Без обхват на мобилните телефони, без аптека и само с

...
Без обхват на мобилните телефони, без аптека и само с
Коментари Харесай

Без обхват, аптека и само с един хранителен магазин - така живеят хората в село Ботево

Без обсег на мобилните телефони, без аптека и единствено с един хранителен магазин - по този начин живеят хората в село Ботево в северозападна България.

Как се оправят възрастните хора там и ще упражнят ли правото си на глас, описват Мирослава Георгиева и операторът Тихомир Антон.

Без мобилни и домашни телефони, по този начин живеят хората във врачанското село Ботево откогато се помнят.

" Ооооо, по кое време го има, по кое време го нема, в случай че ни улучат - улучат, като не - нема ", споделя Венета Тончева от Ботево.

В селото няма и аптека, а най-близката е в прилежащото. Хората се доставят с медикаменти - кой както може, само че най-често посредством околните си.

" Търсим медикаменти, вървим на Хайредин или някъде другаде ", споделя Яна Недялкова.

А хранителният магазин в селото е отворен единствено три дни в седмицата и то за няколко часа.

" Има самун и ориз, захар нещо ей такива неща, мляко. И това е. Ние сме като туземци ", недоволна е Яна Недялкова.

Но най-големият проблем остава неналичието на телефонна връзка, изключително в незабавни случаи.

" Аз откогато употребявам мобилен телефон, казусът съществува. Не мога да кажа какъв брой години, само че по високите места на селото, по този начин по-нависокото по-хващат сигнал, макар че и там се оплакват...и не - няма го сигнала, като цяло го няма ", споделя Соня Ненкома, кметски наместник на село Ботево.

Неясно и съвсем невероятно остава видеозаснемането в действително време в края на изборния ден, защото в региона няма покритие от мобилните оператори.

" Надявам се да бъде осъществено видеонаблюдението, само че даже и да бъде осъществено за изборите, казусът като цяло си остава неразгадаем на този стадий ", споделя кметския наместник.

От години кметовете на дребните обитаеми места извършват най-различни функционалности. Освен управници, те са още полиция, незабавна помощ и какво ли още не, добавя Соня Ненкова. Според нея хората в Ботево не се интересуват толкоз от изборите, колкото от насъщния. Въпреки това баба Яна насочи апел към политиците.

" Да се смират и да не бъдат толкоз алчни. Не могат ли да помислят и за тоя безпаричен народ, дето нищо не сме видели от живот. Децата ни избегаха по чужбина, внуците ни и те безработни някои, е какво - ние тук кретаме с тия пенсии и от тях гледаме да им помогнем по в миналото. Това е нашата татковина, моята България, щот тя е мойта....да живее по-добре, хората да живеят по-добре, а не по този начин ", споделя Яна Недялкова.

С мъничко горест към предишното, само че въпреки всичко с вяра за бъдещето остават хората, тъй като вярата за ярко бъдеще ги крепи.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР