Безпрецедентна по мащаб кибератака порази голяма част от продуктопроводите за

...
Безпрецедентна по мащаб кибератака порази голяма част от продуктопроводите за
Коментари Харесай

Хакери сринаха доставките на горива в САЩ

Безпрецедентна по мащаб хакерска атака порази огромна част от продуктопроводите за доставка на бензин, дизел и керосин в Съединени американски щати, оповестяват международните организации. Хакерите желаеха откуп за близо 100 гигабайта поверителна информация на най-голямата компания в бранша в страната и тя се принуди да изключи системите си.

И все още множеството тръби не работят, още от през днешния ден цените на горивата скочиха и се провежда различен превоз с цистерни. Опасенията са, че в случай че казусът не бъде позволен в идващите часове, може да се стигне до дефицит в ред огромни градове като Ню Йорк.

Какво се случи

„ Колониъл Пайплайн “ дават отговор за превоза на 2,5 млн. барела горива дневно на Източния бряг. Тя е била ударена от хакерската група „ ДаркСайд “ още в петък, при което е била отмъкната фирмена информация, а някои компютри и сървъри – „ заключени “ против откуп. За да лимитират вредите, от компанията са се принудили да спрат работата на всички продуктопроводи.

Някои от периферните трасета заработиха в понеделник, само че към момента основните тръбопроводи са отвън строя. Наложи се управляващите да одобряват изключителни правила, с цел да се улесни превозът на горива по суша. Така водачите на цистерни в 18 щата ще имат право на спомагателни работни часове.

Според специалисти се чака още от през днешния ден цените на горивата да скочат с 2-3%, само че при закъснение след вторник може да се стигне до същински резултат на доминото чак до Ню Йорк – и то в миг, в който страната се пробва да се възвърне от следващата вълна на ковид.

Как са работили хакерите

Смята се, че измененията в работната среда поради ковид са помогнали на хакерите – употребявани са недобре предпазени вътрешни машини с отдалечен достъп, предопределени по принцип за чиновници, работещи от домовете си.

Анализаторът Джеймс Чапъл разяснява пред Би Би Си, че „ ДаркСайд “ евентуално идват от рускоговоряща страна, тъй като се вижда, че деликатно заобикалят задачите в Оперативно-наблюдателно дело. В акциите си те подхождат извънредно професионално, като в детайли осведомят жертвите си за компрометираната информация, методите за заплащане на откупа и така нататък

Продължава следствието на хакерската атака с присъединяване на управляващите и самостоятелни специалисти.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР