Безпрецедентно решение на Върховния съд на щатаСпоред магистратите той няма

...
Безпрецедентно решение на Върховния съд на щатаСпоред магистратите той няма
Коментари Харесай

Колорадо вади Тръмп от битката за Белия дом

Безпрецедентно решение на Върховния съд на щата
Според магистратите той няма право да се кандидатира за президент

Експрезидентът ще апелира отсъждането

Върховният съд на западния американски щат Колорадо разгласи, че предходният президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп няма право да се кандидатира за Белия дом и разпореди изтеглянето на бюлетините с името му от първичните избори на републиканците в Колорадо, заяви Ройтерс.

Безпрецедентното решение на най-висшата правосъдна инстанция в щата постанови, че 14-ата корекция на конституцията на Съединени американски щати не разрешава на Тръмп да се бори за президент. Тази корекция, призната след Гражданската война в Съединени американски щати, не разрешава на разположение, което е нарушило клетвата си да пази конституцията, като е взело участие в протест против държавната власт, да заема каквато и да е публична служба - гражданска или военна. С четири против три гласа съдът се произнесе против Тръмп и постанови, че той попада в тази категория, защото на 6 януари 2021 година е подбудил свои поддръжници да атакуван Капитолия.

“Не стигнахме до това умозаключение с лека ръка ”, означават магистратите в правосъдното решение, като акцентират, че обвързване на съдиите е “да прилагаме закона, без боязън или облагодетелстване и без да се влияем от публичната реакция на решенията, които законът изисква от нас да вземем ”.

Това е историческо решение, защото тази корекция се ползва рядко и в никакъв случай не е била употребена по отношение на претендент за президент или някогашен президент.

Съдебното решение съставлява и сериозна опасност за кандидатурата на Тръмп. Въпреки че то визира единствено Колорадо - щат с болшинство на демократите, и без който републиканецът напълно умерено би могъл да завоюва изборите - то може да послужи за образец на други щати в Съединени американски щати. Срещу Тръмп са заведени десетки правосъдни каузи по силата на 14-ата корекция и други щати биха могли да употребяват решението на Колорадо като казус и да го изключат от изборните описи на същото съображение.

От екипа на Тръмп оповестиха, че ще апелират решението пред Върховния съд на Съединени американски щати, който се произнася като последна инстанция по конституционни въпроси и в който републиканците имат болшинство. Освен това решението на Върховния съд на Колорадо не влиза в действие неотложно, като използването му ще бъде спряно при положение на обжалване пред Върховния съд във Вашингтон.

Следователно името на Доналд Тръмп евентуално ще се появи в бюлетините. Първичните избори в Колорадо, както и в десетина други щати, предстоят на 5 март.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР