Берлинчани са удивителни хора – вместо да заличат всички следи

...
Берлинчани са удивителни хора – вместо да заличат всички следи
Коментари Харесай

Тайният Берлин – бункерите на Третия райх

Берлинчани са удивителни хора – вместо да заличат всички следи от предишното си и да разрушат паметниците, които им припомнят за неприятни и унизителни моменти от историята, те ги съхраняват и даже съумяват да ги интегрират в съвремието. Пример за това са бункерите в центъра на Берлин.  Преди войната, когато Хитлер към този момент е наясно, че предстоят сложни за Германия години, той има амбициозната задача да построи из цялата страна бетонни противовъздушни бункери за отбрана, в които да могат да се скрият един милион души. Този проект се осъществя единствено отчасти, като бункери са издигнати главно в Берлин, и някои от тях са си там и до през днешния ден.

Ясно е, че бетонна постройка със стени дебели два метра няма по какъв начин да се унищожи елементарно. Кметството на Берлин е решило въпроса по един превъзходен метод – бункерите в центъра на Берлин са превърнати в музеи. Най-големият от тях, седеметажният държавен бункер, е музей за историята на Берлин, в него е и скандалната възстановка на.

Пак в бункер се намира и световноизвестната сбирка Boros Sammlung, закупуването на билети за която е съвсем невероятно – сега няма нито един свободен час и билет за три месеца напред. Още един бункер, през войната предопределен за информационен център, също е бил празен допреди 10 години. Тогава колекционерът и търговец на изкуството от Хамбург Дезире Фойеле посещава бункера в търсене на пространство, където да разположи сбирката си, и намира идеалното място.

Бункерът Feuerle Collection е открит предишния ноември, като в него се влиза единствено в петък, събота и неделя, в строго избрани часове три пъти дневно, в напълно дребни групи и с компаньон. Бункерът е напълно реконструиран и консервиран от Джон Паусън, който е направил и новия Музей на дизайна в Лондон. Тук, в бункера, съвсем нищо не е
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР