Бельо, празна бутилка и свежи отпечатъци от стъпки издават признаци

...
Бельо, празна бутилка и свежи отпечатъци от стъпки издават признаци
Коментари Харесай

Турция вдига срещу афганистанците 300 км стена на границата с Иран

Бельо, празна бутилка и свежи отпечатъци от стъпки издават признаци на мигранти, които се промъкват към нова стена по границата сред Турция и Иран и разпалват терзанията в Европа след възхода на талибаните в Афганистан. Афганистанците, които стигат дотук, прекарват дни, криейки се от правоохранителните органи, и нощи, измисляйки способи да стигнат до огромни градове като Измир и Истанбул, преди да намерят контрабандисти, които да ги отведат в Европа.

" Идвам от Кандахар. Бях на път от 25 дни ", споделя 18 -годишният Мохамед Ариф, който платил 700 $ на турски контрабандист, само че беше оставен доста преди да успее да стигне до Истанбул.

" Опасно е да се връщаме. Къде бихме отишли? ",пита той в Дари.

Светкавичната атака на талибаните възроди мемоари в Европа за бежанската рецесия през 2015-16 година, която Турция оказа помощ да бъде спряна, като приюти милиони хора в подмяна на милиарди долари помощ.

Организация на обединените нации не е записала никакви „ огромни “ придвижвания през афганистанските граници в отговор на изтеглянето на американските войски и завръщането на фундаменталисткия режим на власт след 20-годишна война.

Представители на Европейски Съюз споделят, че броят на прекосяванията в Европа афганистанци е намалял с почти 40 % през първите шест месеца на годината заради рестриктивните мерки, свързани с ковид на границата.

Но младите афганистанци като Ариф дават аргументи за терзание както на страните от Европейски Съюз, по този начин и на Турция - където публичното мнение против мигрантите се обръща.

„ Ако не беше това злощастие, нямаше да дойдем тук “, споделя Ариф за талибаните. Усещайки настроението на нацията, турският президент Реджеп Тайип Ердоган се зарече да постави „ изцяло край “ на противозаконните пресичания на мигранти.

По продължение на 534-километровата граница с Иран се издига 243-километрова бетонна стена, покрита с бодлива тел и оградена с окопи. Турските представители обявиха пред AФП, че към този момент са издигнати 156 километра, което доста лимитира мигрантския поток.

Но чиновници по сигурността споделят уединено, че се счита, че десетки хиляди афганистанци се струпват на иранска страна на границата.

Ариф и десетки други афганистански - всички те мъже - прекосяват сектор без граници и по-късно намират краткотраен заслон в Татван, на западния бряг на езерото Ван.

„ Афганистан е приключен “, споделя Накивила Икбали, на 19 години, чието 15-дневно пътешестване от Мазари-Шариф в Афганистан го води до Пакистан и Иран. " Сега ще бъде още по -лошо. На 19 съм. Бих желал да отивам на учебно заведение или в джамия, само че животът ми го няма. "

Други като 17 -годишния Арман Ахмади вършат втория си опит за бягство. Той бил депортиран предходната година, откакто е хванат в Истанбул, където работи нелегално като бръснар и споделя, че би желал да се откри вечно в Турция. " Вашата страна (Турция) ми споделя да отида в Афганистан, само че има война ", сподели той. " Не желая да отида в Европа. Ако Турция ми обезпечи заслон, желая да остана. "

До 2013 година Турция презаселваше афганистанците в трети страни, най-вече в Европа и другарски настроени към бежанците места като Канада.

Тази процедура завърши, когато държавите-членки на Европейски Съюз оповестиха Афганистан за безвреден заради наличието на НАТО.

Официалните данни демонстрират 120 000 афганистански бежанци в Турция и до 300 000 афганистански мигранти без документи. Тези цифри са по -малки от 3,6 милиона бежанци от прилежаща Сирия.

Метин Корабатир, някогашен представител на Турция за организацията на Организация на обединените нации за бежанците ВКБООН, съобщи, че западната съседка на Афганистан Иран е съумяла да поеме предишните мигрантски потоци.

„ Там имаше два милиона афганистанци по време на руското настъпление през 1979 година “, сподели той пред AФП. Но той добави, че години на ръководени от Съединени американски щати наказания, свързани с нуклеарната стратегия на Техеран, опустошиха стопанската система на Иран, правейки обстановката по-нестабилна.

" До каква степен Иран би могъл да обезпечи отбрана на новодошлите, към момента не знаем ", сподели Корабатир.

Обратно край железопътните релси в Татван афганистанците размишляват над разрушенията, които са оставили след себе си.

16 -годишният Мохамед Замир не вижда бъдеще без помощ от други страни. „ Талибаните ще ви убият, в случай че отидете на учебно заведение, те ще ви убият, в случай че застанете на страната на държавното управление “, сподели Замир.

„ И държавното управление ще ви убие, в случай че застанете на страната на талибаните “, сподели той, припомняйки живота преди завладяването на Кабул от талибаните.

" Хората нямат различен избор, нямат пари, нямат работа, нямат претовареност. Какво ще прави някой там? Къде ще отидем, в случай че прилежащите страни не ни обезпечат заслон? "

--------------

СТИГА МИГРАНТИ!

Над 90% от турците афишират срещу приемането на нови мигранти и бежанци, демонстрира проучване на агенция  Konsensus Araştırma.

В Турция има 3,8 млн. сирийски бежанци, а от началото на юли идват 500-1000  мигранти от Афганистан. Очаква се притокът им да се ускори след завладяването на страната от талибаните. Най-краткият им път към Европа е през прилежащ Иран и Турция.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР