Без разпит пред съдебния състав в зала, а само с

...
Без разпит пред съдебния състав в зала, а само с
Коментари Харесай

Четат показанията на най-пострадалите от Хитрино

Без разпит пред правосъдния състав в зала, а единствено с прочит на дадените показания от най-тежко потърпевшите очевидци на жп нещастието в Хитрино продължи делото във вторник в Окръжен съд-Шумен. Съдия Румяна Райкова прочете запечатаното в паметта на близо 20 очевидци и ужасът още веднъж оживя в правосъдната зала.

Както „Труд“ писа, още при старта на делото, което се гледа по реда на съкратеното правосъдно разследване, страните се съгласиха да не бъдат разпитвани всички над 100 очевидци. Целта е да се пести време и да се спестят още отрицателни прекарвания на хората, изгубили близки и оживели по знамение.

В началото хитринчани припознават жп злополуката като земетресение, което раздрусва къщите им. Живеещите край жп линията обаче, бързо схващат какво се е случило, когато отварят прозорците и вътре нахлува задушлива миризма, а след минути гърмежи срутват домовете им. „Видях огън откъм жп линията, пристигна към нас и като че ли вулкан се изля върху нас. Нещо ме засипа, след това разбрах, че са решетките от прозорците. Баща ми пристигна от своята къща и крещи да тръгваме, а аз нищо не виждам. Децата ми пищят…“, разказала е фризьорката Невин Хасан, която до ден сегашен не е прогледнала.

Цялата покруса се разиграва пред очите на военнослужещия Цанко Анастасов, който се прибирал от работа към дома си в село Каменяк, само че приключил бензина тъкмо до жп прелеза. Така разказва по какъв начин влакът идвал с огромна скорост, даже споделя, че е 60-70 км/ч, а над колелетата му се издигала пара като мъгла. Чул остро стържене на метал, видял гърмежа, а ударната вълна го изтласкала, изгорели и облеклата му.

Майфер, чиято майка Шерифе /94 г./ изгоря, също разказва по какъв начин се разбудила от мощен звук и по какъв начин бял пушек нахлул в къщата им. После се чул гръм и видяла по какъв начин на открито всичко гори. Елекът се стопил на гърба й, облеклата й безусловно се разкапали. Незнаен мъж я отвел на жп гарата и я избавил. Майка й изгоряла в пристройка към къщата.

Шенай Ахмед, която изгуби наследник и брачен партньор при нещастието, също разказва по какъв начин къщата рухнала върху четиричленното й семейство. С последни сили тя и по-големият й наследник изнесли другото момче и брачна половинка й надалеч от пламъците, само че не могли да ги спасят. „Искам да ми платят за погубеното семейство. Сега нямам нищо“, безапелационна била дамата пред проверяващите.

Окръжният съд в Шумен позволи и разпит на немски специалист, взел участие в експертиза по поръчка на фирмата-превозвач „Булмаркет“, само че във вторник извикан преводач не съумя да реализира връзка с Берлин. По проблема би трябвало да бъде разпитан и чешки експерт.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР