Без подкрепа за правителство с мандат на Има такъв народ“

...
Без подкрепа за правителство с мандат на Има такъв народ“
Коментари Харесай

Елена Йончева: Без подкрепа за кабинета на ИТН има опасност Борисов да се върне на власт |

Без поддръжка за държавно управление с мандат на „ ИТН “ има заплаха да върнем Бойко Борисов на власт. Няма различен вид да бъде формиран кабинет на демократичните партии в този парламент. Задачата е да се в профил ГЕРБ от власт. Ниската изборна интензивност демонстрира отмалялост, при последващи избори има възможност тя да нарасне.

Това разгласи евродепутатът от групата на социалистите и демократите Елена Йончева в предаването „ Денят с Веселин Дремджиев “ по TV1.

Според нея Слави Трифонов има нетипично политическо мислене.

" Приемам неговия ход да предложи държавно управление като вдишване на цялата отговорност. Той сподели, че няма да води пазарлъци – това, което мнозина политици назовават „ политически взаимни отстъпки “, сподели тя.

Конституцията изисква най-многобройната парламентарна група да показа предложенията си в Народното събрание и „ ИТН “ ще го направи. Каква поддръжка ще получи, ще решат народните представители.

Йончева уточни, че първо би трябвало не просто да се в профил ГЕРБ от власт, само че този развой да стане необратим. След това може да се водят диспути и борби за леви и десни политики.

" В екипа, който „ ИТН “ предложи, има млади, добре образовани, амбициозни хора. Нека да забележим на какво са способни. Доколко ще бъдат сполучливи няма по какъв начин да разберем, в случай че не им дадем късмет ", разяснява тя.

Според нея каквото и държавно управление да бъде определено от това Народно заседание, то ще бъде доста зорко следено от демократичните партии.

Елена Йончева съобщи, че държанието на ръководителя на Българска социалистическа партия да откаже поддръжка за кабинет на Слави Трифонов – без значение дали във към този момент оферти състав или различен, е опит да избави себе си. За последните 4 година партията е изгубила 600 000 гласа, като единствено за последните два месеца – над 100 000.

" Нека не забравяме, че единствено преди два месеца ръководителят на Българска социалистическа партия защитаваше противоположната позиция – изрази подготвеност да поддържа абсолютно каквото и да е държавно управление на „ ИТН “. Сега математиката демонстрира, че вероятно държавно управление на Българска социалистическа партия може да бъде гласувано единствено с сделка с ГЕРБ ", акцентира Йончева.

Тя добави, че „ Позитано “ 20 изгуби доверието на гласоподавателите, партията стартира да се ръководи властническо, критиците се отстраняват, а опозиционността на част от управлението се приема за фасадна.

" Не беше ли ръководителят на Българска социалистическа партия тази, която изиска депутатите на левицата да поддържат Сотир Цацаров за шеф на КПКОНПИ ", попита Елена Йончева.

Според нея е значимо да има разговор сред демократичните обединения в Народното събрание. Съдебната промяна е безалтернативна и ще бъде направена.

На въпрос защо допуска, че ще бъде разпитван някогашният министър председател Бойко Борисов, който разгласи във вторник, че е получил призовка, тя изброи някои от опциите – за злоупотреби за милиарди, изключително в строителството на магистрали; за закани за физическо заличаване към очевидец на корупция; за записите, в които се чува, че поръчва предприемач да бъде размазан, а политически конкурент – да бъде изгорен; за кюлчетата в спалнята; за „ Барселонагейт “...

Елена Йончева напомни, че на 9 юли в писмо до нея основният прокурор на Прокуратурата за битка с корупцията и проведената престъпност на Испания Алехандро Лузон Кановас изясни, че следствието е трансферирано в България. Той е получил увещание, че българската прокуратура е по-напред в работата си по него, а европейското законодателство не разрешава следствие за едни и същи лица да се води по едно и също време в две юрисдикции. В края на септември в България ще пристигна задача на мониторинговата група за народна власт на Европейски Съюз, формирана от евродепутати, измежду които и Елена Йончева. Въпросът за „ Барселонагейт “ ще бъде подложен на срещите с българските институции, увери тя.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР