Белгийското правителство даде гаранции, че Спа“ ще остане в календара

...
Белгийското правителство даде гаранции, че Спа“ ще остане в календара
Коментари Харесай

Верстапен: Ще е жалко ако загубим „Спа“ от календара

 Белгийското държавно управление даде гаранции, че „ Спа “ ще остане в календара на Формула 1 Белгийското държавно управление даде гаранции, че „ Спа “ ще остане в календара на Формула 1
То ще стане жертва на глобалното разширяване на географията на спорта, най-вече в САЩ и Близкия изток, което се случва през последните години, откакто Либърт Медия закупи шампионата през 2016 година. Догодина към календара за постоянно ще се присъединят състезанията в Лас Вегас и Катар, а това в Китай се очаква да се завърне след тригодишно отсъствие заради пандемията от коронавирус.
 Формула 1 публично удостовери дебюта на Гран При на Лас Вегас за 2023 година Формула 1 публично удостовери дебюта на Гран При на Лас Вегас за 2023 година
Освен това има не малка възможност керванът да посети и Южна Африка за първи път от 1993 година насам, отново на пистата „Киалами“. За да се случи това обаче част от европейските стартове ще загубят своите места в календара. Това почти сигурно ще се случи с Гран При на Франция на „Пол Рикар“, а състезанията в Монако и Белгия също нямат договор за домакинство догодина.
 Формула 1 може да се завърне в Южна Африка през 2023 година Формула 1 може да се завърне в Южна Африка през 2023 година
Географски погледнато е по-логично Белгия да загуби своето място, тъй като в Бенелюкс Формула 1 вече има присъствие, благодарение на Гран При на Нидерландия, която се завърна през миналата година след повече от 30 години пауза. Основната причина за възраждането на състезанието на „Зандвоорт“ е световният шампион Макс Верстапен и неговата популярност, но дори и той се обяви против изваждането на „Спа“ от календара.
 Кои надпревари могат да изпаднат от календара на Формула 1? Кои надпревари могат да изпаднат от календара на Формула 1?
„ Ще е тъпо да загубим „ Спа “. Това е обичаната ми писта в света, а да не забравяме и скорошните промени, които бяха направени в зоните за сигурност и по трибуните. Мисля, че това е една невероятна писта за колите от Формула 1, всякаква кола в действителност, с бързите завои и хубави темп, който има “, сподели водачът на Ред Бул, който в действителност е роден в Белгия, само че се състезава на Нидерландия.
 Формула 1 пренарежда календара си през 2023 година Формула 1 пренарежда календара си през 2023 година
Сходни мнения с това на Верстапен изказаха още Карлос Сайнц и Себастиан Фетел, които се надяват „Спа“ да остане част от Формула 1, дори и като редуващо се състезание с някое друго, като това във Франция например.
 Така ли ще наподобява календарът във Формула 1 през 2023 година? Така ли ще наподобява календарът във Формула 1 през 2023 година?
„ Мисля, че може да се откри компромис, тъй като всички обичаме да вървим във Франция и на „ Спа “, само че в това време спортът не стопира да пораства. Има доста нови места, които заплащат доста пари, с цел да са част от Формула 1. От позиция на бизнеса е мъчно да кажеш „ не “ на това.
 Гран При на Франция покрай нов контракт с Формула 1 Гран При на Франция покрай нов контракт с Формула 1
„ Мисля, че най-хубавият компромис ще бъде да се редуват. Доколкото знам Франция и „ Спа “ не могат да си разрешат да са в календара всяка година, само че ще е хубаво на всеки 2-3 години да посещаваме „ Спа “ с колите от Формула 1. Надявам се, макар Вегас, Южна Африка или друго ново съревнование ние да продължим да посещаваме Франция и Белгия, с цел да се любуваме на тези страхотни писти “, сподели Сайнц.

Снимки: Gettyimages
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР