Без значение дали целта ти е отслабване, дали искаш да

...
Без значение дали целта ти е отслабване, дали искаш да
Коментари Харесай

11 начина да се заредиш с енергия – без кафе и енергийни напитки

Без значение дали задачата ти е намаляване, дали искаш да качиш мускулна маса или просто да минеш сполучливо през следващият работен ден, зареждането на тялото с сила е главен проблем, с който би трябвало да се бориш.

Всички се нуждаем от сила, само че на пръв взор наподобява, че методите да си я набавим (с храна, с кафе, с енергийни напитки) са много по-ограничени от методите, по които я изгаряме денем. Да не приказваме, че в натоварени дни, множеството хора залагат точно на кафето и енергийните питиета, с цел да останат в кондиция през целия ден… А какъв брой повече от тях консумираме, толкоз повече стават отрицателните резултати от този банкет. Главоболие, нервни трепети, зависимост…

Парадоксално е, че колкото повече кофеин одобряваме, толкоз по-слабо ефикасен е той за енергизирането на тялото. Кафето е дейно и потребно, когато се приема изтощено, в дребни количества. Ако се прекали с него – може да провокира неприятни странични резултати.

Ето за какво, с цел да останеш зареден с сила и предпочитание за работа и живот, само че в това време – да запазиш здравето и спокойствието си, би трябвало да потърсиш повече здравословни други възможности за енергизиране, отвън рамките на кафето и енергийните питиета.

За да се оправиш с тази задача сполучливо – би трябвало да си наясно какво тъкмо изчерпва силата денем и води до дефицит. Това нормално се случва от работа, от недоспиване, от физически или душевен стрес, даже и от спазването на подготвителна стратегия и хранителен режим – всичко в всекидневието ни изисква сила и лека-полека изтощава батерията…

За да противодействаш на факторите от всекидневието си, които изтощават силата ти, би трябвало да го заредиш с фактори, които те зареждат с нея. И това, в идеалния случай, да става превантивно, а не когато се стигне до дефицит на сила и отмалялост.

В тази публикация споделям с теб 11 лесни метода да се зареждаш с сила всекидневно, с цел да се справяш сполучливо с тренировките си, да бъдеш по-продуктивен на работа и да се възползваш оптимално от целият си ден! Без кофеин и енергийни питиета. Ето по какъв начин:

Повече светлина!

Това не е проблем за хората, които работят навън, само че в случай че си в офис – дръпни щорите и пусни повече светлина в стаята, до момента в който работиш. Изследване на Техническия университет в Айндховен в Холандия демонстрира, че излагането на ярка светлина денем неотложно покачва енергийните равнища при хората.

Светлината е от решаващо значение за регулирането на нашият циркаден темп – тя споделя на тялото – да, време е за ставане, разсъни се! Слънчевата светлина е за предпочитане, само че и лампите правят работа.

Зареди тялото с Витамин D

Често се приказва за антиоксиданти, когато става въпрос за зареждане на тялото с сила, само че има един съответен витамин, който на процедура е натурална енергийна централа за нашето тяло. Става въпрос за Витамин D. А ниските равнища на този витамин в тялото може да са причина да се чувстваш изтощен и изнемощял. Без здравословно доставяне с Витамин D — равнищата на предизвикващият унесеност мелатонин се покачват и митохондриите (микроскопичните електроцентрали на нашето тяло) не създават задоволително сила. Крайният резултат? Чувстваме се изтощени. А проучванията демонстрират, че над 40% от американците страдат от дефицит на Витамин D. Като обстановката, най-вероятно, не е доста по-различна в останалия западен свят.

Раздвижи се

Както се споделя – „ придвижването е здраве “. Макар самите те да изискват много сила от тялото, тренировките в действителност могат мощно да го тонизират и възбудят. Затова и не се предлагат силови тренировки доста късно вечер – това тонизиране може да повлияе даже на сънят по-късно.

Нещо повече – силовите тренировки усилват броя на клетките и митохондриите (енергийните централи, за който говорихме по-горе) в мускулите и това, в дълготраен проект, зарежда тялото с повече натурална сила всеки ден.
Но и да нямаш сили, време и предпочитание за подготовка сега – даже една лека разходка или 5 минутно оживление на място, могат да те разсънят за нула време.

Я виж ти! – Червено

Готов съм да се обзаложа, че измежду факторите за повишение на силата денем, напълно не предполагаше да видиш просто един цвят… Но в действителност, съгласно проучване на Университета в Рочестър, даже единствено гледането на червен цвят може да докара до засилена работа на мускулната система на тялото, която в следствие го тонизира. Според създателите на това проучване, това се дължи на подсъзнанието ни – то свързва аленият цвят със сигнал за заплаха и това автоматизирано задейства енергийната ни симпатикова нервна система.

Плейлистът също играе роля

Бързата музика с пламенно движение сред 170-180 BPM (бийта в минута) също потвърдено покачва енергийните равнища на тялото. А припяването и потропването могат в допълнение да засилят този резултат. Поне по този начин считат от Журнала за музикална терапия, на чието проучване се базира това изказване.

Осигури си непрекъснат график за съня

Трябва да се постараеш да записваш почти едновременно всяка вечер. Заспиването и събуждането едновременно са измежду фундаментите на циркадния темп и по този метод тялото си набира оптимално количество сън, с цел да остане енергизирано през целият ден. Продължителността на съня също би трябвало да бъде константа и да варира сред 7-8 часа на вечер.

Има цяла обособена област на проучвания, основана на „ хронологичното хранене “ – метода, по който циркадният темп въздейства на метаболизма и други аспекти на нашето здраве. Накратко: в случай че заспиваш и се събуждаш по друго време всяка нощ, това може да повлияе отрицателно на метаболизма, на хормоните, на вкус, храносмилане, имунна система и енергия… Всичко е обвързвано.
Пък и що се отнася до сънят – качественият сън е може би най-хубавото естествено решение против възпалителните процеси в тялото.

Дъвчи дъвка

Дъвката нито е хранителна, нито пък здравословна (ако е цялостна със захари), когато се дъвче дълготрайно, с часове или през целият ден. Но за благополучие има разновидности без захар, а проучване в региона на хранителната невронаука посочило, че хората, дъвчещи дъвка единствено за 15 минути ставали по-бдителни и способността им да се концентрират нараствала. Според учените самият акт на дъвчене покачва кръвотока към главата, в това число към мозъка, а това усъвършенства и енергичността.

Остани покрай природата

Дали това значи разходка в гората, в парка, в градинката пред блока или просто няколко красиви растения за декорация на работното бюро – съгласно редица изследвания на Журнала по логика на психиката на околната среда – времето, прекарано на открито, измежду природата или даже единствено разглеждането на изображения с природа и растения, незабавно покачват възприятието на активност и жизнеспособност.

Разхлади се

На всички ни е добре прочут ритуалът по плисване на лицето със студена вода след ставане от сън заран. Той в действителност работи! Шокиращото чувство на студена вода върху лицето покачва равнищата на адреналин, активирайки режимът „ бий се или бягай “, който незабавно покачва равнищата на сила и бдителността на тялото. А съгласно проучване на Университета в Пенсилвания – потапянето на краката в студена вода има същия резултат.

Хидратирай се добре

Ако се чувстваш отпаднал и изнемощял, без обаче да имаш ясно пояснение за какво е по този начин – е доста евентуално просто да имаш потребност от вода. Дехидратацията несъмнено провокира спад в силата, а когато усетиш жадност – значи към този момент си в лека форма на дехидратация. Вода би трябвало да се пие постоянно, в дребни количества, с цел да остане тялото непрекъснато хидратирано и заредено с сила.
Силата на водата въздейства на сила ни по доста способи. Изследванията демонстрират, че освен оказва помощ за битка с летаргията, само че може да повлияе на метаболизма, глада и на пълноценната работа на органите… Все отново тялото ни е формирано главно от вода и не можем да съществуваме повече от няколко дни без нея, не я подценявай.

Заложи на малко стречинг

От какъв брой време стоиш на бюрото си или зад кормилото? Опитай се да си направиш отмора и отдели малко време за оживление и разпъване. Само 20 секунди разпъване пред компютъра на всеки 20 минути могат доста да подобрят притока на кръв, оросяването и повишението на силата в тялото. А физическите извършения, даже при ниска активност, въздействат позитивно и на невротрансмитери като серотонина, който може да обезпечи и краткотрайно повишение на настроението.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР