Белград. Сръбският премиер Ана Бърнабич призова днес всички на Балканите,

...
Белград. Сръбският премиер Ана Бърнабич призова днес всички на Балканите,
Коментари Харесай

Ана Бърнабич: Сърбия дава пълна подкрепа за РСМ и Албания за дата за преговори с ЕС

Белград. Сръбският министър председател Ана Бърнабич прикани през днешния ден всички на Балканите, които не са се включили към самодейността " Отворени Балкани ", в това число Косово, да се причислят към самодейността, като означи, че врата е постоянно отворена, оповестява Македонската осведомителна организация (МИА) от Белград.

„ Гражданите, живеещи в района, ще се възползват извънредно доста от тази самодейност “, сподели Бърнабич в отговор на въпроси от 101-ия семинар на Роуз-Рот на Парламентарната асамблея на НАТО „ Евроатлантическа интеграция, партньорство за мир и по-нататъшни стъпки за справяне с оставащите провокации в Западните Балкани “, който се организира в Народното събрание на Сърбия.

Бърнабич сподели, че Сърбия оказва " цялостна поддръжка " на Република Северна Македония и Албания да получат дата за началото на договарянията с Европейския съюз (ЕС), тъй като те " изцяло го заслужават ".

„ В диалозите с сътрудниците от Европейски Съюз постоянно подчертаваме, че в полза на просперитета на района е тези страни да получат дата за започване на договарянията допустимо най-скоро, само че също по този начин е извънредно значимо Европейски Съюз да работи с Босна и Херцеговина, с цел да не бъде подценявана, “ сподели Бърнабич.

Говорейки за районното съдействие, сръбският министър председател сподели, че мирът и сигурността в района са главно изискване за прогрес за всяка страна, само че и за целия район като цяло.

„ Всяка неустойчивост в която и да е част визира целия район “, сподели Бърнабич и добави, че Сърбия почита своите съседи и поредно държи на ненамесата във вътрешните работи на прилежащите страни.

Тя сподели, че самодейността " Отворени Балкани " е късмет за района във връзка с подсилване на инфраструктурата, свободното придвижване на хора, артикули, капитали и услуги, само че добави, че самодейността не е сурогат на европейската интеграция.

„ Инициативата сигурно не е сурогат на европейската интеграция, към която Сърбия се стреми, само че е опит да се работи без значение в някои области “, сподели сръбският министър председател.

Говорейки за Косово, тя сподели, че не вижда Прищина като подготвена за разговор, което се потвърждава от " възходящия брой офанзиви против сърби и обстоятелството, че Прищина не желае да извърши Брюкселското съглашение ".

„ Неразумно е да чакаме да тръгнем на договаряния за ново съглашение, без Прищина да извърши брюкселското, толкоз години след подписването му, “ сподели Бърнабич.

Тя акцентира, че Сърбия е военно неутрална страна, която не се стреми към участие в НАТО, само че желае да усъвършенства разговора и партньорството с Алианса в границите на Партньорството за мир, с цел да резервира сигурността и стабилността в района.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР