Безпрецедентен мълчалив протест пред Съдебните палати в страната, декларации -

...
Безпрецедентен мълчалив протест пред Съдебните палати в страната, декларации -
Коментари Харесай

Срам ме е от държава, която така скандално променя закони

Безпрецедентен безмълвен митинг пред Съдебните покои в страната, заявления - на прокуратури от цялата страна и на Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет беше отговорът на държавното обвиняване на признатите на първо четене в правната парламентарна комисия промени, с които се закриват профилираният съд и прокуратура. 

В коментар на този факт и на измененията в изборното законодателство някогашният ръководител на Народно събрание проф. Огнян Герджиков изрази неразбиране и отвращение от метода, по който се взимат значими решения - с бързане, на пожар, без професионална полемика.

По думите му е абсурден методът, по който се ръководи страната: 

" Акълът ми не го побира! Кое постанова такава незабавна мярка, проведени ли са полемики в обществото, изследван ли е европейският и международен опит? Как може законодателят да работи по този начин, то бива, бива самоинициатива, вулкан ли е изригнал... ", запита проф. Герджиков.

" Срам ме е да бъда жител на страна, в която значими решения се вземат по подобен метод ", сподели той.

На аргумента, че в профилирания съд и прокуратура има поръчкови каузи, той отговори с въпрос " А, в случай че се окаже, че има поръчкови каузи и в другите съдилища – и тях ли да ги закрием? ".

По отношение на измененията в Изборния кодекс проф. Герджиков показа мнението си, че рестриктивните мерки не са хубаво нещо и че българските жители отвън страната би трябвало да могат да гласоподават. Но и тук съгласно него решенията се взимат преждевременно. 

Той даде образец със страните от немския юридически кръг, където законите се работят и се разискват от време на време с години, а " ние тук ги решаваме в придвижване ":

" Ние сме безспорни международни първенци по промени в законите и в случай че има галактическа ранглиста - ще оглавим и нея ".

Като някогашен длъжностен министър председател, назначен през 2017 година от президента Румен Радев, проф. Огнян Герджиков сподели, че " да си отпред на изпълнителната власт не е леко, изключително в подобен сложен интервал ":

" Не изпитвам завист на този, който ще оглави служебно държавно управление, само че в страната има доста виновни хора и съм сигурен, че подобен човек ще се откри ".

Цялото изявление с проф. Огнян Герджиков е в прикачения звуков файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР