Берат Албайрак, 40-годишният министър на финансите на Турция, се изправя

...
Берат Албайрак, 40-годишният министър на финансите на Турция, се изправя
Коментари Харесай

Турският финансов министър ще опита днес да успокои чуждите инвеститори

Берат Албайрак, 40-годишният министър на финансите на Турция, се изправя през днешния ден пред съществено предизвикателство, тъй като за следобедните часове е плануван конферентен диалог с близо 3000 вложители и икономисти.

Задачата му е да ги успокои, че страната ще преодолее най-сериозната валутна рецесия от 2001 година насам и че институциите, определящи паричната политика, са задоволително самостоятелни от политическа интервенция.

Бивш корпоративен шеф в близкия до властта " Чалък холдиг ", с докторат по финанси и открит за чуване на мнение, друго от неговото, той е считан в страната си за добре квалифициран за поста. Но той изненадващо получи поста през юли с помощта на това, че е шурей на президента Реджеп Тайип Ердоган и сходно на него и всички политици в страната твърди, че сегашните събития са резултат на умишлена офанзива, а не на проблеми в турската стопанска система.

Поредният образец е от тази заран, когато Фахретин Алтун, шеф по връзките на турския президент, съобщи в " Туитър ", че страната се бори с " опит за стопански държавен прелом ".

Лирата изгуби близо 40% от обменната си стойност по отношение на $ тази година и сега се търгува малко под 6 лири за $. Това е възстановяване на позициите ѝ по отношение на понеделник, когато тя се обезцени до 7.24 лири за $. Но лирата не нарастна повече, тъй като Съединени американски щати оповестиха, че наказателните мита против Турция няма да отпаднат автоматизирано с възможното освобождение на свещеник Андрю Брънсън.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР