Безспорно есенно-зимният сезон предразполага към напълняване. Вероятно се досещате, че

...
Безспорно есенно-зимният сезон предразполага към напълняване. Вероятно се досещате, че
Коментари Харесай

10 златни правила за контрол на теглото

Безспорно есенно-зимният сезон подготвя към напълняване. Вероятно се досещате, че главните виновници за това са лимитираните придвижвания (заради студеното и дъждовно време, когато на никого не му се излиза на разходка), доста понижената консумация на плодове и зеленчуци и несъмнено – увеличената консумация на свински пържоли, алено вино и туршии.

 

Всичко това ще добави най-малко 3-5 кг. върху тежестта ви до пролетта, когато ще откриете ужасени, че формите ви са се закръглили повече от мечтаното. Чинното прибиране на банските в дрешника и изваждането на якета и пуловери, не би трябвало да ни кара да се отпускаме, защото всички сме наясно какъв брой мъчно се съблюдават диетите и какъв брой изтощителни са тренировките във фитнеса, в случай че решим да си възвърнем формата по-късно.

 

Диетолозите акцентират и да не забравяме, че всяко внезапно намаляване или напълняване, предизвиква стрес за тялото и тона безспорно се отразява зле на общото ни здравословно положение.

Ето за какво те са систематизирали 10 елементарни правила за надзор на тежестта, които ще са ви от помощ да съхраните фигурата си стройна през дългия есенно-зимен интервал.

 

НАБЛЕГНЕТЕ НА ДОМАШНИТЕ СУПИ

Хората, които хапват повече чорба, без да се изкушават от прекомерната консумация на пържоли и мазни мезета, одобряват доста по-малко калории. Това се твърди в заключенията, направени по време на едно скорошно изследване по тематиката. Според учените водата, доставена на организма посредством храната, за разлика от тази, която просто пием непрекъснато, съхранява чувството за задоволеност доста по-дълго време. Диетолозите поучават да се употребяват най-вече нискокалорични супи – като зеленчуковите да вземем за пример.

 

Проучванията демонстрират също по този начин, че неналичието на задоволително светлина през зимата намалява равнището на серотонина, а това провокира възприятие на отмалялост и повишение на апетита. Ето за какво, когато човек изпита безумен апетит, най-добре е да хапне една чорба вместо сандвич с месо или шоколадова вафла. Освен това не трябва да се не помни, че супите са идеално средство за предотвратяване от настинки и грип, който и тази година няма да ни подмине.

 

РАЗХОЖДАЙТЕ съдебна експертиза РЕДОВНО

Дори и през есенно-зимния интервал има задоволително благоприятни условия човек да бъде оптимално деен – на ски, на кънки, в басейн, на танци, във фитнес зала и така нататък Разнообразието от физически занимания е задоволително огромно, с цел да може всеки да си избере най-подходящия спорт. А и физическата интензивност няма да се погрижи единствено за фигурата, само че и за положителното въодушевление. Освен това ще увеличи имунитета. Ако човек няма време за интензивно придвижване, може най-малко да отдели 15 минути за разходка - тя ще му помогне за приемане на дневна доза светлина и повишение равнището на серотонина. Същевременно разходката тренира мускулите на краката, раздвижва  скованите стави и изгаря към 70-80 калории, според от това какъв брой интензивно се върви.

 

СЪСТАВЕТЕ СИ СПИСЪК

Наличието на лист с артикули, които човек най-вече обича да похапва през есенно-зимния интервал, ще го ориентира за това какво тъкмо яде и в какви количества. Ако не може изцяло да отстрани от менюто си някои нездравословни храни, би трябвало да се постарае да ги вкара като част от диетата си, вместо да ги употребява в допълнение. При провеждането на голям брой изследвания диетолози са открили, че в студеното време мъжете избират да похапват картофи, макаронени произведения и по-мазни супи, а дамите – бонбони и шоколади.

Завишената консумация на въглехидрати се изяснява с обстоятелството, че те оказват помощ за производството на серотонин – хормонът, създаващ чувството за благополучие.

 

ПОВИШЕТЕ НИВОТО НА СЕРОТОНИНА

За проникването на аминокиселината триптофан в онази част на мозъка, където се създава серотонин, човек би трябвало да употребява артикули като алено месо, пиле, риба яйца, сирене, орехи, черен и пълнозърнест самун. Ето за какво, в случай че не желае да напълнява ненужно, може да размени въглехидратите и белия самун с изброените нагоре артикули.

 

ВНИМАВАЙТЕ С ТОПЛИТЕ НАПИТКИ

Колкото и необичайно да звучи, хората би трябвало да се постараят да лимитират потреблението на топли питиета като кафе с мляко, капучино или парещ шоколад. Една огромна чаша кафе с мляко съдържа 265 калории, капучиното – 153 калории, а горещият шоколад – 448 калории. Чистото кафе също не е добър избор. Най-вече тъй като излишеството от кофеин принуждава организма да натрупва мазнини. Диетолозите предлагат, в случай че човек се усеща премръзнал, да се сгрява с чаша билков, плодов или зелен чай, който да подслажда с лъжичка мед.

 

 

НОСЕТЕ ДРЕХИ Пожарна охрана ТЯЛОТО

Студеното и прохладно време кара всички ни да обличаме необятни топли облекла – дебели пуловери, жилетки и якета. Под катовете облекла доста постоянно обаче не се вижда, че човек стартира да напълнява. Ето за какво от чисто психическа позиция диетолозите поучават да се носят облекла по тялото, които са най-точният знак дали се появяват непотребни тлъстинки в региона на талията, ханша и бедрата.

 

ЯЖТЕ ПОВЕЧЕ ЛЮТИ ХРАНИ

Специалистите по хранене припомнят, че при потреблението на пикантни храни, тялото се сгрява и по едно и също време с това гори повече мазнини. проучвания демонстрират, че чилито покачва с 50% ритъма на сърцето и обмяната на веществата в границите на 3 часа след хранене. Но несъмнено, човек не трябва да прекалява с пикантните храни, тъй като в огромни количества те нанасят непоправими вреди. Освен това се получава и противоположен резултат – водят до натрупването на много непотребни калории.

 

НЕ ПРЕНЕБРЕГВАЙТЕ СЕКСА

Безброй проучвания сочат, че любовните пристрастености освобождават хормона на щастието – ендорфин. А всички хора от личен опит знаят, че колкото са по-щастливи, толкоз по-малко аргументи ще имат да търсят разтуха в храната. Освен това сексът натоварва – стяга мускулите и усъвършенства сърдечната активност. А като бонус изгаря 140-150 калории според от натоварването.

 

ОСИГУРЕТЕ СИ ПЪЛНОЦЕНЕН СЪН

Не е неприятна концепция хората да се възползват от спомагателните часове мрачевина, с цел да се наспят добре. Според мнозина от учените хроничното бодърствуване води до повишение на напрежението и струпване на непотребни килограми. Казано по различен метод – дефицитът на сън усилва равнищата на някои хормони, оказващи въздействие на апетита. А непрекъснатото преяждане непроменяемо води до повишаване на тежестта.

 

ПИЙТЕ ДОСТАТЪЧНО ВОДА

Само поради по-ниските температури на открито човек не трябва да понижава приема на течности. През есента и зимата би трябвало да се пие тъкмо толкова вода, колкото и през топлите месеци. Обезводняването потиска виталната интензивност и метаболитните процеси в организма се забавят. Недостатъчният банкет на вода е и измежду главните аргументи за образуването на целулит. Специалистите означават, че би трябвало да се одобряват най-малко 2 литра вода на ден, без включително да се включват супите, чайовете и прясно изцедените сокове.

Инфо: Уикенд

 

Тагове: златни правила килограми наднормено тегло запазване на теглото прием на вода прием на супи домашни супи серотонин разходки физическа активност топли напитки люти храни пълноценен сън

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР