Бензинът и дизелът са с 1 лев по-скъпи от нормалната

...
Бензинът и дизелът са с 1 лев по-скъпи от нормалната
Коментари Харесай

Мая Ма пресметна с колко ни мамят бензиностанциите

" Бензинът и дизелът са с 1 лев по-скъпи от естествената цена. Доказателството е в цената на съветския недопечен нефт, която беше контрактувана от Асен Василев ", сподели счита Мая Манолова, водач на „ Изправи се България” в предаването „ Събуди се” по Нова тв.

Тя даде за образец, че цената на суровия съветски нефт през вчерашния ден е била 74 $, колкото е била и в края на предходната година, когато цената на дизела и бензина била 2,4-2,5 лева, а в този момент е 3,4-3,5 лв..

" Проблемът е в „ Лукойл Нефтохим”. Дадена е опция на една частна компания да преработва на ишлеме евтиния съветски нефт и тя по-късно продава на бензиностанциите на тази спекулативно висока цена. Това са по 10 милиона на ден”, сподели Манолова.

Тя разяснява и решението на България да одобри офертата за 1 танкер американски газ.

„ Добре е, че 1/3 от нужния газ за един месец през зимния сезон е обезпечен. Не е добре, че не чухме цената. Предполага се, че ще е 300-400 лв.. Това значи към 370-380 лв., в случай че следим цените на газовите тържища. Това е камшик против българските консуматори. И сега цена от 300 лв. повлече повишение на всички енергоносители. Скъпият ток, скъпият газ и скъпите горива са трите фактора на инфлацията. Ако служебното държавно управление не предприеме решителни дейности, хората ги чака тежка зима”, съобщи Манолова.

„ Трябва да има гласност и бистрота при сключването на покупко-продажбите. Това не може да е комерсиална загадка, откакто ние ще плащаме сметката”, разяснява още тя.

„ Не би трябвало да се отсрочват диалозите с „ Газпром”, тъй като това е цъкаща бомба”, счита още водачът на „ Изправи се България”.

Според Манолова обаче страната ни би трябвало да сложи три условия на „ Газпром”. „ На първо място „ Газпром” да поеме явен ангажимент, че няма да търси отговорност за неустойки от българската страна.

На второ място – защото е ясно, че количествата по контракта, който завършва в края на тази година, няма по какъв начин да бъдат взети, че през зимните месеци ние ще имаме право да получим тези количества на цените, които са контрактувани. И трето Българското държавно управление да се опита да предоговори цената”, сподели Манолова.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР