Берлин се озова в рядко срещан политически блокаж, след като

...
Берлин се озова в рядко срещан политически блокаж, след като
Коментари Харесай

Избори на поправка: Берлин ще гласува 2 пъти заради масови нарушения и хаос в секциите

Берлин се озова в рядко срещан политически блокаж, откакто последните избори в столицата бяха оповестени за невалидни от районния Конституционен съд.

Вотът от 26 септември 2021 година ще би трябвало да се организира отначало поради съществени нарушавания в организацията на изборния ден - изключително огромни опашки пред секции, изчезнали или неверно разпечатани бюлетини и други проблеми.

Решението на локалния съд визира единствено изборите за депутати в Камарата на представителите на Берлин - т.е. законодателното заседание, което ръководи провинцията и излъчва кмета на града.

 От 2021 година до момента това е Франциска Гифай от Социалдемократите.

В момента обаче СДП изостава на трето място в социологическите изследвания в Берлин, като губи поддръжка за сметка на " Зелените ". " Алтернатива за Германия " също усилва с близо 4% своите симпатизанти съгласно данни от PolitPro.

Анулирането на вота може да сътвори и още по-големи главоболия на администрацията.

То може да засегне даже определените от Берлин депутати във федералния Бундестаг, защото в същия 26 септември се организираше и гласуването за националния парламент на Германия, довел до успеха на Олаф Шолц.
Преди седмица самият Бундестаг одобри, че нарушаванията в Берлин през 2021 година са били задоволително съществени, с цел да се направи отчасти наново гласоподаване в 431 от 2256 секции на столицата.По всяка възможност това не би трансформирало генералното систематизиране на мандатите по партии на централно равнище - т.е. няма риск за рухване на кабинета " Шолц " - само че може да лиши някои към този момент определени депутати от местата им.Spiegel показва, че най-вероятно това решение ще бъде оспорвано пред Федералния парламентарен съд, от който ще зависи дали и този резултат ще бъде анулиран. Процесът обаче може да се проточи с месеци.Германските жители гласоподават с два типа бюлетини за членове на Бундестага - една от тях е за мажоритарен претендент, а втората е за партийна листа. Разпределението на мандатите се дефинира съгласно пропорционалната тежест на гласовете за партиите, а освен за непосредствено определените кандидат-депутати.
До конфузната обстановка с анулираните районни избори се стигна след голям брой тъжби до Конституционния съд против легитимността на вота.

На 26 септември 2021 се насрочват цели четири типа избори - за Бундестаг, за събранието на провинцията, за членове на локалните събрания и обособен референдум за строителството в столицата.

В същия ден се организира и Берлинския маратон, който блокира придвижването и още повече способства за провалената организация.
Много от секциите оповестяват за съществени логистични усложнения, които водят до забавяния и неразрешени практики по изборния закон.На места свършват бюлетините, на други - описът на претендентите е неверен.Част от секциите затварят преди края на изборния ден, а други стоят отворени даже след позволеното по закон, когато първите планирани резултати към този момент стартират да излизат обществено.Някои от гласоподавателите чакат на опашки с часове, с цел да могат да гласоподават.Няма данни за умишлени операции на вота, само че цялостният безпорядък слага под подозрение легитимността на резултата.
Решението на берлинския Конституционен съд значи, че идващите избори - " на корекция " - би трябвало да се провеждат до 90 дни, или не по-късно от 12 февруари.

·
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР