Берлин е град на изгнаници, опожаряван, изравняван със земята, разделян

...
Берлин е град на изгнаници, опожаряван, изравняван със земята, разделян
Коментари Харесай

Мунк в Берлин

Берлин е град на изгнаници, опожаряван, изравняван със земята, разделян и постепенно и трудно обединяван. Той приютява хугенотите след изгонването им от Франция през XVII век и евреите по времето на Фридрих II Велики. Кафка идва тук през 1923 година, погнусен от антисемитските настроения в Прага, а чернонокожата певица Джозефин Бейкър се трансформира в звезда на Ваймарската република (1918 - 1933). През 1930 година писателят Кристофър Ишъруд заобикаля в немската столица от хомофобска и консервативна Англия. Дейвид Боуи също идва тук през 1976 година, на ръба на физически и душевен срив, по рекомендация на самия Ишъруд.

Един по-малко прочут заточеник, чийто живот е неразривно обвързван с Берлин, е норвежкият художник Едвард Мунк (1863 - 1944) . Нова галерия, наречена Edvard Munch. Zauber des Nordens ( " Едвард Мунк. Магията на Севера " ) в " Берлинише галери ", споделя за въздействието на Мунк върху развиването на немския експресионизъм и неговата неповторима връзка с немската столица. Експозицията включва 80 работи на Мунк, допълнени от творби на други художници, оформили концепцията за Севера и модерната художествена сцена на река Шпрее в края на XIX и началото на XX в.
Едвард Мунк, " Млади хора на плажа ", 1904 Автор: Juri Kobayashi Източник: © MUNCH, Oslo
В кариерата си, траяла 40 години, Мунк живее в голям брой европейски градове, само че Берлин е евентуално най-важният от тях - точно тук той става интернационално прочут след идването си през 1892 година В каталога на първата му ретроспективна галерия в Берлин през 1927 година шведско-финландският художник Адолф Пол написа: " Всички художници се кълнат в Париж и може би са прави. Но те се нуждаят, изкуството им се нуждае, от малко Берлин, с цел да разцъфне, сходно на Мунк, който се учи в Париж, само че става това, което е, в Берлин. "

Връзката на Мунк с Берлин е спорна. Неизвестният художник идва в немската столица за първи път през 1892 година, с цел да направи галерия по покана на Берлинското сдружение на художниците. Той е признат въодушевено от локалната артистична общественост, само че първата му галерия, открита на 5 ноември същата година, е затворена прибързано със скандал. През 30-те Мунк е възхваляван от нацистите, които единствено няколко години по-късно конфискуват огромна част от работите му.
Едвард Мунк, " Катафалката на Потсдамер плац ", 1902 Автор: Sidsel de Jong Източник: © MUNCH, Oslo Реклама
Именно тази особена връзка на Мунк с Берлин е във фокуса на " Магията на Севера ", която е проведена в тясно съдействие с музея Munch в Осло. Изложбата е забележителна освен с обсега си, само че и заради това, че е първата огромна експозиция на норвежкия художник в Берлин от съвсем три десетилетия насам.

Първият круизен транспортен съд в историята " Августа-Виктория " гордо минава през впечатляващия фиорд Нерьой в Норвегия. Огромните планини са забулени в облаци, само че слънчевите лъчи се процеждат през пролуките в тях и карат водата да свети загадъчно. " Магията на Севера ", както я назовава Стефан Цвайг , надали може да бъде пресъздадена по-импозантно в сравнение с в тази картина на немския маринист Темистоклес декор Екенбрехер (1842 - 1921), която посреща посетителите на едноименната галерия, отдадена на Мунк.

В същото време тази картина от 1900 е представителна за берлинската художествена сцена при започване на XX в., която не е изключително прогресивна и е доминирана от усет, насочен към традицията и фигуративността, интензивно промотиран от императора на Германия Вилхелм II.
Едвард Мунк, " Жена ", 1905 Автор: Ove Kvavik Източник: © MUNCH, Oslo
Копнежът по Севера в артистичните среди в Германия е повода, заради която през 1892 година Берлинското сдружение на художниците кани незнайния норвежки художник Едвард Мунк в немската столица. Но Мунк не донася със себе си прелестни пейзажи на фиорди, а шокира берлинската аудитория с коренно съвременни картини. Едва 28-годишен, Мунк провокира най-големия скандал, който светът на изкуството в Германия е преживявал до тогава. В първата си независима галерия, състояла се през 1892 година в берлинския Дом на архитектите, Мунк демонстрира 55 работи, които са толкоз авангардни, че шокират публиката и артистичната общественост в града, които упорстват за закриване на изложбата .
Реклама
" Мунк е насмешка с изкуството, скотщина и измама ", това е присъдата на Антон декор Вернер, ръководител на Берлинското сдружение на художниците по това време. Едва седмица по-късно изложбата на Мунк е закрита.

" Аферата Мунк " , както пресата саркастично назовава случая, слага началото на модернизма в Берлин . След нея вместо с известните сантиментални пейзажи на фиорди публиката стартира да асоциира Севера с психически сгъстените облици на Мунк.

На " Аферата Мунк " е отдадена специфична зала в изложбата " Магията на Севера ". Там е картината " Звездна нощ " с нейното лилаво-тюркоазено нощно небе и накратко подсказани дървета. Къщите са сведени до ярки линии в синьо, алено или жълто. На отсрещната стена са закачени картини на берлинските художници Лудвиг декор Хофман и Валтер Лайстиков, които по това време са считани за необикновено съвременни. Днес е напълно видно какъв брой старомодно и натуралистично наподобяват те спрямо работите на Мунк.

" За нас беше значимо да покажем още при започване на изложбата за какво творбите на Мунк са били толкоз отблъскващи по това време и за какво са провокирали вълна от отвращение . Те освен взривяват сантименталните показа за Севера, само че и понятието за изкуство изобщо ", изяснява кураторът на изложбата Стефани Хекман.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР