Бесарабският българин капитан Дмитрий Бурлаков от село Лошчиновка (Кайраклия, Украйна)

...
Бесарабският българин капитан Дмитрий Бурлаков от село Лошчиновка (Кайраклия, Украйна)
Коментари Харесай

Братът на бившата шефка на Агенцията за българите в чужбина е пленен. Руска ракета свали хеликоптера му край Мариупол

Бесарабският българин капитан Дмитрий Бурлаков от село Лошчиновка (Кайраклия, Украйна) е оживял, откакто хеликоптерът му Ми-8 е бил свален от съветска ракета край Мариупол. Сънародникът ни е бордов механик на вертолета на украинската работа за търсене и избавяне, заяви изданието Измаил сити.

Капитан Бурлаков е брат на някогашния ръководител на Агенцията за българите в чужбина Райна Манджукова.

Руските окупатори смъкнаха два украински хеликоптера край Мариупол на 5 април, а пропагандата на Кремъл показа полета им като опит за евакуация на управлението на полка Азов от опустошения град на Азовското крайбрежие. До през вчерашния ден сънародникът ни се смяташе за умрял. Но към този момент е ясно, че е покорен и е настанен с тежки пострадвания в болница в Крим.

При разпита от болничното си легло Дмитрий изяснява, че техният полет не е имал желание да извежда бойци от Азов, а задачата е била да помогне за спасяването на бойците от другия хеликоптер, свален преди този момент от руснаците.

"Това беше евакуационен полет за ранените. Нямахме време да изведем никого - бяхме свалени при задход към сваления хеликоптер ", споделя той по време на разпита.
 Капитан Дмитрий Бурлаков.

Последиците от рухването на хеликоптер са доста съществени - Дмитрий има фрактури на двата крайници и ръцете. Все още не се знае какво ще се случи с Бурлаков. Надеждите са той скоро да влезе в описите за замяна на военнопленници и да може да прегърне двете си деца, брачната половинка си и трите си сестри, оповестява Измаил сити.

С декрет на президента на Украйна Володимир Зеленски капитан Дмитрий Бурлаков е награден с медал Богдан Хмелницки III степен за проявена храброст и саможертвени дейности в отбрана на държавния суверенитет и териториалната целокупност на Украйна.



Капитан Бурлаков с трите си сестри.

"Нямаме повече информация. Ние сме измежду благословените, че се оказа жив и че имаме информация. Сега го чакаме да бъде включен в стратегия за продан на военнопленници и да се върне. След това ще търсим опция да пристигна на рехабилитация в България ", сподели пред OFFNews Райна Манджукова.

Според нея огромен брой бесарабски българи се борят за армията на Украйна.

"Нямам визия какъв брой са. Част от тях са кадрови военни, както брат ми. От нашето село още през първия ден на войната почина Максим Близнак, който също бе професионален боен. До момента имаме информация за трима починали бесарабски българи ", сподели още тя.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР