Без резултат приключи единайсетата среща на Съвместната експертна комисия по

...
Без резултат приключи единайсетата среща на Съвместната експертна комисия по
Коментари Харесай

Едно голямо нищо в преговорите между България и Северна Македония

 Без резултат завърши единайсетата среща на Съвместната експертна комисия по историческите въпроси сред България и Република Северна Македония. Това разгласи съпредседателят ѝ от българска страна проф. Ангел Димитров, съобщи Българска национална телевизия.

София не е сама във ветото към Скопие, има поддръжка от най-малко две страни

Бучковски: Ще намерим решение на разногласията с България, само че не за 7 дни

Албански опозиционен водач желае България да признае македонско малцинство

В два следващи дни се организира видеоконферентно съвещание на Комисията, основана в осъществяване на Договора за другарство, добросъседство и съдействие сред Република България и Република Северна Македония.

Историците от София и Скопие още не могат да реализират единодушие по използването на термина " македонски ", с цел да подпишат протоколите от предишни срещи. Помежду им се появява противоречие по отношение на общ текст, който би трябвало да бъде препоръчан на двете държавни управления за празнувания по отношение на цар Самуил - тематика, по която към този момент беше реализиран компромис.

" Няма направена даже една дребна стъпчица напред в нашата работа. Завършваме една година, единайсета среща, а се оказва, че се движим толкоз постепенно, с такова костенурско движение, че не се обрисува... Животът на един Договор, с цел да бъде изпълнен, напълно не се брои с дълголетието на костенурките и доста ми се желае в идната година, в случай че работим пълноценно, в действителност да създадем това, което се чака от нас поради подписания Договор за другарство и добросъседство ", разяснява проф. Ангел Димитров, съпредседател на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и просветителни въпроси.

" Станаха ясни много неща, които днешната среща удостовери. При открита процедура при седмата и осмата среща, след деветата нашите сътрудници престанаха да подписват протоколите, като отказваха да одобряват нашето пояснение на понятието " македонски ". Това влизаше в несъгласие с желанието за другарство на Северна Македония, която тя беше изразила с документ към Организация на обединените нации ", съобщи проф. Димитров. Според съпредседателя на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и просветителни въпроси, блокирането на подписването на протоколите слага под подозрение взаимната работа на българските и македонските специалисти.

Съпредседателят на Комисията от македонска страна проф. Драги Георгиев дефинира полемиката като " многослойна ", само че се съгласи с проф. Димитров, че тя е напразна.

" Относно работата на комисията. Започна се с учебниците. С четвъртата забележка на учебниците от 7-мо поделение. Главна точка беше представянето на Самуиловата страна в учебниците по история. За жал, и тук не постигнахме единодушие ", разяснява проф. Драги Георгиев.

Комисията ще се събере онлайн още веднъж идната седмица.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР