Беше направен опит изслушването на Иван Гешев да бъде заглушено,

...
Беше направен опит изслушването на Иван Гешев да бъде заглушено,
Коментари Харесай

Петър Витанов: Предстои центрофуга за имунитетите и в българския парламент

Беше изработен опит чуването на Иван Гешев да бъде заглушено, твърди социалистът

Какво ще каже Иван Гешев е значимо, тъй като той е част от правосъдната система, за която се видя, че е оплетена в тежки зависимости. Това сподели ръководителят на Делегацията на българските социалисти в Екологичен потенциал Петър Витанов пред БНР ден след чуването на основния прокурор. По думите на Витанов е изработен сериозен опит такова чуване да няма, а натискът е пристигнал от София.

„ Няма по какъв начин да ни упрекнете в смяна в държанието, аз си припомням последователността, с която сме разглеждали този въпрос, най-малко огромната част от нашата партия. Давам образец с Янаки Стоилов, който в качеството си на министър на правораздаването преди година започва процедура по отстраняването, по-късно Крум Зарков също в качеството на правосъден министър предложи всички текстове по механизма за надзор върху активността на основния прокурор “, разяснява Петър Витанов.

Социалистът обаче е сюрпризиран от метаморфозите на своите сътрудници.

„ Това, което се случи през вчерашния ден, беше изненадващо и за нас, тъй като очевидно се направи опит за заглушаване на това чуване, опит, който аз нямам подозрение, че потегля от София “, разяснява той във връзка вчерашното чуване на Иван Гешев в Страсбург.

„ Българското общество си дава ясна сметка, че няма положителни и неприятни. Това, което виждаме в последните седмици, не наподобява на търсене на правдивост, а на възмездие. То е прекомерно надалеч от правосъдна промяна. Заседанието на Висш съдебен съвет в понеделник, което по долнопробност задмина и воайорските телевизионни стратегии, остави това отчайващо чувство, че цялата правосъдна система е толкоз подвластна, по този начин узурпирана от една или две политически персони, че свалянето на Гешев не може да бъде възприето като правосъдна промяна “, сподели Витанов.

„ Допускам, че даже стремежът да се изпитва някаква форма на благосклонност към Гешев, е обвързван с чувството на хората, че е един от системата. Че стартира да разобличава неща, за които, хората, които се занимаваме професионално с политика, подозираме от години “, сподели още той.

Според Петър Витанов последните 10 години като че ли са затворили един кръг.

„ Кариерите на някои хора стартираха като се опълчиха на основните фигури на Движение за права и свободи. Днес същите тези хора ръководят дружно и ще пишат конституция дружно “, установи той.

Евродепутатът разяснява и желанието да се сътвори комисия за имунитетите на народните представители.

„ Това, което се случва в България, е нищо повече от стартиране на бърза центрофуга в Народното събрание. То следва логиката на записите, които чухме преди две седмици. Разбира се, че ще се потърси модел, който да оправдае сходен вид дейности. В Екологичен потенциал има друг метод – огромна част от хората непринудено си дават имунитета, каквато в действителност е практиката и в България. Ние 30 години имахме такава процедура, без да се образуват нарочни комисии “, сподели той.

Витанов сподели, че като социалист се усеща по-добре, че Българска социалистическа партия не взе участие в настоящето държавно управление.

„ Подобна коалиция не подхожда въобще на визията на левите хора в България и би имала за цел да обслужи тяснопартийно няколко души. От тази позиция, унижението ни беше спестено. То сега е на гърба на избирателтие на ГЕРБ, само че най-много на тези на ПП-ДБ “, разяснява още той.
 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР