Без да бъде засегната най-съществената тема - нерешените двустранни проблеми

...
Без да бъде засегната най-съществената тема - нерешените двустранни проблеми
Коментари Харесай

Борисов, Заев и Меркел подминаха проблемите между София и Скопие

Без да бъде наранена най-съществената тематика - нерешените двустранни проблеми сред България и Северна Македония, мина общото изказване на министър председателите Бойко Борисов, Зоран Заев и Ангела Меркел.

Тримата дадоха взаимна конференция след Срещата на върха по Берлинския развой, която се организира в София. В момента България и Северна Македония дружно ръководят самодейността, която цели да окуражи европейската интеграция на страните от Западните Балкани. А Германия, с изключение на основател и главен мотор на Берлинския развой, оглавява сега Европейския съюз.

Очакваше се, че общото председателство ще послужи като комфортен мотив да се извадят договарянията сред София и Скопие от задънената улица, в която се намират. Вчера медии в Северна Македония разясниха, че визитата на Заев в българската столица е  " финален опит да се реализира контракт за македонската евроинтеграция ". България към този момент предизвести, че ще блокира началото договарянията на Северна Македония с Европейски Съюз тази година, защото югозападният ни комшия не съблюдава двустранния договор за добросъседство от 2017 година

В взаимното изказване обаче министър председателите се задоволиха с общи думи за напредъка в доближаването на страните от района на Западните Балкани. Зоран Заев изяви задоволството си, че Евросъюзът приготвя милиарди евро помощ за разнообразни планове, които да улеснят свързаността на страните в района, провежданите в тях промени и икономическата им трасформация, като в бъдеще се чака това да докара до образуването на общ регионален пазар. Бойко Борисов също се хвана за евросредствата за инфраструктурни планове и изрази задоволство от подписаната Софийска декларация за зеления дневен ред на Западните Балкани, която визира проектите на Европейски Съюз за нулеви въглеродни излъчвания на европейския континент до 2050 година

Само Ангела Меркел засегна незадълбочено двустранните проблеми сред София и Скопие. Немският канцлер означи, че берлинският развой спомага за помиряването сред страните, преодоляването на историческото напрежение и наследството на предишното. " Всичко най-хубаво и да се разбирате между тях – не забравяйте това, доста е значимо ", бодро предложи тя на балканските министър председатели.

Накрая Бойко Борисов помаха с ръка и извика: " Бай, бай! " Меркел и Заев го последваха.

ПРОБЛЕМИ НА МАСАТА

Колко обтегнати са връзките сред България и Северна Македония пролича на вчерашната конференция, която дадоха външните министри на София и Скопие – Екатерина Захариева и Буяр Османи, взаимно с първия немски посланик Хайко Маас. „ Ако няма същинско помиряване и почтено, с дух на благосклонност слагане на масата и решение на отворените въпроси, това помиряване няма да бъде допустимо ”, съобщи Захариева.

Тя уточни, че единствено в последните няколко месеца в Скопие е имало толкоз доста антибългарски изявления, че външното ни министерство даже не може да ги изброи. „ Ние спряхме да ги броим след 10 хиляди, меко казано, отрицателни изявления, по-скоро бих ги определила като език на омразата към България. Не бива това да продължава. Мога единствено да потвърдя, че България е и ще продължава да бъде една от страните, които ще поддържат Северна Македония и страните от Западните Балкани по пътя, по който са тръгнали. Разбире се обаче, те също би трябвало да понесат своята отговорност. Трябва двете страни с дух на благосклонност да придвижим напред отворените въпроси, тъй че след 30 години някои други министри, някои други министър председатели да не претърпяват същото, което претърпяваме ние ”, добави българският външен министър.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР