Белодробните заболявания са на първо място по водещи до смърт

...
Белодробните заболявания са на първо място по водещи до смърт
Коментари Харесай

Най-много българи умират от белодробни заболявания

Белодробните болести са преди всичко по водещи до гибел болести у нас, заяви пулмологът доктор София Ангелова пред БНР.
"От 10 аргументи водещи в света за гибел 4 са белодробни заболявания ", изясни тя и добави, че първата е Хроничната обструктивна белодробна болест - ХОББ. "Втората са острите инфекции на долните дихателни пътища, третата е ракът на белия дроб и четвъртата е туберкулозата ", съобщи доктор Ангелова.
При децата статистиката също е притеснителна. Всеки едно от три деца, страдащи от заболяване всяка година, има белодробна болест. Най-често става дума за астма и инфекции на долните дихателни пътища.
"Но родителите пушат у дома, пушат под аспиратора. Моля, дано да схванат, че аспираторът не чисти въздуха у дома ", отсече доктор Ангелова.
Кампания за безвъзмездни белодробни прегледи стартира от 10 май в столицата.Прегледите ще се състоят два пъти месечно до края на годината с авансово записване. Изключение ще вършат единствено месеците юли и август. Кампанията цели да се прегледат хора, които са с нараснал риск от белодробни болести, само че нямат сложена диагноза.
Прегледите ще се организират в парка на Втора градска болница. Необходимо ще бъде искащите да бъдат прегледани да авансово да се запишат, добави доктор Ангелова.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР