Беше май миналата година, когато Лукас Куо и Лорън Сун

...
Беше май миналата година, когато Лукас Куо и Лорън Сун
Коментари Харесай

Северна Корея печели милиони и наруваша санкциите на ООН, продавайки пясък. Да, пясък

Беше май предходната година, когато Лукас Куо и Лорън Сун видяха нещо необичайно - повече от 100 кораба се събраха във водите край Хаеджу, Северна Корея.

Като част от работата си в основания във Вашингтон Център за напреднали отбранителни изследвания (C4ADS) - нестопанска цел, която проучва и изследва проблемите на сигурността благодарение на огромни бази данни, двамата анализатори следят трафика в севернокорейските води и по-нататък в Североизточна Азия.

Те вършат това, тъй като Пхенян е упрекнат в продажба на въглища и други скъпи артикули, от време на време в доста огромни количества, в намерено море, с цел да заобиколи любопитните очи на митническите чиновници, които би трябвало да наложат глобите на Организацията на обединените народи против Северна Корея. Вместо да реалокират артикули в пристанище преди да търгуват, севернокорейците сякаш просто ги реалокират от един транспортен съд на различен в морето и лъжат за техния генезис.

Тези " прехвърляния от транспортен съд до транспортен съд " могат да завоюват десетки милиони долари за режима на Ким Чен Ун, според от това, което се продава, написа CNN.

Те, прехвърлянията, са предопределени да бъдат бързи и дискретни и нормално включват най-вече няколко кораба. Но Сун и Куо описват, че не престават да виждат десетки кораби, които мистериозно плават за Северна Корея.

Нещо се случва

Това, което Куо и Сунг откриха, беше огромна интервенция на стойност милиони долари, включваща 279 кораба, за които се оказа, че подценяват интернационалните наказания против Пхенян.

Но тези кораби не се употребяват и за търговия на други артикули - оръжия, опиати, подправени пари или трафик на застрашени типове - закононарушения, с които Северна Корея е известна за целия свят. Корабите даже не носят въглища, най-печелившият експорт на Пхенян, описват наблюдаващите.

Те са били употребявани за драгиране и превозване на пясък. Да, пясък.

Това може да наподобява безобидно на пръв взор, само че на Северна Корея е неразрешено да изнася земя и камъни съгласно глобите на Организация на обединените нации, признати през декември 2017 година. Търговията със севернокорейски пясък е нарушаване на интернационалното право.

Въпреки тези ограничения, Северна Корея е спечелила най-малко 22 милиона $ предходната година, употребявайки " огромни интервенции за експорт на пясък ", показват следователите от Организация на обединените нации в отчет, оповестен през април. Една неназована страна разкри на Експертната група по Северна Корея, че Пхенян е изпратила един милион тона пясък в чужбина от май 2019 година до края на годината.

Схемата е на видно място в годишния отчет на панела. Аластър Морган, който координира групата на Организация на обединените нации, следяща за осъществяването на глобите против Северна Корея, съобщи в имейл, че създателите на отчета са решили " огромният мащаб и значимостта " на интервенцията, което подсигурява най-хубавите сметки.

Докладът на Организация на обединените нации не цитира данните на C4ADS. А Морган споделя, че екипът му е показал плана си през февруари, преди Куо и Сунг да разгласяват своите проучвания през март.
 Тайната финансова система на Северна Корея, с която заобикаля глобите на Организация на обединените нации
Тайната финансова система на Северна Корея, с която заобикаля глобите на Организация на обединените нации

Пхенян употребява редица компании, с цел да избегне рестриктивните мерки в търговията

Уликите

Куо и Сунг следят корабите няколко седмици, преди да виждат модела. Всички, които се появяват в севернокорейските води, имат връзка с Китай. Някои кораби даже развявали китайски флагове. Други пък носели китайски имена.

Трансферите от транспортен съд до транспортен съд нормално включват плавателни съдове, регистрирани в дребни страни, където регулирането е на ниска цена, а надзорът е слаб - лодки, плаващи под по този начин наречения байрак на улеснение.

Но може и това да не са били прехвърляния от транспортен съд до транспортен съд, допускат наблюдаващите. Те осъзнават, че се нуждаят от повече информация, преди да могат да стигнат до някакви изводи.

Следователно те се обръщат към сателитни изображения - може би най-важният инструмент измежду растящата разследваща общественост. На фотосите, с които те се снабдяват, се виждат пясъчни облаци, свидетелстващи за това, че земята се изтегля всеобщо от дъното на морето в севернокорейските води.

Сунг прави и няколко проучвания на историята на продажбите и драгирането на пясък в Северна Корея и всичко бързо се изкристализира.

" Открихме голям брой отчети от началото на 90-те до наши дни, които демонстрират, че Северна Корея постоянно е изнасяла пясък за доста от прилежащите си страни ", сподели Сунг. По думите му в този момент наподобява, че е имало умишлено изпитание пратките да се скрият от радарите.

Значението на пясъка

Съвременната цивилизация е построена върху разнообразни типове пясък. Това е основна съставна част в бетона, стъклото и даже процесорите, които зареждат електронните устройства. Човечеството употребява към 50 милиарда тона пясък годишно - повече от всеки различен естествен запас на планетата, като се изключи водата.

Снабдяването му може да наподобява безкрайно, само че отстраняването на огромни количества може да има последствия за околната среда.

Пясъкът, който покрива пустините по света, е прекомерно тънък, с цел да се употребява в строителството, тъй като не се свързва добре. Речният пясък нормално е най-хубавият за произвеждане на цимент. А пясъкът от дъното на океана също прави работа, само че той би трябвало да се измие и обезсоли, преди да може да се употребява.

Пхенян видимо е вложил пари в търговията с пясък от години. Преди години, когато Северна и Южна Корея правеха обилни бизнес дружно, пясъкът беше най-ценният експорт на Пхенян за южната му съседка, демонстрират данни от локални медии от преди години. През 2008 година Северна Корея е продала пясък на стойност 73,35 милиона $ на Република Корея, макар че Сеул спря да купува севернокорейски пясък малко по-късно.

Но! Има един още по-голям клиент, граничещ със Северна Корея - Китай. Страната е най-големият на пясък в света.

През 2010 година Пекин претърпя невиждан в международната история строителен взрив - за интервала от 2011 до 2013 година страната употребява повече бетон, в сравнение с Съединени американски щати през целия 20 век. Въпреки че строителният взрив през днешния ден се забави спрямо неговия връх, Китай към момента употребява повече бетон, в сравнение с останалият свят дружно.
 Снимка 483585
Източник:

Какво тъкмо се случва?

Нито Сунг, нито Куо не знаят какво тъкмо се е случва с милионите тонове пясък, откакто той е бил разтоварен на разнообразни китайски пристанища. Контрабандата на пясък е главен проблем в Китай и търговията е непрозрачна.

Китайското министерство на публичната сигурност, което разяснява въпроса пред CNN, стартира акция при започване на предходната година за битка с противозаконните пясъчни интервенции по поречието на река Яндзъ. До октомври управляващите са разследвали 90 групи в 10 разнообразни провинции и са иззели 251 милиона $, 305 кораба за рандеман на пясък и близо 3 милиона кубически метра пясък, оповестяват китайските държавни медии.

Досега Пекин отхвърля изказванията за каквито и да било непозволени дейности във връзка с севернокорейски интервенции с пясък. Китайското министерство на външните работи съобщи в изказване пред малкия екран, че страната " постоянно е изпълнявала интернационалните си отговорности " и съблюдава глобите на Организация на обединените нации.

Северна Корея също не дава отговор обществено на тези съответни изказвания, само че постоянно назовава глобите като " враждебни дейности " и слага под въпрос тяхната легитимност.

И все още не е ясно кой тъкмо е добил въпросния пясък.

Въпросът е по-труден за установяване. Нито един от всичките 279 кораби, участващи в схемата, която C4ADS разпознава, няма IMO номер - неповторим идентификатор, който е обвързван с проследяващо устройство на борда. Корабите постоянно отстраняват регистрационните си номера в техните страни, което прави съвсем невероятно влизането им в пристанища. Но без тези неповторими номера е мъчно корабите да бъдат свързани с съответни компании или хора.
 Северна Корея надвиши лимита си за импорт на нефт
Северна Корея надвиши лимита си за импорт на нефт

Санкциите за стеснен импорт целят да спрат производството на нуклеарни оръжия

Възможно е Северна Корея да е продала правата за драгиране на китайска компания, допускат двамата наблюдаващи. Пясъкът не е изключително сложен за миене, само че това е логистичен призрачен сън. Цената за измиване на океански пясък, съхраняването му и превозването бързо се усилва.

" Освен в случай че в действителност не работите в огромни мащаби, това не е нещо изключително преференциално ", прибавя Сунг.

Но има и друга опция - Пхенян да не се интересува толкоз доста от самия пясък и вместо това да желае да задълбочи или разшири пристанището Хаеджу. Северна Корея можеше да е сключила контракт с компания с флот от кораби със седалище в Китай, която да извърши драгирането и да остави пясъка на предпазване в Северна Корея като заплащане.

Каквато и да е задачата, обособените страни би трябвало да съблюдават глобите на Организация на обединените нации.

Куо сподели, че към момента е сюрпризиран от протичащото се - интервенцията е останала отвън радарите, толкоз надълбоко, макар обстоятелството, че в схемата вземат участие толкоз доста кораби, и евентуално хора.

" Това е един от най-уникалните случаи на държание на укриване на наказания от Северна Корея, които сме виждали ", приключва Куо. " Все още сме комплицирани. "
 Снимка 375879
Източник:
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР