Берлин. Почти два месеца след победата на федералните избори, социалдемократът

...
Берлин. Почти два месеца след победата на федералните избори, социалдемократът
Коментари Харесай

Радио „Свободна Европа“ : В коалиционното споразумение в Германия влезе и подкрепа за преговорите с РСМ

Берлин. Почти два месеца след успеха на федералните избори, социалдемократът Олаф Шолц ще бъде новият канцлер на Германия отпред на трипартийна коалиция. Споразумението за новото държавно управление поддържа започването на договарянията за присъединение сред Европейски Съюз и Северна Македония и Албания, написа македонската редакция на Радио „ Свободна Европа “ .

Партиите, които ще сформират новото немско държавно управление, поддържат започването на договаряния за присъединение на Албания и Северна Македония към Европейския съюз, възобновяването на договарянията със Сърбия и Черна гора и либерализирането на визовия режим за Косово.

„ Подкрепяме процеса на присъединение към Европейски Съюз на шестте страни от района на Западните Балкани и нужните промени за осъществяване на всички критерии от Копенхаген. В този подтекст ние укрепваме гражданското общество и поддържаме по-нататъшни стъпки към присъединение към Европейски Съюз “, гласи съдружното съглашение сред социалдемократите, зелените и свободните демократи.

Параграфът, отнасящ се до Западните Балкани, прибавя, че „ идната стъпка би трябвало да бъде отварянето на първите глави в договарянията за присъединение с Албания и Северна Македония, приемането на либерализация на визовия режим с Косово и възобновяването на договарянията с Черна гора и Сърбия “.

Трите партии също по този начин споделят, че поддържат водения от Европейски Съюз разговор за нормализиране сред Косово и Сърбия и напъните за дълготраен мир в Босна и Херцеговина, построен върху териториалната целокупност и превъзмогването на етническите разделения.

Успоредно с договарянията за присъединение, Европейски Съюз би трябвало да усъвършенства потенциала си за приемане на нови членове, се прибавя в съдружното съглашение от 177 страници.

Западните Балкани и тяхната европейска вероятност бяха упоменати и в съдружното съглашение за предходното немско държавно управление на канцлера Ангела Меркел. Сега тя ще бъде наследена от Олаф Шолц, някогашният й финансов министър.

Трите партии, известни като „ светофарна коалиция “ поради отличителните партийни цветове на всяка - алено, зелено и жълто - реализираха съглашение в границите на два месеца интензивни договаряния, откакто социалдемократите завоюваха фино болшинство на националните избори на 26 септември.

Шолц ще бъде новият канцлер Аналена Бербок министър на външните работи от Зелените, а Роберт Хабек, нейният сътрудник и един от водачите на Зелената партия, ще поеме позицията на новосформираното така наречен „ супер министерство “, което съчетава енергетиката и климата.

Управляващите партии в Германия желаят последователно да спрат потреблението на въглища до 2030 година, осем години по-рано от досегашния ангажимент. Партиите желаят 80 % от електричеството им да идва от възобновими източници до 2030 година и 15 милиона електрически коли по немските пътища.

Германия е най-голямата стопанска система в Европа, тъй че решенията, взети от новото държавно управление, ще имат огромно въздействие върху прилежащите страни. При представянето на съдружното съглашение 63-годишният Шолц сподели: „ Обединява ни желанието да изведем страната напред. Новото държавно управление е съюз от сътрудници на едно равнище “.

Като една от първите ограничения на новото държавно управление, както разгласи Шолц, ще бъде повишението на минималната часова ставка до 12 евро.

Шолц сподели, че „ суверенитетът на Европа е крайъгълен камък на външната политика на новото държавно управление “, отбелязвайки другарството сред Германия и Франция и партньорството със Съединените щати.

Неговата ГСДП би трябвало да поеме и управлението на Министерството на вътрешните работи, на защитата, на опазването на здравето, на труда и обществените въпроси, на строителството и на Министерството на икономическото съдействие.

Зелените като втора по мощ партия в обединението получават Министерството на външните работи, Министерството на за отбрана на потребителите и опазването на околната среда, земеделието, фамилията и новосформираното Министерство на енергетиката и опазването на климата.

Свободните демократи получават министерството на финансите, а те би трябвало да поемат министерствата на образованието, превоза и правораздаването.

Коалиционното съглашение, съдържа насоки за идващото държавно управление, което има за цел „ преизграждане на цялото общество “. От позиция на външната политика, новото държавно управление ще продължи да работи за подсилване на Европейския съюз и трансатлантическото партньорство.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР