Бензин има и той няма да е по-скъп от около

...
Бензин има и той няма да е по-скъп от около
Коментари Харесай

Специалист: Бензин има и той няма да е по-скъп от около 3 лева

Бензин има и той няма да е по-скъп от към 3 лв., разяснява експерт.

Доставките на петрол за България са постоянни и ритмични, съобщи ръководителят на Балканската черноморска петролна и газова асоциация Валентин Кънев. По думите му на този стадий няма съображение за фрапантно нарастване на цената на бензина, заяви Българска национална телевизия.

Въпреки това прогнозите са, че цените на петролните артикули ще порастват. Кънев разяснява парадокса, че съветски петрол има, той поевтинява, има и опция за доставка, само че никой не желае да го купува.

" Рафинериите и търговците не желаят да го купуват, тъй като от една страна банките не им дават кредитни линии и въпреки това считат, че може да имат някакви проблеми по-късно във връзка със глобите, макар че доставките на петрол не са част от глобите. Друга причина е това, че Черно море съставлява към този момент рискова зона за превозване на артикули, петрол в това число, и търговците не биха желали да рискуват да доставят оттова. От друга страна са се повишили и цените за превозване пет пъти, а и застрахователните компании са повишили неведнъж наградите за обезпечаване на танкерите, тъй че не е преференциално да се купува по този нчин ", съобщи Кънев.

Той изясни, че България получава от поевтинелия съветски петрол. Ако обаче спре да идва съветски петрол у нас, рафинерията в Бургас има опция да работи и с други сортове. Тя го е правила към този момент. Нефт пък може да пристигна от Алжир, Либия, Ирак, Саудитска арабия посредством Средиземноморския пазар.

" Една от прогнозите за увеличение на цената на нефта, е тя да стигне равнище, до което потреблението да стартира да пада. Ако цената на нефта стигне 120-130 $ за барел, това ще провокира спад на потреблението. Тогава доставките ще стартират да са задоволителни и цената ще спадне. Бих планувал бензинът да стигне до 3 лв. и малко от горната страна, само че не повече ", сподели Валентин Кънев.

Според него най-добрият вид е задържане на сегашните цени. По мотив опашките по бензиностанциите отпреди дни, които бяха провокирани от клюки за скок в цените, Кънев изрази мнение, че това е посочило опциите на обществените мрежи да въздействат върху държанието на хората.

" Едва ли може да се каже кой тъкмо го е направил, само че някой просто е поставил тези фотоси в интернет и нещата са тръгнали по този метод. Голямата суматоха е зародила съгласно мен от това, което е показано във Facebook, защото става въпрос, доколкото разбираме, за единични случаи към 20 бензиностанции ", съобщи Кънев.

На въпрос за табелите с високите цени в бензиностанциите, Кънев разяснява, че със сигурност това не са били огромните вериги, които са със постоянни доставки, а по-скоро дребни играчи, които са желали да създадат бързи облаги.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР