Белград. Може да разчитате на подкрепата на България по пътя

...
Белград. Може да разчитате на подкрепата на България по пътя
Коментари Харесай

Председателят на Народното събрание Димитър Главчев в Сърбия: Може да разчитате на подкрепата на България по пътя към членство в ЕС

Белград. Може да разчитате на поддръжката на България по пътя към участие в Европейски Съюз, съобщи ръководителят на Народното събрание Димитър Главчев в изказване след срещата си с ръководителя на Народната скупщина на Република Сърбия Мая Гойкович, оповестиха от пресцентъра на Народното събрание .
Българска парламентарна делегация, водена от ръководителя на Народното събрание, е на тридневно публично посещаване в Република Сърбия. Димитър Главчев направи изявление пред депутатите в сръбската Скупщина.
България постави доста старания тематиката за интеграцията на страните от Западните Балкани да се върне в дневния ред на Европейски Съюз, акцентира Димитър Главчев. Той посочи, че това ще бъде и главен приоритет на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз, което стартира през януари 2018 година
Виждам безапелационното ви желание да извършите нужните промени и да отговорите на условията и критериите за участие, уточни ръководителят на българския парламент и добави, че при по-голяма воля и по-ускорена подготовка Сърбия може да стане член на Съюза по-рано от избрания период. Готови сме да помогнем, да споделим опита, грешките и компликациите, през които сме минали, акцентира Димитър Главчев.
Главната цел за Сърбия в този момент е участието в Европейски Съюз и страната разчита на опита и поддръжката на България по пътя, който има да извърви, означи Мая Гойкович. Въпреки компликациите, които има Европа през днешния ден, разширението на Съюза е доста значимо изключително за страните от Западните Балкани, акцентира тя. По думите й Западните Балкани са част от решението, а не част от казуса.
Председателят на Народната скупщина изрази вяра Сърбия да стане член на Европейски Съюз по-рано от 2025 година, когато е избраната й дата. Мая Гойкович благодари на България за поддръжката, която страната ни оказва по пътя на Сърбия към участие в Европейски Съюз, и акцентира, че Сърбия и отсега нататък ще разчита на помощ от България. Мислим, че доста преди 2025 година ще осъществим критериите, ще създадем нужните промени и ще отговорим на изискванията за участие в Съюза, добави тя.
България е образец за отношение към своето малцинство, няма български общественик, посетил Сърбия, който да не попита по какъв начин живее българското национално малцинство, акцентира Мая Гойкович. Радвам се, че вашето посещаване стартира в общините, където са представителите на българското национално малцинство, добави тя.
Председателят на Народното събрание означи, че на диалога е уведомил ръководителя на сръбския парламент за срещите си с представители на българското национално малцинство в Димитровград, Босилеград и Ниш. Получих увещание, че като законодателна рамка въпросите на малцинството са уредени, само че в Босилеград има проблеми, които са на локално равнище, уточни той. Убеден съм, че дружно можем да решим тези проблеми с привличане на вложения и подкрепяне на икономическото развиване на общината, с цел да се преодолее наклонността на обезлюдяване, съобщи Димитър Главчев.
По думите му с помощта на напъните, положени през последните две години, едни проблеми на българското национално малцинство, натрупвани с години и по-скоро плод на тоталитарните режими в двете страни, стартират да се вземат решение. Приветстваме напъните на държавното управление на Сърбия за превъзмогване на проблемите, тъй като за първи път от 30 години има отпечатани 26 учебника на български език и се чака да бъдат отпечатани още 14, съобщи ръководителят на Народното събрание. Смятам, че с обща воля те могат да бъдат решени, добави той.
„ Вярвам в общия път на България и Сърбия в обединена Европа ”, написа ръководителят на Народното събрание в почетната книга на сръбския парламент.
В състава на парламентарната делегация са заместник-председателят на Групата за другарство със Сърбия Павел Шопов, членовете на групата за другарство Константин Попов, Таско Ерменков, Велислава Кръстева и ръководителят на ПГ на Политическа партия ВОЛЯ Гергана Стефанова.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР