Безпилотните автомобили стават все по-честа гледка тези дни и, изглежда,

...
Безпилотните автомобили стават все по-честа гледка тези дни и, изглежда,
Коментари Харесай

Дистанционно управляван камион пътува 15 километра по магистрала във Флорида

Безпилотните коли стават все по-честа панорама тези дни и, наподобява, включително влизат към този момент и товарните транспортни средства. Компанията Starsky Robotics се похвали, че нейният камион Volvo сполучливо пропътува 9,4 благи (повече от 15 километра) без какъвто и да било водач на седалките. Фирмата е провела опита на 16-ти юни тази година и го дефинира като първия сполучлив в историята на автомобилизма.

Според доклада на Starsky камионът може безпроблемно да отбива от пътя, да се качва на автомагистралата, да сменя пътните ленти и да се престроява, като пази междинна скорост от към 55 благи в час (~89км/ч.). Starsky е наела екип от телеоператори, които да ръководят товарния автомобил в сложни обстановки. През останалото време камионът е каран от водач в Джаксънвил благодарение на шест камери, предаващи информация в действително време и един контролер-автомобилен волан.



Това не е първият опит на Starsky Robotics. Първите проби бяха извършени през месец февруари предходната година, когато един от камионите на компанията пътува на пътя отдалечено в границите на седем благи и скорост от 25 благи в час. Тогава обаче опитът е бил извършен на затворен път. Миналия месец пък компанията се похвали, че е сложила връх с постигане на скорост на неин автомобил от 55 благи в час още веднъж в затворен сектор. След струпване на опит, Starsky беше уверена, че може да тества камиона в действителна обстановка. Доволна от триумфа си, компанията твърди, че ще стартира по-интензивни проби в идващите месеци, ориентирайки се към отдалечено пътуващи тежкотоварни коли по пътищата. Това би било добра вест за промишлеността, която в идващите години се чака да има недостиг от над 100 хиляди водачи на камиони.

Селц Акмакер, един от създателите на компанията, показа: „Тук в Starsky, ние възприемаме радикално друг метод към автоматизирането и сигурността. Задачата ни не е да изградим изцяло самостоятелни коли, проектирани, с цел да действат без човешка намеса… Ние знаем, че даже в този момент хората са по-добри в другите типове шофиране даже и от най-напредналите компютърни системи. Затова използваме отдалечени водачи, с цел да помогнем на камионите ни в най-сложните обстановки на пътя“.

Starsky Robotics е учредена през 2016 година от двама дипломанти на университета „Карнеги Мелън“ в Пенсилвания. Тя съумя да събере от вложители над 16 милиона $ за да организира пробни изследвания, разработки и проби. Но това е меко казано дребна сума на фона на една динамична промишленост на самостоятелни коли, от която се чака да доближи обща стойност до $54,23 милиарда тази година и да я умножи 10 пъти след още седем години.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР