Безплатно измерване на кръвна захар и гликиран хемоглобин ще бъдат

...
Безплатно измерване на кръвна захар и гликиран хемоглобин ще бъдат
Коментари Харесай

Безплатни прегледи за диабет в Габрово на 1-ви ноември

Безплатно премерване на кръвна захар и гликиран хемоглобин ще бъдат обезпечени за жителите на Габрово като част от просветителната акция на „ Открито за диабета " на фармацевтичната компания Sanofi. Прегледите ще се правят на 1 ноември в ДКЦ 1, база 1, ет. 2, каб.28.
Посланик на акцията „ Открито за диабета " за трета поредна година е Ивет Лалова - Колио, която се включи в самодейността, измервайки кръвната си захар обществено, с цел да насърчи хората да си вършат годишни проучвания.

„ Над 450 хиляди българи имат диабет, като близо половината от тях не са диагностицирани. 45% от сънародниците ни в никакъв случай не са си правили проучване за диабет, макар рекомендацията сходен обзор да се прави всяка година. Вярвам, че доста хора ще последват образеца ми, тъй като ранната диагностика на диабета и контролът над болестта защищават от затрудненията, които могат да са съществено инвалидизиращи ", разяснява Ивет Лалова - Колио.

Целта на акцията, която се провежда за шеста поредна година от Sanofi България, е предварителна защита, ранна диагностика на диабета и верен надзор над болестта.

„ Постигането на добър надзор върху диабета разрешава на пациентите да водят пълностоен метод на живот. Тревожен е фактът, че всеки втори пациент, диагностициран с диабет, не реализира целесъобразните равнища на кръвна захар. Затова пациентите наложително би трябвало да вършат най-малко два пъти в година проучване на гликирания хемоглобин. Ендокринологът най-добре може да реши кое е вярното лекуване и по кое време е нужна смяна в него, с цел да се реализира нужният надзор и да се избегнат затрудненията, " добави Йерун Вайтес, общоприет управител на бизнес направление „ Лекарства обща медицина " за Централна и Югоизточна Европа на фармацевтичната компания Sanofi.

Освен в Габрово безвъзмездни профилактични измервания се провеждат още в 10 града в страната през месеците октомври и ноември. На 6 ноември предстоят изслезвания в Карлово (МЦ " Вита Мед " 1), 8 ноември в Казанлък (ДКЦ 1, ет.2), 20 ноември в Кричим и на 24 ноември в Панагюрище.

Първи признаци на диабета

Ранното диагностициране лимитира тежките затруднения при болните, по тази причина е доста значимо да се познават първите признаци на диабета. Най-често срещаните признаци са: постоянно уриниране, мощна жадност и възприятие на апетит. Освен общите признаци се следят и характерни за всеки от двата вида диабет. При захарен диабет вид 2 огромна част от пациентите нямат никакви признаци в продължение на години. Повечето от тях са с наднормено тегло или затлъстяване, с струпване на мазнини, най-вече в региона на корема. Симптоми за болестта могат да бъдат непрекъснатата отмалялост, мъчно заздравяващите рани и гениталните инфекции. Заболяването захарен диабет вид 1 стартира внезапно и трагично. При него множеството пациенти са с поднормено или обикновено телесно тегло. Ранните признаци при него са неестествена загуба на тегло, непрекъсната отмалялост, нарушаване на зрението и кожни и генитални инфекции.

Захарният диабет е едно от най-разпространенитe обществено значими болести. По данни на Международната диабетна федерация (IDF) с тази диагноза живеят над 415 млн. души (т.е. всеки 11-ти човек по-света) имат диабет, само че близо половината от тях са недиагностицирани.

Статистиката демонстрира, че през 2015 година на всеки 6 секунди някъде по света някой е умирал от диабет. В България по данни на IDF броят на хората с диабет на възраст сред 20 и 79 години е над 450 000.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР