Без изненада - уволнен бе поредният директор на Александровска болница

...
Без изненада - уволнен бе поредният директор на Александровска болница
Коментари Харесай

Предизвестено: уволниха директора на Александровска

Без изненада - уволнен бе следващият шеф на Александровска болница - откакто управлението влезе в спор със здравното министерство за финансовото положение на лечебното заведение и за погасяването на старите отговорности. 

" Влошени финансови индикатори, действителен риск от декапитализация и банкрут на УМБАЛ `Александровска`, както и серия от пропуски от страна на управлението на болничното заведение, които слагат в риск усвояването на отпуснатия заем от страната. Това са единствено част от претекстовете, с които здравният министър доктор Асен Меджидиев освободи шефа на УМБАЛ " Александровска "  – доктор Атанас Атанасов ", оповестиха от здравното министерство този следобяд - малко след утринното присъединяване на министъра в бТВ и последвалата конференция на управлението на болничното заведение, на която бе показана гледната му точка.

Меджидиев стимулира решението си с констатации от отчетите на АДФИ и Звено " Вътрешен одит ".

" Той уточни, че откакто от УМБАЛ " Александровска "  са оспорили данните от отчетите, здравното министерство им е дало правото да обяснят несъответствията, за които претендират ", цитират министъра от пресцентъра.

" В рамките на среща, на която ги поканих, в наличието и на инспекторите, от „ Александровска “ болница обясниха, че одитът не е правилен, а той е осъществен въз основата на документи, които са получени от лечебното заведение “, уточни здравният министър. Въпреки това доктор Меджидиев е изискал " Вътрешен одит "  да извърши инспекция още веднъж, резултатите от която удостоверяват направените при първата инспекция констатации ", показва той.

От инспекцията се виждало, че насъбраните просрочия от над 23 млн. лева не са с предходна дата, а единствено за интервала 30.06.2021 година – 31.08.2022 година, поемани са финансови отговорности по нови контракти, без да се съблюдава редът на погасяване на старите, разделяни са публични поръчки, провеждани са преговори с компании без законово съображение за това, управлението не е показало и не е изпълнявало бизнес стратегия по Закона за обществените предприятия, настояват от Министерство на здравеопазването.

Според управлението на болничното заведение изказванието, че за интервала 30 юни 2021 година - 31 август 2022 година то е позволило нарастване на просрочените отговорности с 24 250 740 лева е погрешно.

" Сумата на повишаване на дълга за този интервал е доста по-малка от посочената в известието, а точно – 9,3 млн. лева ", споделиха по-рано денем оттова.

Ръководството на Александровска болница твърди, че към края на юни м.г. просрочените отговорности са били в размер на 28,4 милиона лв., а година по-късно сумата е била 37,8 милиона лв., или с 9,3 милиона лв. повече, а не както оповестиха от здравното министерство, базирайки се на вътрешен одит, че парите са над 24 милиона лв..  Разплатени са 44 милиона лв. от старите отговорности, което е понижило темпа на растеж на просрочията, изясни още Атанасов.

От пресцентъра на Министерство на здравеопазването обаче желаят да подчертаят следното:

" Здравният министър акцентира, че е политически неутрален, водил е диалози с всички заинтригувани страни, в това число с Медицински университет – София, с Българския Червен кръст, като задачата е " Александровска "  болница да бъде нормализирана и в тази връзка не приема политизирането на тематиката. До крайното решение на Министерство на здравеопазването се стигна след потвърдителния отчет на " Вътрешен одит ". "

За изпълнителен шеф до провеждането на конкурс, ще бъде назначен проф. доктор Атанас Йонков. Към момента проф. Йонков е началник на Катедрата по обща и оперативна хирургия на Медицинския университет и работи като хирург в Първа хирургия на „ Александровска “ болница, заяви още министър Меджидиев.

Коментари10 коментара
Моля, или се, с цел да участвате в диалога!
 Заглавие
Песента The Gambler е написана от Дон Шлитц през 1976 година И след това е записвана от разнообразни реализатори, в това число Джони Кеш. Кени Роджърс обаче е този, който съумява да направи песента сполучлива и разпознаваема.
20 5 Още КОментари Най-новоПрочети още Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР