Без знакови промени не може да се гласува с мобилни

...
Без знакови промени не може да се гласува с мобилни
Коментари Харесай

ЦИК към Радев: Без знакови промени не може да се гласува с мобилни кутии

Без знакови промени не може да се гласоподава с мобилни урни или по пощата. Това обявиха от Централната изборна комисия по време на консултациите с президента Румен Радев. Позицията на ЦИК идва ден, откакто президента се срещна с Обществения съвет към изборната комисия. От там показаха, че това е изцяло допустимо и са нужни единствено козметични законодателни промени.
Председателят на ЦИК Александър Андреев обаче изрично съобщи, че ще са нужни знакови промени, с цел да се уреди въпроса с мобилните урни и гласуването по пощата. Това са разновидностите на масата, с които да се реши зародилия проблем с гласоподавателите под карантина. От Оценка за съвместимост към ЦИК показаха през вчерашния ден, че практиката на България с мобилните урни е богата, защото до този миг с такива са дали своят вот хората с трайни увреждания, да вземем за пример. По пощата пък могат да гласоподават българите в чужбина.

В срещата с президента участваха и представители на Главна дирекция “Гражданска регистрация и административно обслужване”, както и членове на Националния статистически институт, Български институт за стандартизация и Държавна организация “Електронно управление”.

Президентът изиска мнението на ЦИК дали са нужни законови промени, с цел да може да се гласоподава по пощата от сънародниците ни в чужбина, както това се е случило в Румъния и се е оказало, че гласувалите зад граница по пощата са доста повече, в сравнение с гласувалите зад граница по елементарния метод.

" За да гласоподават жителите под изолираност в мобилни изборни кутии са нужни промени в Изборния кодекс ", съобщи изрично ръководителят на ЦИК.

Това се отнася и за вотът по пощата.

По думите му Изборният кодекс би трябвало да бъде пренастроен, което е напълно в компетенциите на законодателя. Андреев предложи идния избирателен развой да се провежда в границите на съществуващото законодателство.

" ЦИК работи поредно в границите на своята подготвеност за провеждането на тези избори. Следим практиката в други страни, където има обичаи в гласуването по пощата или към този момент има някакъв опит. За да може да бъде направено гласуването по пощата би трябвало да има настоящ адрес, на който да бъде изпратена нужната документи. Те би трябвало да дойдат по-рано, с цел да бъдат обработени по едно и също време с резултатите от секциите “, изясни Александър Андреев.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР