Безпилотни самолети с обсег до 2500 км, създадени от българската

...
Безпилотни самолети с обсег до 2500 км, създадени от българската
Коментари Харесай

Голям успех! BG дронове ще разнасят товари до 13 държави

Безпилотни самолети с обхват до 2500 км, основани от българската компания Dronamics, стартират да извършват от 2022 година полети за немската логистична група Hellmann. В известие на " Ройтерс " от Лондон ръководители на двете компании споделят, че по този метод ще опитат да изградят модел за заобикаляне на усложнените и прекомерно дълги вериги за доставки.

Този проблем се изостри изключително доста през предходната година поради провокираните от пандемията понижени полети и задръстени от контейнери огромни пристанища. От Hellmann Worldwide Logistics споделят, че дроновете на Dronamics са " същинска смяна на разпоредбите на играта ".

" Това не значи, че на следващия ден ще транспортираме 80% от товарите си с дронове, само че за транспортите в континентална Европа това е значимо допълнение ", споделя за " Ройтерс " Ян Клайнеластюс,COO за въздушните транспорти в Hellmann Worldwide Logistics. По думите му дроновете правят добра работа за незабавни доставки като аварийни елементи за машини, ваксини, кръвна плазма и фармацевтични артикули.

Dronamics е учредена от Свилен и Константин Рангелови и през днешния ден има интернационален екип, както и контракти с 39 летища в 13 страни. Според Свилен Рангелов задачата е от идната година да употребяват 60 безпилотни самолета за няколко клиенти, измежду които е и Hellmann.



" Самолетите ни са със общоприет мотор, към този момент са сертифицирани и регулаторите добре ги познават, тъй че понижаваме рисковете колкото може повече. Работим и по няколко въпроса като криптирането, с цел да бъдат предпазени те от хакерски офанзиви и манипулиране на GPS данните ", добавя той.

Става дума за модела, наименуван от компанията " Черният лебед " - " тъй като в началото звучеше като нещо невероятно, само че ние упорствахме ". Той може да носи до 350 кг товар със скорост от 200 км/ч. За политане и кацане им е задоволителна 400 м писта и към този момент дроновете ще летят единствено сред летища, само че съгласно основателите им могат да кацат и на къси примитивни писти. Последното значи, че ще могат летят от точка до точка, като доставят товара още същия ден, което надалеч не всеки път е допустимо по суша и над водни пространства при сегашната организация на логистиката.

Преди по-малко от седмица компанията заяви, че е добавила към мрежата си 3 немски летища - Падерборн-Липщад, Рощок-Лааге и Веезе - с помощта на което ще могат да обслужват близо 13 милиона души в обсега на едночасов полет.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР