Без преувеличение лошият дъх може да разруши приятелство, любовна връзка,

...
Без преувеличение лошият дъх може да разруши приятелство, любовна връзка,
Коментари Харесай

Лошият дъх – една неудобна тема

Без пресилване неприятният мирис може да унищожи другарство, любовна връзка, служебни връзки. И то без пострадалия въобще да допуска, какъв е първоизточника на казуса. Обикновено близките единствено извръщат глава и никой не подхваща тази неуместна тематика. А в множеството случаи това е изцяло разгадаем проблем.

Най-често за неприятната миризма са отговорни бактериите в устната празнина. Те разграждат остатъците от храна и изпускат газове с миризма на сяра. За страдание общоприетото измиване на зъбите не е задоволително, с цел да отстраним плаката изцяло. По мъчно наличните с четка места остава обилие от храна, а езикът е по този начин да се каже същинска резиденция на микроскопичните жители на устната ни празнина.

Затова понятието добра джука хигиена през днешния ден неимоверно се е разширило и изисква също разчистване на междузъбните пространства с конец и остъргване на езика. Ако след тези процедури неприятният мирис към момента не е липсващ, значи казусът не е хигиеничен.

Дори и да нямате недоволства, отидете на стоматологичен обзор. Причината за неприятната миризма може да бъде кариес, абцес или парадонтоза. Първите два казуса са елементарно лечими, само че за жалост парадонтозата е заболяване, с което би трябвало са се борите цялостен живот.

За неприятния мирис постоянно са упреквани някои храни – да вземем за пример чесъна и лука, и то с цялостно право. Хапнем ли по-голямо количество от тях миризмата им се усеща от всяка пора на нашето тяло, а какво да приказваме за устата. Колкото и подробно да мием зъбите си, миризмата не може да се отстрани, защото идва от стомаха, а не от устната ни празнина Това се дължи на сяросъдържащи субстанции, които освен не изчезват дълго време, само че и миризмата им става все по-неприятна. Затова дъхът ви сутринта няма нищо общо с ароматното ядене, което сте хапнали на вечеря. Но и за това може да се откри лек, даже не е належащо да се отказвате от чесъна изцяло. Просто го слагайте в умерени количества и го подлагайте на дълга кулинарна обработка – по този начин се обезвреждат огромна част от неприятните серни съединения.

Друг източник на зловоние са цигарите и алкохола. В първия случай са отговорни никотинът и катраните, които полепват по зъбите и тъканите, а във втория алкохолните изпарения. Те освен миришат отблъскващо сами по себе си, само че и водят до пресъхване на устата, а това е райска среда за развиване на бактериите.

Ако всичко изброено до тук не важи за вас и все пак не може да се отървете от прокобата на неприятния мирис, най-вероятната причина е някакво заболяване – на горните дихателни пътища, стомашно-чревния тракт, бъбреците или диабет. В тези случаи най-често дъхът мирише на ацетон – това е сериозен мотив да си извършите цялостни проучвания.

Разбира се, повода за ацетоновия мирис може да бъде и надалеч по-прозаична – гладът. Затова не се подлагайте на строги диети и не подценявайте закуската и обяда през дългия работен ден.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР