Берлинската стена, дълга 160 километра, разделя хора и съдби в

...
Берлинската стена, дълга 160 километра, разделя хора и съдби в
Коментари Харесай

Тайните тунели под Берлинската стена


Берлинската стена, дълга 160 километра, разделя хора и ориси в продължение на десетилетия. Тя е била охранява доста строго. Мнозина въпреки всичко съумяват да я преодолеят. Много от тях - с тунели подземен. Вижте фотоси.

Изграждането на Берлинската стена, като знак за цялата ера на Студената война в Европа, стартира на 13 август 1961 година. Бетонното оборудване изглеждало непреодолимо, само че някои от жителите на Германска демократична република въпреки всичко съумяват да го преминат.

е специфичен ден в историята на, за който се приказва освен на годишнини – кръгли и елементарни. Тази дата е част от груповата памет за Берлинската стена, чието рухване през 1989 година поставя завършек на следвоенното разделяне на Германия.

160-километровата Берлинска стена и германско-германската граница, дълга 1400 километра, разделяха хора, фамилии и ориси. Жителите на разграничената страна се опитваха да преодолеят бетонните загради, мрежите с бодлива тел и многочислените контролни инспекции. Много от бягствата бяха сполучливи, само че други приключиха трагично.

Скокът на Конрад Шуман

Тази фотография от август 1961 година е останала в историята и се е трансформирала в знак. На нея се вижда по какъв начин източногерманският боец Конрад Шуман се възползва от опцията да прескочи оградата с бодлива тел, с цел да избяга от Германска демократична република.

Конрад Шуман демонстрира фотографията на своето бягство, станало на 15 август 1961 година

Той прави това единствено два дни след началото на градежа на Берлинската стена. Шуман е един от десетките хиляди, избягали от Източна Германия.

Бягство през границата

Някои от бегълците прекосяват границата пешком, рискувайки да бъдат убити. Други се крият в багажници и секрети скривалища в коли, употребяват саморъчно направени самолети, балони, плавателни съдове. 40 000 опита за бягства приключват сполучливо.

Граничари на Германска демократична република търсят незаконен тунел под Стената

Има обаче и няколкостотин души, които умират. Най-малко 140 опита за прекосяване през Берлинската стена приключват трагично. Тук описваме за тези, които са избягали от Германска демократична република, прокопавайки тунели под Стената.

Подземията на Берлин

Една от обиколките за туристи в Берлин стартира в бподземията на метростанция Gesundbrunnen, където е ситуирана първата част от изложбата.

Известна е и една къща на улица " Bernauer Strasse ", от чието мазе най-често са правени опити за прокопаване на тунели.

Метални решетки с пирони

В първите месеци след градежа на Берлинската стена стотици хора съумяват да се възползват от към този момент съществуващи подземни пролуки - към 850 души да вземем за пример са съумели да избягат през канализацията, а към 120 са се промъкнали през разнообразни подземни тунели.

Решетки, предпазващи от бягство

Скоро обаче управляващите на Германска демократична република взимат ограничения. Върху капаците на канализацията са сложени решетки със стърчащи нагоре железни пирони, с цел да стопират бегълците.

Първите ограничения

Всички канализационни шахти последователно са били покрити с греди и решетки и оборудвани с алармени съоръжения. Подземните тунели към този момент са строго охранявани.

Тунел за бягство под Стената

Обходните направления били обозначени със стрелки и знаци: " Вражеска страна " - " Приятелска страна ". Не всички патрули се завръщали от дежурствата си обаче.

Масов отлив на хора от Германска демократична република

Опитите за бягство от Германска демократична република са инкриминирани през 1957 година. Преди построяването на Берлинската стена граничните войски на Германска демократична република са имали бройка от към 40 000 души.

Тунел на Метрото под спирка " Gesundbrunnen "

Впоследствие те били солидно увеличени. Бягствата на жители на Германска демократична република на Запад стават всеобщо събитие – общо 2,6 милиона души напущат Германска демократична република единствено в интервала сред 1949 и 1961 година.

Първите тунели

След като подземните и канализационните шахти били блокирани, хората почнали да копаят тунели за бягство. Според някои данни, доникъде на 1970-те години те са били към 40, а съгласно други - към 70.

Тунел, водещ към пивоварната на ул. " Bernauer Straße "

По тези тунели към Западен Берлин са избягали до 300 души. Тази фотография е направена по време на строителството на Тунел 57 - един от най-известните в подземията на Берлин.

57 души единствено за една нощ

Защо 57? Това не е сериен номер, а се отнася до броя на хората, които са съумели да избягат през него единствено за една нощ. Сред тях обаче имало и изменник, който издал част от бегълците.

Строителството на тунел 57 през 1964 година

Втората част на изложбата, намираща се в мазето на някогашната пивоварна на улица Bernauer Straße, демонстрира реконструирана част от тунела, пресъздаден благодарение на някогашните му строители.

Най-дългият тунел

Общо 120 души е трябвало да употребяват този тунел. Той е бил най-дългият - 145 метра, само че също по този начин и най-дълбокият – на 12 метра подземен.

Вход към отчасти реконструирания тунел

Между април и октомври 1964 година в прокопаването на тунела са взели присъединяване 35 души, в това число експерти с инженерни и механически умения.

*****

Разгледайте и тази снимкова изложба на Дъждовни води:

 
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР