, в който салоните за хубост отвориха, публикувайки във Facebook фотография без маска, която остава наложителна в затворени пространства, даже при фризьорите. Фризьорът му обаче носеше маска за лице и защитен щит.
В Румъния министър председателят Людовик Орбан явно не обича да носи маска. На доста от формалните фотоси, оповестени на държавния уеб страница, той е единственият, който не носи такава, до момента в който е заобиколен от хора с маски.

По сходен метод американският президент Доналд Тръмп се появява на доста фотоси като единствения без маска. Трябва да се означи обаче, че тези обстановки са снимани, когато носенето на маска не е наложително, а единствено целесъобразно.
В България министър председателят Бойко Борисов изпитва компликации със спазването на обществена отдалеченост и вози разнообразни министри в своя джип на дълги дистанции, като част от напъните му да поддържа своя имидж на „ мачо “ из цяла България. Неговият ПР екип излъчва мненията му онлайн във Фейсбук.

Епизодът, който провокира максимален ужас в обществените медии обаче, беше с присъединяване на вицепремиера Красимир Каракачанов, сниман да седи на скамейка в парка, когато това беше неразрешено. По-късно той заяви, че е платил санкция в размер на 300 лв. (150 евро).
В Словения президентът Борут Пахор и двама министри бяха снимани да вървят един до друг, без маски, по време на посещаване на южната граница, в миг, когато обществените събирания бяха неразрешени. Частен юрист заведе дело против Пахор, само че държавният прокурор отхвърли жалбата. Той сподели, че е невероятно да се откри каквато и да е потърпевша страна и затова не може да повдигне обвинявания.
Нидерландска героизъм
Нидерландският министър председател Марк Рюте даде изумителен образец за спазването на разпоредбите, когато не съумя да посети умиращата си 96-годишна майка в последните седмици от живота й, защото спазваше рестриктивните мерки за блокиране.
EurActiv помоли Жан-Мишел де Ваеле, наблюдаващ на Централна и Източна Европа и професор по политически науки в Свободния университет в Брюксел (ULB), да разяснява държанието на политиците в режима на блокиране, по-специално в по-новите държави-членки на Европейски Съюз.
Спред Де Ваеле, политическите елити " не престават да живеят над закона и се осланят на политическа просвета, съгласно която откакто си на власт, можеш да си позволиш това, което не е разрешено на естествените жители ".
„ Това включва и разбирането, че в случай че те заловен, някой ще те избави от неприятностите - било то основен прокурор или министър председател. В доста централноевропейски страни няма разбиране, че политическата класа би трябвало да дава образец, че всеки водач, даже и на локално равнище, би трябвало да бъде образцов жител “, добави той.
По думите му, Скандинавието е дало позитивен образец, защото „ там политическият водач, направил неточност, неотложно подаде оставка “.
Де Ваеле сложи под общ знаменател европейските политици - демонстриращи неуважение към спазването на обществената отдалеченост - и Доналд Тръмп. Но той добави, че крайната левица е привлечена също от дискурса „ отвод от блокиране “.
Позовавайки се на бразилския президент Жаир Болсонаро, който евентуално е най-яростният „ съперник на ограниченията против ковид “, той сподели: „ Това е конфликт сред това, което бихме нарекли в Европа „ тръмпистко-болсонарски “ дискурс и либертарианците и левите “.
Вижте още:
Красимир Каракачанов се размина единствено с 300 лв. глоба
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР