Белград е готов да направи някои отстъпки на косовските власти

...
Белград е готов да направи някои отстъпки на косовските власти
Коментари Харесай

Сърбия е готова да признае косовските шофьорски книжки

Белград е подготвен да направи някои отстъпки на косовските управляващи по въпроса за шофьорските книжки, само че също по този начин чака реципрочни гаранции от Европейски Съюз , сподели сръбският президент Александър Вучич в телевизионно послание в събота.

" Само от на практика съображения и в името на свободата на придвижване сме подготвени да издадем един общ документ, който да планува опцията за потребление на шофьорските книжки, издадени в Прищина , само че това не значи признание на независимостта на Косово ", сподели той, като означи, че по въпроса за автомобилните табели не е реализирана договореност.

Според Вучич в този момент Белград чака гаранции от Европейски Съюз , че всеки косовски сърбин с документи, издадени в Сърбия, ще може да се движи свободно, без да е належащо да има документи, издадени в Прищина.

, откакто в символ на митинг против решението на косовските локални управляващи да забранят от 1 август влизането на територията страната на коли със сръбски номера и съответните сръбски документи в сръбските общини и и да построяват барикади. Поради това се наложи краткотрайно да бъдат затворени няколко контролно-пропускателни пункта на границата сред Сърбия и Косово.

Впоследствие, след намесата на Съединени американски щати и Европейски Съюз, въвеждането на забранителни ограничения против притежателите на коли със сръбски номера и документи, издадени в Сърбия. След тези събития риториката на страните, които се упрекват взаимно в преднамереност, се ускори.
 Албин Курти: Има заплаха от нова война сред Косово и Сърбия
Албин Курти: Има заплаха от нова война сред Косово и Сърбия

Той вижда в последните митинги намесата на Москва

По-рано от Европейската работа за външна активност предизвестиха, че висши политици от Белград и Прищина ще бъдат държани виновни за всяка ескалация, породена от техните провокативни изказвания, което би довело до увеличение на напрежението и вероятно до принуждение в района.

Специалният делегат на Съединени американски щати за Западните Балкани Габриел Ескобар и представителят на Европейски Съюз за разговора Косово-Сърбия Мирослав Лайчак , където организираха срещи с публични лица от двете страни в опит да успокоят напрежението сред Сърбия и Косово след ескалирането на събитията в северната част на Косово.

Американският представител Габриел Ескобар сподели на конференция, че се надява Сърбия и Косово да реализират компромис през идващите дни и че напрежението в северната част на Косово няма да ескалира. И Белград, и Прищина са се заели да се въздържат от принуждение , добави той.

Ескобар сподели, че се надява, че сърбите в северната част на Косово няма да станат посетители в личната си страна, че ще бъдат приети за законни жители както на Сърбия, по този начин и на Косово и че ще продължат да живеят спокойно.

" Това е моето очакване и моята вяра. Убеден съм, че можем да го реализираме, сподели той. Всички детайли на разговора би трябвало да бъдат изпълнени, в това число основаването на Общността на сръбските общини. Това е посланието, което предадохме доста ясно на косовското държавно управление тази седмица в Прищина и по време на скорошното посещаване на премиера Курти и президента Османи във Вашингтон, " сподели Ескобар, като добави, че няма крайни периоди за основаването на Общността на сръбските общини, само че Съединени американски щати чакат доста скоро този въпрос да бъде разискван в границите на разговора.
 Руският фитил на балканската „ тенджера под налягане ”
Руският фитил на балканската „ тенджера под налягане ”

Вярна на тактиката си, Русия всява разделения раздори на европейския континент, въпреки и единствено като показва независимостта на Косово, в никакъв случай не приета от Москва, като " казус ", извиняващ нейната експанзия в Украйна
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР