Белият дом продължава да изостря ситуацията: президентът на Тайван Цай

...
Белият дом продължава да изостря ситуацията: президентът на Тайван Цай
Коментари Харесай

Как Китай ще отговори на новата американска провокация?

Белият дом продължава да изостря обстановката: президентът на Тайван Цай Ин-вен дойде в Съединени американски щати на двудневно посещаване. Пекин даде обещание контрамерки. За вероятностите на американско-китайските връзки - в материала.

Транзитно посещаване

Както напомня “Уолстрийт Джърнъл ” Цай Ин-вен „ посети Съединените щати за първи път от повече от три години “. В същото време изданието акцентира, че визитата е импровизирано: ръководителят на администрацията на Тайван е в Ню Йорк директно на път за страните от Централна Америка - Белиз и Гватемала. Това обаче не е причина да се подценява смисъла на такава спирка - Цай предизвикателно отдели два дни за нея.

„ На летището президентът беше посрещнат от ръководителя на Американския институт в Тайван Лаура Розенберг, представителя на Тайван в Съединените щати Сяо Мей-цин и ръководителя на задачата на Тайван в Ню Йорк Ли Гуан-жан “, оповестяват тайванските медии. В речта си Цай приказва за триумфите през последните три години и означи, че обратно на международните трендове, островът демонстрира стопански напредък и нараснала отбранителна дарба.

В континентален Китай незабавно реагираха на пътуването. Мао Нин, представител на външното министерство на страната, акцентира, че Пекин следи деликатно ситуацията. Китай се опълчва на всевъзможни публични връзки сред Съединени американски щати и Тайван, сподели тя. По-рано бяха оповестени проекти Цай да се срещне с новия ръководител на долната камара Кевин Маккарти, който беше във Вашингтон до идването на госта.

Джу Фенлян, представител на Службата по въпросите на Тайван към Държавния съвет на Китай, също сподели: Китай следва желанията на тайванския президент да се срещне с американския политик.

„ Ние изрично се противопоставяме и ще отговорим “, сподели Джу. Цай Ин-вен търси опция да прокара още веднъж „ независимостта на Тайван “ на интернационалната сцена и се надява на поддръжката на антикитайските сили в Съединени американски щати, добави тя.

Китайските управляващи са загрижени за съдействието сред Съединени американски щати и Тайван отдавна. Така предходната година ръководителят на Долната камара на Конгреса Нанси Пелоси по лично решение (без инструкции от Белия дом) отлетя за Тайван, което провокира скок в напрежението.

Ситуацията се утежнява от обстоятелството, че ръководителят на Камарата на представителите в действителност е третата фигура след президента и вицепрезидента. Кевин Маккарти, който размени Пелоси през ноември, продължава безотговорната си изразителност. Например, той декларира, че ще лети до Тайван, в случай че желае, на своя глава Пекин.

Кой хвърча до Съединени американски щати?

Цай Ин-вен е президент на Тайван от 2016 година Преди това е била народен представител в локалния парламент, по-късно е била вицепремиер. Предизборната акция значително беше построена върху антикитайски лозунги - и не загуби.

В същото време Цай в действителност отхвърля опцията за използване на по този начин наречения хонконгски модел към Тайван. Хонконг публично е специфичен административен регион на КНР, който официално е част от републиката, само че се употребява с привилегиите на капитализма и политическа самостоятелност.

В Тайван се застъпват за цялостна самостоятелност от Китай. Например Цай приказва за нуждата от присъединение към Транстихоокеанското партньорство - съюз, управителен от Съединени американски щати, който не допуска присъединяване на Китай (въпреки че през 2020 година Пекин разгласи интереса си към проекта).

Това обаче е допустимо единствено в случай че островът публично стане независима единица. Но даже във Вашингтон устно се придържат към концепцията за „ обединен Китай “, т.е. съществуването единствено на една република – не Тайван, а КНР.

Реакцията на страните

Континентален Китай твърди, че има намерение да се оправи с непокорния остров посредством дипломация. В същото време някои доказателства допускат смяна в метода.

Така изданието “Форин Афеърс ” счита, че китайският водач Си Цзинпин приказва за подготвеност за война. Авторът на обявата изхожда от обстоятелството, че държавното управление на КНР разгласи нарастване на бюджета за защита на КНР със 7,2% (два пъти повече спрямо преди десетилетие) и възнамерява да направи страната по-малко подвластна от вноса на зърно. А през последните месеци Пекин разгласи построяването на нови бункери в градовете от другата страна на Тайванския проток.

През декември КНР също показа нов закон, който ще улесни Китайската народоосвободителна войска (НОАК) да употребява аварийни сили и ще форсира механизма за попълване на бойни елементи при положение на война.

В същото време китайското държавно управление откри доста служби за готовност на националната защита - в действителност центрове за набиране на фрагменти.

Междувременно Тайван чака по-малко остра реакция на визитата на Цай в Съединени американски щати. Тайпе акцентира, че не е забелязал никакви необикновени придвижвания на китайските военни, съобщи “Ройтерс, ” базирайки се на неназован почитан чиновник по сигурността на острова.

О пасна игра

Според специалистите, макар заплашителната изразителност, Китай няма да изостри казуса с Тайван в кратковременен проект. В традициите на Поднебесната империя е да играеш дълго време, напомни ориенталистът, професор от университета за Дружба на народите Андрей Виноградов.

„ Реакцията на Пекин на визитата на ръководителя на Тайван в Съединени американски щати ще бъде общоприета - това са изказвания, които към този момент бяха направени за неприемливостта на сходни стъпки. Но си коства да напомним, че сходни срещи са много постоянни, по едно време Ли Тенху (четвъртият президент на Тайван) също пътува с импровизирано посещаване в Съединени американски щати “, прецизира специалистът.

Според Виноградов за Китай визитата на Цай е следващото удостоверение на двойствената политика на Съединени американски щати. Между Вашингтон и Пекин обаче има по-сериозни различия и тайванският фактор няма да повлияе радикално на двустранните връзки - нито една от силите не е заинтригувана от автентичен спор.

Андрей Карнеев, началник на Школата по азиатски проучвания на ВШИ, на собствен ред акцентира, че Съединени американски щати към момента играят рискова игра.

" Те към момента се пробват да " легализират " Тайван като самостоятелна страна по пълзящ метод, макар че на думи се придържат към правилото на " един Китай ". Това приближава обстановката до рискова линия. В този случай обаче човек може да види освен провокация от Вашингтон, само че и консенсус в ръководещите елити на Съединени американски щати, влошаващи връзките сред страната си и Китай “, счита историкът.

Преди това Съединени американски щати се стараеха да не предизвикват сходни провокации, отбелязва Карнеев. Затова настоящето посещаване на Цай е нов рисков детайл в двустранните връзки. Експертът обаче заключава, че в случай че Китай предприеме силови дейности, то най-рано в края на 20-те години. Това се дължи на нуждата от подсилване на стопанската система и НОАК.

Превод: В. Сергеев
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР