Безпрецедентна новина научи руската делегация на 74-ата сесия на Общото

...
Безпрецедентна новина научи руската делегация на 74-ата сесия на Общото
Коментари Харесай

Медии от Москва за новия скандал между Русия и САЩ: Провокация?

Безпрецедентна вест научи съветската делегация на 74-ата сесия на Общото заседание на Организация на обединените нации тъкмо преди външният министър Сергей Лавров да отпътува за Ню Йорк, отбелязва "Комерсант ".

"САЩ не издадоха визи на Константин Косачов и Леонид Слуцки, оглавяващи външнополитическите комисии в двете камари на съветския парламент, а също на седем чиновници от външното министерство в Москва ", показва вестникът, като се базира на говорителката на ведомството Мария Захариева. Тя назова несъстоятелни американските изказвания, че казусът е от механически темперамент. По нейните думи това е възмутим образец за неуважение на страни-членки на Организация на обединените нации от Съединени американски щати. Според говорителката документите за визи са били подадени в избрания период.

Визовият скандал може да се подреди измежду главните тематики на идната среща сред Сергей Лавров и държавния секретар на Съединени американски щати Майк Помпейо в Ню Йорк. "Лавров счита да включи въпроса в главното си изявление пред Общото заседание и да го повдигне пред генералния секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш ", добави Захариева.

"Случаят изисква твърда реакция от страна както на Москва, по този начин и на международната организация ", напомня съветският щемпел изказване на представителя на Кремъл Дмитрий Песков. "Ще забележим по какъв начин ще реагира интернационалната общественост и предвид на това ще предприемем ответни стъпки. Такива сигурно ще има и наложително би трябвало да са осезаеми, мъчителни за американската страна ", декларира сенаторът Косачов, представен в "Росийская газета ". "Визите към този момент не са отказани дефинитивно, само че става дума за съзнателна провокация от страна на Държавния департамент ", твърди депутатът Слуцки.

"Скандалът е бил предизвикан от едното нищо ", разяснява пред "Комерсант " юристът Сергей Гландин, само че не упреква дипломатическото ведомство на Съединени американски щати. "В случая с Косачов и Слуцки основен фактор е наличието на двамата в черните описи на Съединени американски щати като лица, съдействащи за обстановката в Украйна ", разяснява той. Според специалиста тези членове на съветската делегация са знаели, че им е неразрешено влизането в Съединени американски щати, и умишлено са се насочили към изостряне на двустранните връзки.

"Косачов и Слуцки не са съумели да обосноват пред американските управляващи крайната си полза за сесията на Общото заседание, освен това не спадат към категорията държавни или държавни глави и не са могли да получат позволение за влизане непосредствено от Държавния департамент ", добавя Гландин.

"Посолството на Съединени американски щати в Русия назова станалото частен случай, само че Москва реагира доста остро. Кремъл упрекна Вашингтон, че нарушава интернационалните си задължения, а депутати от Държавната дума даже приканиха централата на Организация на обединените нации да бъде преместена от Съединени американски щати другаде ", отбелязва "Комерсант ".

"САЩ правят оценка всяка поръчка за издаване на входна виза самостоятелно, съгласно настоящото законодателство и задължения. Сериозно се отнасяме към отговорностите си по съглашението за централата на Организация на обединените нации ", цитира "Известия " представител на Държавния департамент, приказвал пред ТАСС.

Според съветското онлайн издание "Взгляд " обаче американските управляващи са предизвикали нов интернационален скандал и са се показали като неприятни домакини. "Не става дума за фиктивен отвод - американската страна просто не е върнала в точния момент паспортите на съветските делегати ", прецизира електронният вестник, като се базира на Константин Косачов.

"Ако не става дума за механически проблем, а за политически стимулиран отвод обаче, отговор би трябвало да даде Организация на обединените нации, тъй като точно нейните права в тази ситуация са накърнени ", акцентира различен съветски сенатор - Андрей Климов. По думите му следователно Съединени американски щати за следващ път са злоупотребили с правата си, което е съществено предизвикателство за интернационалната организация като цяло.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР