Бенямин Нетаняху положи днес, 29 декември, клетва като премиер на

...
Бенямин Нетаняху положи днес, 29 декември, клетва като премиер на
Коментари Харесай

За шести път Нетаняху пое юздите на Израел: как го прие арабският свят, кои са министрите му

Бенямин Нетаняху постави през днешния ден, 29 декември, клетва като министър председател на Израел и даде началото на най-крайнодясното и консервативно в религиозно отношение държавно управление в историята на Израел, съобщи Асошиейтед прес, представена от Българска телеграфна агенция. Новият министър-председател се зарече да организира политика, която може да провокира вътрешни и районни разтърсвания и да докара до охладняване на връзките сред Израел и най-близките му съдружници.
Още по темата
Нетаняху постави клетва минути, откакто Народното събрание гласоподава избор на доверие на новото му държавно управление. Той заема премиерския пост за шести път.

Кабинетът бе утвърден с гласовете на 63 от общо 120 депутати, заяви парламентарният ръководител.

Ден по-рано, на 28 декември, номинираният за министър-председател на Израел Бенямин Нетаняху завърши съдружните съглашения с партиите от бъдещата ръководеща коалиция - две от тях са подкрепящата заселническата активност на Западния бряг Ционистка религиозна партия (ЦРП) и ултраортодоксалната групировка " Обединен юдаизъм на Тората " (ОЮТ).

Миналия месец политическият блок, формиран от националистически и религиозни партии, завоюва безапелационно предварителните парламентарни избори.

" Ликуд " към този момент популяризира главните насоки на политиката на бъдещото държавно управление, от които излиза наяве, че еврейските селища на Западния бряг ще бъдат водещ приоритет.

Първата от тях гласи, че кабинетът " ще предизвиква и развива заселването във всички елементи на израелската земя - в Галилея, Негев, Голанските възвишения и Юдея и Самария ". " Юдея и Самария " е библейското наименование на Западния бряг. Предполага се, че този ангажимент на новото държавно управление може да докара до конфликт с най-близките интернационалните сътрудници и съдружници на Израел, включително и със Съединени американски щати, които са срещу градежа на еврейски селища на окупираните територии.

От 2014 година израелско-палестинските мирни договаряния с посредничеството на Съединени американски щати са в задънена улица, а възобновяването им наподобява малко евентуално. Някои представители на ЦРП даже намерено упорстват за анексиране на Западния бряг - територия, за която Израел претендира въз основа на библейските и историческите си връзки с нея, отбелязва Ройтерс.

Как одобри новото държавно управление арабският свят

Арабският свят реагира на новото израелско държавно управление със смесени усеща, включващи опълчване, съдействие и угриженост, съобщи организация ТПС за Българска телеграфна агенция. Абдула Дженаид - публицист и някогашен политически консултант, основан в Бахрейн, сподели за Тазпит прес сървис (ТПС), че " опасността от анексиране на Западния бряг ще постави завършек на всякаква бъдеща вяра за мир, учреден на решение за основаване на две страни, и арабската мирна самодейност ".

Високопоставен представител на Палестинската власт предизвести ТПС, че " за нас политиката на Израел - това е анексиране на териториите на автономията и индиректно реализиране на " Плана на века " и затова са вероятни всевъзможни разновидности ". Терминът " вероятни са всевъзможни разновидности " допуска, без да го предлага намерено - принуждение, отдръпване от мирните съглашения и унищожаване на палестинската власт, като и други сюжети ".

" Оповестеното от Израел опонира на интернационалните решения. Правят се рискови изказвания и това ще има последствия за района ", добави той.

Лидерите на израелските араби споделиха, че не изключват съдействие с новото държавно управление.

По-откритата обществена реакция, отвън Израел, пристигна от йорданския крал Абдула, който предизвести идващото управление на Израел да не трансформира статута на Храмовия рид в Йерусалим.

" Ако има хора, които желаят борба, подготвени сме за това ", сподели кралят. " Искам да считам чашата за на половина цялостна, само че за всички нас има червени линии и считам, че в Израел има доста хора, които са също толкоз загрижени, колкото сме и ние; потреблението на свещените места в Йерусалим за политически цели ще докара нещата до загуба на надзор и до интифада, която може докара до цялостен срив ".

Междувременно саудитски коментатори споделят, че " връзките с Израел към този момент не са табу " и арабски известия демонстрират, че саудитският външен министър е споделил на еврейски дейци в Съединени американски щати, че " нормализацията стартира още преди години ".

Въпреки това, саудитското държавно управление още не е дало отговор на изказването на Нетаняху, че мирът със Саудитска Арабия ще докара и до мир с палестинците. Нетаняху направи изказването в изявление от 15 декември за основаната в Дубай телевизия " Ал Арабия ".

В Египет анализатори предсказват, че прагматизмът ще продължи да господства в връзките сред Йерусалим и Кайро. Хасан Абу Талиб - съветник по стратегически изследвания, счита, че всички израелски държавни управления се отнасят прагматично с Египет и вижда в него значим сътрудник във връзка с палестинската идея.

Вътрешният зложелател

" Чувам непрекъснатите вопли на опозицията за завършек на държавността и демокрацията ", сподели Нетаняху от парламентарната естрада преди новото държавно управление публично да постави клетва. Речта му беше неведнъж спирания от водачите на опозицията, които го освиркваха и осмиваха, а на моменти скандираха думата " слаб ".

Министър-председателят се обърна към съперниците си и съобщи, че загубата на избори не значи завършек на демокрацията, а че таман в това е нейната същина.

Правителството на Нетаняху разгласява платформа, в която се споделя, че " евреите имат изключителни и безспорни права " върху всички израелски и палестински територии и че ще се напредва със заселническите действия в окупирания Западен бряг. Това включва и легализиране на десетки израелски противозаконни градежи и обещания за анексиране на цялата територия - дейности, на които интернационалната общественост изрично ще се опълчи. Това би разрушило и последните очаквания за палестинската държавност, а Израел във все по-голяма степен ще бъде възприеман като страна, налагаща апартейд против палестинците, разяснява АП.

Новото държавно управление също по този начин провокира опасения, свързани с правата на малцинствата и на хората с нетрадиционна полова ориентировка.

И по този начин, кои са водещите министри в следващото държавно управление на Нетяняху

Представеното от Бенямин Нетаняху ново държавно управление на Израел през днешния ден получи избор на доверие в израелския парламент. Агенция Ройтерс разгласява къса информация на водещите министри в новия кабинет, който включва религиозни и националистически партии.

Йоав Галант, министър на защитата

Член на консервативната партия " Ликуд " на Нетаняху, 64-годишният Галант стартира военната си работа като леководолаз във военноморския флот. Той беше определен да оглави въоръжените сили през 2011 година, само че се отдръпна тогава поради обвинявания, че е правил строителни действия в жилището си, без да е получил съответното позволение.

Бецалел Смотрич, министър на финансите

Заселник от Западния бряг, който оглавява крайнодясната Религиозна ционистка партия, Смотрич ще управлява министерството на финансите по силата на контракт за ротация на този пост, подписан с Арие Дери от религиозната партия " Шас ". След като провокира безпокойствие с думите си, че Израел ще просперира, в случай че се придържа към библейските полезности, Смотрич посочи, че пази свободните пазари.

Смотрич, който е 42-годишен, се опълчва на палестинската държавност. В предишното той е пропагандирал против жителите на арабското малцинство в Израел, осъждал е ЛГБТ деятелите и е наричал правосъдната система прекомерно демократична. Сега той споделя, че ще служи на всички израелци. Новите му отговорности в кабинета включват и роля в министерството на защитата, контролиращо селищата на Западния бряг, който той желае да види разширени и най-после анексирани от Израел. Преди това той е бил министър на превоза.

Ели Коен, министър на външните работи

Като министър на разузнаването в едно от предходните държавни управления на Нетаняху, 50-годишният Коен посети Судан като част от напъните на Израел да включи тази африканско-арабска страна в районните съглашения за нормализиране на връзките, известни като " Авраамовите съглашения ". Той е член на " Ликуд ".

Итамар Бен-Гвир, министър на националната сигурност 

Заселник от Западния бряг, който оглавява крайнодясната партия " Еврейска мощ ", Бен-Гвир си обезпечи едно разширено във своите действия министерство в държавното управление, което ще дава отговор за полицията. Той даде обещание да концентрира вниманието си върху законите и реда за всички жители, само че избира по-свободни правила за разкриване на огън от израелските сили за сигурност, когато те се сблъскват с арабски протест.

Бен-Гвир, който е на 46 години, се опълчва на палестинската държавност и се застъпва за разформироване на краткотрайното държавно управление на Палестинската автономност, основано през 90-те години.

Някога той е бил част от " Кахане Чай ", еврейска формация, която е в черния лист на Израел и на Съединените щати. Оттогава той се отхвърли от някои възгледи на " Кахане Чай ". През 2007 година той беше наказан за подстрекаване против арабите и поддръжка за тероризма. Сега е юрист.

Арие Дери, министър на вътрешните работи и опазването на здравето

Дери, на 63 години, който е ултраортодоксален равин, е лидерът-ветеран на " Шас ", подкрепян от религиозните евреи с близкоизточен генезис. Неговото назначение в новото държавно управление на Нетаняху беше оспорено във Върховния съд на Израел поради присъдата му за данъчни измами - без да лежи в пандиза - през предходната година. През 1999 година Дери беше наказан на 3 години затвор за взимане на подкупи. Връща се в политиката през 2012 година Според съдружното съглашение след две години той ще стане финансов министър.

" Шас ", дружно с друга ултраортодоксална партия, " Обединен юдаизъм на Тората ", от дълго време провокира безпокойствие измежду светските либерали с настояването за предоставяне на обществени помощи и освобождение от военна работа за техните членове.

Ицках Голдкноп, министър на жилищната политика 

Лидер на " Обединен юдаизъм на Тората ", който получава поддръжка от религиозни евреи с европейски генезис, 72-годишният Голдкноп е дилетант в националната политика. Той влезе във водещите вести, когато отхвърли да знае да има рецесия с дефицит на жилища на налични цени за доста израелци.

Рон Дермър, министър по стратегическите въпроси 

Бивш дипломат във Вашингтон, Дермър беше основна фигура в подсилване връзките на Израел с Обединените арабски емирства и Бахрейн през 2020 година в дипломатическата самодейност на администрацията на републиканците на тогавашния американски президент Доналд Тръмп. Но 51-годишният Дермър имаше по-хладни връзки с предходното ръководство на демократите, някои от които са част от администрацията на настоящия президент на Съединени американски щати Джо Байдън.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР