Белият дом нарежда на федералните агенции да укрепят киберсигурността, предупреждава за потенциална експозиция

...
Белият дом нареди на федералните агенции да укрепят своята киберсигурност,
Коментари Харесай

Белият дом нареди на федералните агенции да укрепят своята киберсигурност, след като агенциите изостанаха в прилагането на ключова изпълнителна заповед, издадена от президента Джо Байдън през 2021 г., според бележка, получена за първи път от CNN.

Множество федерални отдели и агенции към края на юни „не успяха да спазят напълно“ критичните практики за сигурност, предписани от изпълнителната заповед, „оставяйки правителството на САЩ изложено на злонамерени кибер прониквания и подкопавайки примера, който правителството трябва да даде за адекватно практики за киберсигурност“, каза съветникът по националната сигурност Джейк Съливан в бележка до секретарите на кабинета тази седмица.

Съливан поиска от висши служители от отделите да гарантират, че ще постигнат „пълно съответствие“ с изискванията за сигурност на изпълнителната заповед до края на годината. Неговата бележка е адресирана до агенции извън Пентагона.

CNN поиска коментар от Съвета за национална сигурност.

Бележката на Съливан отразява разочарованието сред висшите американски служители, че правителството не е отишло достатъчно далеч, за да се защити от порой от подкрепяни от държавата и киберпрестъпни атаки.

Първите месеци на поста на Байдън бяха оформени от множество вредни хакове. Администрацията трябваше да се справи с последиците от разрастващото се руско нахлуване във федералните мрежи през 2020 г. чрез софтуер, създаден от SolarWinds, както и с атака на ransomware, която временно затвори най-големия оператор на горивопровод в страната.

Администрацията отговори с широкообхватна изпълнителна заповед от май 2021 г., която изисква от агенциите да прилагат поредица от практики за сигурност, които затрудняват проникването на хакери. Тя също така изисква федералните изпълнители да повишат своята киберзащита, за да продължат да работят с правителството. Директивата не се отнася за Пентагона.

Докато американски служители казват, че агенциите имат много по-добра видимост за киберзаплахите в техните мрежи, напредъкът е твърде бавен за Белия дом. В бележката Съливан поиска от агенциите да предоставят „подробен план“ за прилагане на изпълнителната заповед до края на септември.

Темпото на кибератаките, насочени към правителството на САЩ, не намалява. Предполагаема китайска хакерска кампания, открита през юни, е нарушила имейл акаунтите на американския посланик в Китай и на министъра на търговията, съобщиха по-рано от САЩ.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР