Беновска/Радостин Василев: Кмет на София? Василев: София ще живее в справедливост!

...
Радостин Василев, независим кандидат за кмет на София - Илиана
Коментари Харесай

Радостин Василев, независим кандидат за кмет на София - Илиана Беновска „Беновска пита – Радио К2“, 30.09.2023 г.

Напускането на ИТН и ПП. Записът на заседанието на ръководството на ПП.

„Вие някакъв предател ли сте? Бяхте в ИТН, решихте да ги подкупите, да ги разбиете, да ги продадете на ПП? Аз казвам какво се говори, Вие ще кажете каква е истината. После през нощта си легнахте и оставихте таблетчето на детето да записва един поверителен разговор на новите Ви съпартийци от ПП-ДБ?“, попита Беновска. Василев отговори: „Категорично не смятам, че съм предател, защото всички мои действия са в интерес на българския народ, тези, които са ме избирали за народен представител и министър! Истината е, че проектът ИТН категорично беше завладян от задкулисието и неговият лидер, без да се интересува от мнението на никой в тази партия, реши да свали едно работещо правителство, което към този момент си вършеше работата и беше добро. По отношение на ПП, за една година при тях наистина не съм вярвал, че могат да влязат в тази сглобка по този начин и да си удрят юмручета по този начин с Пеевски и Борисов! При положение, че 90% от електоралния им капацитет, сила, енергия, основа беше формиран именно на анти-ГЕРБ говоренето! Павеха клипове ред затвора, Кирил Петков говореше по мегафон, че няма да се коалира с ГЕРБ. Аз съм много щастлив, че записах с таблета на детето, както казахте, този разговор, защото, ако не го бях записал, днес всичко, което се случва, щеше да Ви се струва странно. А това, което се случва, е това от разговора, умножено по 5! И си позволявам да Ви попитам Вас, одобрявате ли това, че публикувах разговорите от това не тайно или криптирано заседание, а беше абсолютно свободно, което пък показва нивото на тези хора? Одобрявате ли го, като журналист и гражданин?“.

Беновска отвърна: „Ще Ви отговоря като човек! Аз също бих записала този разговор! Защото човек не участва само спонтанно в нещо, още повече, че Вие се явявате в ролята на безучастник, ако мога така да се изразя, бих си го записала, даже за лично ползване, първо. Да си изслушам още веднъж, да си направя бележки, анализ, защото искам да бъда пълноценен участник в живота на партията. Така че аз се учудих какво скришно и тайно, та трябваше да Ви разследва ДАНС, не знам докъде са стигнали, за това, че сте го записал и сте го публикувал?“, попита Беновска. Василев отговори, че го е записал за лично ползване, защото среднощните сбирки на ПП-ДБ не са най-нормалното време, в което да се прави събрание. След като го е изслушал е установил, че всъщност нещата са доста по-страшни. Той продължи: „А ДАНС не ме разследва, защото не съм направил нищо, той разследва тях! И не знам защо още не са се образували досъдебни производства за национално предателство? Извън юридическата аргументация вероятно е отговорът на този въпрос!“.

„Искам малко да задълбоча тогава тази тема. Николай Събев, помните го, министърът на транспорта, който беше в правителството на ПП. Той публикува във фейсбук един свой коментар, много иносказателен! „Бившият министър на транспорта Събев реши да напомни за себе си с един пост във фейсбук. Разговарят двама души – защо искаш да си политик, властта е затънала в разврат и корупция? И ти искаш да се бориш с това? Не, да участвам!“. Ще пусна след малко и „Godfather“ Майкъл Корлеоне!“, продължи Беновска. Василев отвърна: „Това най-вероятно го е казал Даниел Лорер, защото отговаря на неговото разбиране за участие в политиката, но не и моето! Аз не съм в политиката, за да съм на тази маса и на трапезата! И затова правя тези неща, които не са мирни наистина!“.

„Но преди да ми отговорите защо Вие искате да сте в политиката, ще чуем какво казва Майкъл Корлеоне! Това са едни негови прословути думи - Майкъл Корлеоне, Godfather - Кръстникът: Цял живот се стремя, работя да се издигна високо, където всичко е почтено и законно. Но! Колкото по-нагоре прониквам, толкова повече непочтеността и незаконността растат!“, продължи Беновска. Събеседникът ѝ отвърна: „Абсолютната истина е това! Много правилно! Тази книга е пропита с доста житейска истина. Между другото „Кръстникът“ ми я подари Слави Трифонов и каза да прочета тази книга. Аз я бях чел вече. Нали знаете отношението на слугите в „Кръстникът“ към него какво е? Той е свикнал да има подобно отношение от сценаристите си, но за не го спазвах. Колкото по-надълбоко и колкото по-сериозни решения, толкова по-страшно е всичко. А моето участие в политиката започна като експертно участие, само с програми в спорта и правосъдието и премина през всичко това, което се случва през последните две години, та в момента да съм на този разкалян политически терен в една сериозна позиция!“.

„Младите кончета“ в политиката. Може ли бъде „кучето пазач“ на София?

„И понеже сме се събрали да обсъдим кой и на какво основание иска, но и може ли да управлява София, и понеже говорим за властта, и понеже говорим за потайностите на властта! Не знам защо ми нахлу един спомен, преди много години, като отидох за първи път в Лондон, реших да се разходя по своя воля някъде си и взех, че слязох вечерта под моста на Темза. Майко мила! Клошари, тъмница, огън, всякакви неща, които не са за едно малко момиченце, каквато тогава бях! Искам да Ви пусна, понеже споменахте и Лорер, една лека закачка, която си направихме с вашия претендент, опонент или как да го нарека за кмет на София Васил Терзиев, който беше тук на гости!“, продължи водещата и пусна запис от участието на Терзиев в „Беновска пита“ от 23.09.2023:

Илиана Беновска: Ще ми позволите ли една шега?

Васил Терзиев: Разбира се!

Илиана Беновска: Нека да пуснем един кратък музикален поздрав към г-н Терзиев!

Млади кончета пият вода, Мими Иванова

При реката на детството свято,
в неизтритата още следа,
ожаднели след сухото лято –
млади кончета пият вода.

Повелително-тънки крачета
и копитца като гнезда…
За да видят в реката небето –
млади кончета пият вода.

А от чистото дъно ги гледа
незапалена още звезда.
Замечтани за бързи победи –
млади кончета пият вода.

Илиана Беновска: Г-н Терзиев, Вие си взехте кончето преди да издам целия секрет! Но преди да Ви го връча това конче, ще Ви обясня защо. Познавате ли Даниел Лорер?

Васил Терзиев: Да!

Илиана Беновска: Каква роля изигра той за това, че Вие се съгласихте да станете кандидат за кмет на София?

Васил Терзиев: С Дани се познаваме по-скоро от предишното ми професионално поприще като инвеститор на рисков капитал. Той беше управляващ партньор в „БрайтКап Адвенчърс“ а пък аз в „Илевън“. Така че се познаваме покрай строителството на тази индустрия.

Илиана Беновска: Искам да Ви покажа шеговитото начало на предаването с Даниел Лорер, за да преминем към вашето!

Даниел Лорер в Беновска пита от 8.11.2023

Илиана Беновска: Това са три млади кончета! Това е Асен Василев, това е Кирил Петков, а това със синята жилетка сте Вие! Младите кончета в политиката! Приемате ли този шеговит подарък?

Даниел Лорер: Приемам го целия колективно! Може би имам някои забележки към прическите на младите кончета, но ще го отдадем на нашата младост!

Илиана Беновска: Вие също сте с много буйна коса!

Даниел Лорер: Може би цвета не допада директно със сериозността на положението, но оценявам хумора в трите кончета!

Илиана Беновска: Един шеговит, приятелски подарък, закачка!

Продължава разговора с Васил Терзиев на 23.09.2023:

Илиана Беновска: На Вас също съм Ви приготвила един подарък, защото Вие също сте младо конче в политиката! Връчвам Ви го, за да Ви носи успех!

Васил Терзиев: Благодарности!

Илиана Беновска: Това е една хубава метафора! Влизането в ново поприще!

Васил Терзиев: Приемам го с голяма усмивка!

Илиана Беновска: Но тук решихме нещо друго да измислим. Дали пък Вие няма да бъдете кучето-пазач на София?

Васил Терзиев: Надявам се много сериозно да опазя публичните финанси и публичния интерес!

Илиана Беновска: Вие сте в ай ти сектора, това е съвременната транскрипция. Така че подарявам Ви два шеговити символа и да минем към сериозността!

Беновска попита Василев: „Младо конче ли сте Вие в политиката?“. Василев отговори: „Аз не бих се определи като младо конче! Особено гримирано, както Вие ги подарихте на колегите, с хубави прически, розови кончета. Но на тях им отива и виждам, че ги приемат с усмивки. Но те всичко приемат с усмивка, и инфлацията, и милиардите, които липсват по ПВУ!“.

„Това е резултат от една пресконференция, на която аз попитах Асен и Кирил дали не е голяма хапка за тях Борисов?“, обясни Беновска. Събеседникът ѝ отговори, че Борисов наистина се е оказал голяма хапка за Петков и Василев. Той продължи: „Те се оказаха „малки рибки“, които тръгнаха да изядат „крокодила“! Бяха се гримирали, маскирали с масчици отпред, че са „големи тигри“, а всъщност се оказаха „Мики маус“ и „Червената шапчица“ под ръчичка. И Борисов ги е унищожил, вече може да са сигурни в това! Те вече не съществуват на политическия терен. Което показва, че с него трябва да се борят много по-подготвени, с по-сериозни разбирания за начина на функциониране на държавата!“. Беновска попита Василев дали е подготвен? Той отговори: „Съм сигурност съм много по-подготвен от тези „кончета“! Напуснах и унищожих такива „шарлатански кончета“! Защото една част от българското общество иска да е контрапункт на модела Борисов. И аз съм този, който има силата и възможностите да застане срещу него. Дали съм „конче“, „еднорог“ не знам, но може и да съм опасен!“.

Беновска подари на гости си играчка куче с думите: „Това е нашият шеговит подарък към Вас, куче пазач, то също е с шеговита визия! Малко е технологизирано, защото сме в епохата на технологиите!“. Василев отговори: „Сега кучето пазач ще се разлае и ще подгони „малките кончета“! И те ще избягат! Благодаря Ви! АЙ ДОГ, изкуствен интелект! Да не е производство на някоя от фирмите на Даниел Лорер? Защото тези фирми, които споменаха, че са упрявлявали, никой от българското общество не ги е чувал!“.

Решението му да се кандидатира за кмет на София.

„Тези шеговити подаръци са само за разреждане на напрежението, но те носят своята иносказателност за отговорността, която поемате! Как решихте, че имате и житейски, и морален опит да носите отговорността за сърцето на България?“, попита Беновска. Василев отговори: „Кандидатурата ми е породена от необходимостта от радикална промяна на София! А тя няма да дойде, ако ни се предлагат такива „гримирани кончета“ като Васил Терзиев, като Анто Хекимян! Тази кандидатура първо е подигравка за журналистическата професия! Защото показва голямата симбиоза между политиката, ГЕРБ, начина на разбиране на политиката и медиите. Няма да навлизаме, за да не обиждаме колеги и други медии, защото за БТВ много може да се каже, но не е сега момента!“.

„Така е решил, така е постъпил!“, отвърна Беновска. Събеседникът ѝ каза, че не може да приеме, че с общи приказки и усмивки и непознаване на проблемите на истинските хора може нещо да се промени. Той продължи: „Защото ти си роден милионер! Не си се борил, не си вървял по стълбицата на живота! Не мога да приема, че с Вили Лилков би могла да дойде промяна, който е на достолепна възраст, участвал е 4-5 в общинския съвет! Аз съм млад, но имам доста житейски опит!“. Водещата отбеляза, че има доста „млади старци“. Василев отвърна, че някои така го наричат! Той бе категоричен, че вече има житейски опит и сила да направи това, с което се е захванал!

Партия МЕЧ.

Радостин Василев заяви, че екипът му се разраства и това ще доведе до формирането на 22 октомври в НДК на партия Морал Единство Чест - МЕЧ! Той бе категоричен: „На българското общество му липсва пробългарска партия! Достатъчно партии, подвластни на посолства има!“

„На сватбата на Волен Сидеров му подарих пушка, но на вашето учредяване ще Ви подаря меч!“, заяви Беновска. Василев отвърна, че това е хубав подарък, символен за това, което предстои и в политиката, и извън нея. „Въпросът е колко пръстчета ще отрежете или колко глави ще паднат!“, продължи Беновска. Гостът ѝ отговори, че който е гледал сериала „Меч“, знае!

Решението да предоставим допълнителна военна помощ за Украйна. Посещението в България на Володимир Зеленски.

Беновска пусна част от коментара си от 23 септември 2023 г.:

А министърът на „войната“, “украинският“ Тагарев, май, ще пристъпи табуто на президентът Румен Радев да не даваме ракети С-300 на Украйна.

20 септември 23-та

Град за войници на НАТО ще строи военното министерство поне за 100 млн обяви министърът на отбраната Тодор Тагарев в парламента.

В градчето постоянно ще пребивават 1500 войници от съюзниците в НАТО, но може да подслони 5000 и ще е готово през 2025 г. около Ямбол, с НАТО-съфинансиране.

21 септември 23-та

Кабинетът неприсъствен одобри проекта за закупуване на нови бойни машини „Страйкър“ за Сухопътните войски

Кабинетът предлага, също така, на Народното събрание да отмени решението на парламента от 8 юни 2018 за приемане на проект за инвестиционен разход „Придобиване на основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизиранa бригада“.

Беновска продължи: „Въоръжаваме Украйна, влизаме във войната и приемаме в България американски войници „на килограм“, това вече е четвъртата база и ние ще си я платим, засега 100 милиона!“. Василев отвърна, че Тодор Тагарев е изключително опасен за националната сигурност. Той разказа, че на заседанието на парламентарната комисия по отбрана началникът на отбраната е казал, че имаме 4 развалени ракети С-300 и 30 здрави. И ръководството на армията не знае какво ще се предостави. „Защо крият от народните представители какво ще се предостави? Защо крият от народните представители как са извършили анализа дали тези ракети сработват?“, попита Василев.

„Добре, но вие, народните представители, ще разрешите ли това да остане скрито от народа?“, попита Беновска. Василев обясни, че ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС са подкрепили предоставянето на нов транш военна помощ за Украйна. Против е бил Василев и ИТН. БСП са напуснали залата. „На ръба сме да прескочат критичната маса нашите управляващи и този министър, от която няма да има връщане назад! Те са опасни за България! Те трябва да бъдат свалени по най-бързия начин! Спомням си, когато този министър беше номинация в правителството на Кирил Петков, БСП сваляха правителството тогава. Корнелия Нинова тогава постъпи отговорно. Тези хора ни бутат във война, изпълняват чужди интереси! Аз не съм про-руски, про-украински или про-американски, но смятам, че в момента българският национален интерес не е този, който тези защитават! Милиарди за танкове, които не ни трябват! Подаряваме наше оборудване, което никой не знае какво е! Те казват, че го били капитализирали, тоест правят оценка на излизащото от България и от фондовете на ЕС щяло да бъде компенсирано, като оценката била спрямо сегашните ценови нива! Какви са сегашните ценови нива на оборудване отпреди 30-40 години?“, категоричен бе Василев.

„Вие не сте русофил, аз мога да кажа за себе си, че изпитвам симпатия, но това не ме прави слуга на посолство-То, било то руско-То или американско-То! Но помните посещението на украинския президент Зеленски, което стана изведнъж, като приказка. Той изведнъж кацна тук, някаква страшна организация! Ще ми позволите минутка какво се опитах аз иносказателно да го попитам! Защо това не е антиукраински, това е пробългарски въпрос!“ продължи Беновска и пусна запис от пресконференцията на Володимир Зеленски от 6.07.2023 г.:

Зеленски и Денков се явиха в Гранитна зала. Микрофоните за журналистите бяха изключени. Защо? Какво крият?!

Е, Беновска, обаче, без микрофон, попита президента на Украйна Зеленски:

Беновска/Зеленски: „Зеленски победи“ - ще направите ли филм след края на войната? Като „Слуга на народа“!

Володимир Зеленски, президент на Украйна - Илиана Беновска „Беновска пита - Радио К2“, 6.07.2023 г.

Илиана Беновска: Президент Зеленски, можете ли да направите филм „Зеленски печели“?

Николай Денков: Извинявайте, може ли да следваме някакъв ред?

Илиана Беновска: Може ли да направите фирм „Зеленски печели“ след края на войната?

Володимир Зеленски: Може ли да ми зададете въпроса на микрофона, моля!

Илиана Беновска: Дайте ми микрофон, моля! Дайте ми микрофон, моля! Това е много интересен въпрос, защото той е актьор!

Николай Денков: Г-жо Бенатова, няма как да влизате в този разговор по този начин!

Илиана Беновска: За какво? Къде е микрофона?

Николай Денков: Моля Ви, нека да чуем въпроса на микрофон!

Илиана Беновска: Може ли някой да ми даде микрофон, моля? Г-н президент?

Володимир Зеленски: Може би този микрофон!

Илиана Беновска: Те не работят! Те не работят! Това не е възможно! Искам да Ви питам нещо! Ще ми дадете ли някакъв микрофон, моля? Г-н Зеленски, искам да Ви питам нещо! Нека някой да ми даде микрофон!

Володимир Зеленски: Искате да ме питате нещо ли? Питайте!

Илиана Беновска: Тези микрофони не работят! Чувате ли сега?

Володимир Зеленски: Да, питайте!

Илиана Беновска: Добре дошъл сте тук, в България!

Володимир Зеленски: Това не е въпрос! Благодаря ви много!

Илиана Беновска: Питам: Ще направите ли филм „Зеленски победи“ - след края на войната?!

Володимир Зеленски: Благодаря Ви много за въпроса! Дали мога да направя филм след края?! Но, тук не става въпрос за филм, трябва да разберете! Вижте, ние загубихме хиляди хора в реалния живот! Разбирате ли? Тук не става въпрос за филм! Съжалявам, може би очаквахте друг отговор! Но - това е истината! Благодаря!

Илиана Беновска: Както „Слуга на народа“?!

Беновска продължава: „Ето една алюзия от съседно нам творчество „Слуга на народа“! Ще ни претопи ли НАТО и Европа за Украйна?“. Радостин Василев отговори: „Не знам дали ще ни препопи! Както Вие казахте, не трябва да си русофил, русофоб или американофил, за да не възприемаш положително гостуването на този човек в България! Неговото гостуване, и то в деня, когато премиерът Денков каза, че нямали пари да увеличават заплатите на полицаите, но няколко хиляди човека стояха през 5 метра по Цариградско, 90% от които този не искат да го виждат, та не можеш да вървиш срещу собствения си народ! Когато по-голямата част от народа не го иска, а една малка политическа класа го иска, едни зависими по „Магнитски“, другият чака да го оставят, сложил си е нов главен прокурор, същия като стария, третия знае, че е приключил, но търси индулгенции, защото е имплантиран от тези там, но българският народ нищо не очаква! Колкото иска Зеленски българския народ, толкова иска и Петков или Денков да са му премиери! Та националноотговорната позиция е – не можеш да насъскваш народа си, една малка шайка, която ни управлява, срещу руския народ! Руският президент може да е извършил какви ли не престъпления, войната е акт на агресия, тя е военно престъпление, но ние сме свързани исторически, езиково, емоционално хиляди години назад и ти да настройваш цял народ да мрази заради това, че има война! Не можем да мразим и украинския народ по същия начин! Знаете при Освобождението на България откъде са били повечето войници в царската армия! В същото време аз не одобрявам поведението на Путин, смятам, че войната трябва да спре! Но не бих приел Зеленски в България! Не бих се навел пред ЕС по този начин! Тези са на повикване, на телефона. Някаква „Галя от посолството“, митично създание, което контролира и ГЕРБ, и ПП. Това е обидно към нашия народ, ние наистина отиваме към заличаване. И в тази връзка да спомена това, което е про-Орбански! Той го създаде в Унгария преди 15 години, но не виждам някакви големи санкции от ЕК, колкото и да го плашат! Нали знаете, че ако Унгария и България напуснат ЕС, той приключва!

„Унгария е горе-долу колкото България по размери и БВП, но може ми от Австро-Унгария е останало малко повече добро самочувствие!“, отбеляза Беновска. Василев отвърна, че досега в България е имало повече сервилност и наведеност, но това нещо вече приключва, защото идват нови хора. Той продължи, че следващите 4-5 години у нас предстоят няколко основни събития. Бойко Борисов и ГЕРБ ще са завинаги извън политиката. Идва про-български проект, който ще овладее целия център. „Казах на Кирил Петков, че ако предадат доверието на хората, ще ги унищожа! Той се усмихваше, после плачеше. Аз съм готов да стигна до края с това, защото виждам, че последната надежда на хората е да говорим истината. Истината е тази, че Зеленски няма място в България! Той е зависим от някакви субстанции!“. Водещата попита своя гост взима ли някакви субстанции? Той отговори, че не взима, никога не е взимал и няма да взима! Дори има предложение да се направи тест за наркотици в Народното събрание!

Решението на управляващите за териториалните планове за справедлив преход.

„Целия този разговор го водя, за да разберем кой сте Вие! Защото ние трябва да знаем кой иска да ръководи сърцето на България! Та какво стана вчера? Не стовариха ли от МС цялата отговорност на синдикатите, защо не и на Народното събрание, по отношение на затварянето или незатварянето на въглищните централи и мините, отлагането във времето, как ще се устроят тези хор? Виждате, че протестите продължават! Какво ще направите Вие в Народното събрание, макар да сте един?“, попита водещата Илиана Беновска. Радостин Василев отговори, че МС взима решението за справедливия преход без да се интересува от мнението на въглищните райони и съдбата им. Вижда се, че те не планират нищо, което да осигури заместващи мощности и дълготрайна заетост. „По стар обичай ПП прехвърля на Народното събрание темата, за да утвърди като с гумен печат решението на тези мошеници! То естествено в голямата си част се възпротиви. Хората излязоха на улицата. Денков започна да обяснява как нямало време, трябвало утре. Какво утре?“, категоричен бе Василев.

Беновска припомни, че през януари Парламентът е задължил правителството да предоговори ПВУ в частта „Енергетика“. Василев отвърна, че нищо не е направено. Той продължи: „Вървенето срещу народа на тези хора ще им коства властта! после няма да има никакво значение дали днес, в събота, е депозиран в ЕК този план за справедлив преход. Моето изказване в Парламента беше, че Европа в момента се тресе, до 2038 г. не съм сигурен, че ще има ЕС, така че нека отлагаме! Освен това защо хората от Русе не са включени в плана за справедлив преход? Тези хора дори не знаят, че в Русе има такъв проблем! В голямата си част те са изключителни негодници! Просто трябва да се каже, въглищните централи в България работят дотогава, при такива условия, след тяхното затваряне по някакви обективни причини, ако въобще се налага затваряне, защото аз не съм сигурен, че тези квоти се изпълняват, начина на работа на „Брикел“ и един човек как прави квотите, ако след 2038 г. се затварят, какво правим там? Не може да правим фотоволтаици там с по двама служители!“.

„Когато влизахме в ЕС Меглена Кунева, тогавашния главен преговарящ за влизането в ЕС, тогава продаде и предаде, няма да си спестя глаголите четирите реактора на АЕЦ „Козлодуй“ с лична цел, набавяне на лични облаги! Това не е ли довършителното действие сега?“, попита Беновска. Радостин Василев отговори, че последния останал сектор, който гарантира националната ни сигурност, е енергетиката. И сега този сектор се съсипва заради облагодетелстването на една много малка група лица, които след една година няма да са в България!

Готов ли е да се яви на дебат с опонентите си в София?

„Вие готов ли сте да се явите на дебат за кметските избори с вашите опоненти?“, попита Беновска. Василев отговори, че не само е готов, но ги кани навсякъде, където се явява. „Ако сега те са тук, Терзиев, Хекимян, Ваня Григорова, Деян Николов, Ивайло Вълчев, Карлос Контрера – какъв въпрос бихте им задал?“, продължи Беновска. Събеседникът ѝ отговори: „На всеки от тях бих задал един въпрос – дали имат силата, възможностите да променят модела, който стартира в София преди 18 години, който прерасна на национално ниво, на местно ниво извън София – това е корупционния модел на ГЕРБ? Имат ли сили, защото ако София не падне в ръцете на анти-ГЕРБ различен модел на управление, с голяма степен на сигурност може да говорим, че в следващите 4 години много трудно може да се смени този модел на национално ниво. Оттук трябва да тръгне промяната! Оттук тръгна модела с фирмите, Орлин Алексиев, „Котараци“, боклука! Всичко тръгна оттук! Аз съм живял 20 години в София и съм го видял! Ако искат да започне новото, умното, както казва Васил Терзиев, какво му е умното на него не знам, красивото, усмивките, хубавия град – няма да стане, ако не се отстрани целия модел! Не може върху толкова изгнила основа да строиш къща! И София, и България трябва да бъдат преустроени. Аз виждам, че няма кадри, няма подготвени хора. Ще се създадат кадри, ще се направят обучителни центрове, но трябва да им е вродена идеята за антикорупцията в крайна сметка!“.

„Може ли да Ви подхвърля една еретична идея? Преди 2-3 години бях в Абу Даби на едно официално посещение и ми представиха министър на щастието. Сега си мисля много от хората, Вие ми изглеждате витален човек, много от хората не се радват на живота, не са щастливи, не се радваме на живота!“, продължи Беновска и пусна на своя гост новина за министерството на щастието в ОАЕ.

През 2016 година в ОАЕ назначиха младата и хубава Охуд ар Руми за министър на щастието. Част от нейната мисия е да насърчава положителните новини и истории, защото щастието е заразно. Когато хората са оптимисти, те са по-продуктивни и по-креативни, според Охуд ар Руми!

Беновска продължи: „Ето, някой ще се грижи ли в София за щастието на хората?“. Радостин Василев отговори, че разочарованието на българския народ е предизвикано от сивотата, копурцията, липсата на нормална среда, лошата храна, дупките по улиците. Той продължи: „Не смятам, че в България трябва да има министерство на щастието или някой, който да се занимава с щастието! Смятам, че ще стане с подобряване на обществената среда! В крайна сметка, един човек, като излезе от дома си и види нормално изглеждащи сгради, улици, като има нормален и сигурен транспорт до работата си, той ще се чувства щастлив! Как да се чувства щастлив един човек, който няма доходи?“.

Радостин Василев заяви, че в програмата на партия МЕЧ ще има министерство на справедливостта, което ще бъде отделна структура, с отделен министър. ГДБОП ще се трансформира в звено МЕЧ, което ще се занимава само с политическите престъпници и престъпленията на магистратите. „Защото най-големите престъпници в България са политическите лидери и главните прокурори! Те трябва да се отстранят и никакви теми за противоконституционност няма да вървят, защото аз така ще го направя, че да бъде конституционно!“, категоричен бе той.

„Каня Ви да направим една обиколка из София, в различните райони, да говорим за конкретните проблеми! Това е един формат, който ще покаже и колко сте разпознаваем!“, обърна се към госта си водещата. Той се съгласи.

Грижата за младите хора.

Беновска продължи: „По повод министерството на щастието, Вие имате дете. Не може малката ми дъщеря да идва при мен и да казва – мамо, дай едно тефтерче и една химикалка, ще ходя по улиците, ще си записвам нередностите и ще ги давам на кмета. Идва ново поколение! Трябва да се погрижим!“. Василев отвърна, че наистина е така, но през последните години нищо не е било направено за младите хора.

„Опитах се да поощря Фандъкова, но ми се получи. За мен всички млади хора, които са извън сивата икономика, имат минимум средно образование, семейство и деца, на тези хора трябва да им се помогне да живеят щастливо и справедливо!“, заяви Беновска. Радостин Василев отвърна, че неслучайно е споменал за Орбан, защото в социалната програма на МЕЧ има неща, взаимствани от него. А докато е бил министър на спорта, Василев е проучил направеното в областта на спорта в Унгария. За 15 години са били построени малки компактни зали във всички квартали в унгарските градове. Това е бъдещето и на София, а не огромните „чудовища“, строени от Борисов, които са заключени за масов спорт.

Обръщението му към софиянци.

Василев заяви: „Благодаря на софиянци първо за това, че изтърпяват всички политици, включително и мен. Ангажирам се, ако бъда избран за кмет на София, да бъда абсолютно безкомпромисен и да изпълня това, за което съм избран. С действията ми дотук в политиката мисля, че съм доказал, че смелост не ми липсва. А мисля, че съм доказал, че имам и необходимата подготовка и сили да реализирам една промяна в София, която впоследствие да се окаже промяна и в България!“.

Подаръците.

Радостин Василев подари на водещата повестта на Иван Вазов „Немили-недраги“ с думите: „В тази книга е събрано това, което в момента историята ни учи! Защото в момента целия български народ е немил и недраг в собствената си държава, а не емигрант в Румънско! В момента на българския народ му трябват хъшове и Ви прочитам абзаца, „Единствен изход“ се казва заглавието на главата, „Той предаде приятеля си и приятелят му загина на въжето! Цената беше няколко шепи злато и отваря нему вратата на България. Той тури златото в пазвата си и потегли за България, когато още тялото на жертвата се люшкаше във въздуха! Той потегли към отечеството си, вместо към някоя върба!“ Виждате ли колко е актуално!“. Беновска подари на госта си тениската на предаването „В България се кълна“ с думите: „Преди време Ви подарих тениската „HARVARD LAW, JUST KIDDING“, сега, понеже всичките се кълнете в България раздаваме тениска „В България се кълна! Желая Ви успех!“. Така завърши разговорът между Радостин Василев и Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване “Беновска пита” по “Радио К2” и на живо във Фейсбук и Ютюб на 30-и септември 2023 година.

Източник: novini247.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР