Без видеонаблюдение при броенето на бюлетини, реши Върховният адинистративен съд.

...
Без видеонаблюдение при броенето на бюлетини, реши Върховният адинистративен съд.
Коментари Харесай

ВАС реши: Без видеонаблюдение при броенето на бюлетини

 Без видеонаблюдение при броенето на бюлетини, реши Върховният адинистративен съд. Според тричленен състав, датата на вота е била известна още с публикуването й в " Държавен вестник ".  Затова не може едвам в този момент страните да спорят дали по този начин ще се нарушат персоналните данни на гласоподавателите.

Делото във Върховен административен съд беше формирано по тъжба на ЦИК и е срещу решението на Административен съд - София град, с което беше позволено да има видеонаблюдение. Със свое решение от 15 март 2021 година Административен съд София – град позволи провеждането на видеонаблюдението след края на изборния ден, само че Централната изборна комисия и Комисията за отбрана на персоналните данни го апелираха пред Върховния административен съд.

Предвид засиления публичен интерес и близката дата на изборите, Върховният административен съд насрочи при съкратени периоди делото за разглеждане в намерено правосъдно съвещание. По време на съвещанието през днешния ден жалбоподателите направиха несъгласие против предоставяне ход на делото, защото не е изпълнено законовото условие за известяван на страните в 7-дневен период преди датата на плануваното правосъдно съвещание. В правосъдната зала Комисията за отбрана на персоналните данни от своя страна изиска да се насочи преюдициално питане до Съда на Европейския съюз по отношение на използването на Директивата за отбрана на персоналните данни. Поради тези аргументи съдът лиши даде ход на делото всъщност и то беше отсрочено за 14 април 2021 година

Решението предстои на митинг пред петчленен състав на същия съд. Делото обаче ще се гледа едвам след парламентарния избор на 4 април, осведоми Нова тв.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР