Белгийското първенство определено не е сред най-популярните сред българските фенове,

...
Белгийското първенство определено не е сред най-популярните сред българските фенове,
Коментари Харесай

Едисон Йорданов: Андерлехт е непостоянен тим, Лудогорец има шансове

Белгийското състезание несъмнено не е измежду най-популярните измежду българските почитатели, заради което е обикновено изявите на Едисон Йорданов да останат незабелязани за множеството хора. Той обаче прави отличен сезон във Вестерло, който преди изиграването на мачовете от кръга през уикенда заемаше 7-мо място, даващо право на присъединяване в плейоф за попадане в Лига Европа. Йорданов, който има в актива си 17 мача от началото на сезона споделя за своя клуб, противникът на Лудогорец в Лигата на конференциите Андерлехт и упованията си за бъдещето на националния тим особено за " Тема спорт ".

Едисон, поздравления за положителното показване с Вестерло в белгийското състезание. Очакваше ли да сте на това място в класирането и къде виждаш отбора си в края на сезона?

- Няма по какъв начин да не се радваме от постигнатото. Ние сме дилетант в шампионата, а успяхме да запишем положителни резултати. През есента имах известни здравословни проблеми, само че в този момент съм в добра кондиция. Проведох доста добра подготовка по време на паузата за международното състезание и в този момент играя постоянно. Отборът ни е упорит, стремим се да владеем топката и да водим играта. Разполагаме с положителни млади играчи, които ги чака положително бъдеще.
 Едисон Йорданов с нов пост в белгийския Вестерло
Едисон Йорданов с нов пост в белгийския Вестерло

Българинът остана на терена до 76-ата минута

Собственик на клуба е Октай Ерджан, който преди този момент е бил обвързван с Фенербахче (б.р.: неслучайно вицепрезидент е различен някогашен член на управата на Фенерите Хасан Четинкая). През зимата продадохме нашия главен нападател Лайл Фостър за 11 млн. евро на Бърнли и по отношение на класирането им (б.р.: първо място в Чемпиънпшип) може да се каже, че през идващия сезон той ще играе във Висшата лига. Трябва да отлича малийския нападател Доржеле Нене, който е чартърен от Република България Залцбург и халфа Лукас Минейро, който пък е чартърен от Брага. Разполагаме с доста добра клубна база, само че в този момент следва да се построи такава, която ще е измежду най-хубавите в цяла Белгия. Амбициите ни са класиране за европейските клубни шампионати и по-нататъшно развиване.

Бившият ти тим Унион Сен Жилоа като че ли сподели пътя на останалите, откакто за втори следващ сезон е в борбата за купата, а дълги години отсъстваха от огромната сцена?

- Така е, демонстрираха положително показване както в шампионата, по този начин и в Европа. Преднината на Генк на върха обаче е прекомерно огромна и считам, че най-после те ще завоюват шампионската купа.

Брюж за пръв път в историята си прескочиха груповата фаза на Шампионската лига, само че в шампионата са доста неуверени и сега са водени от трети треньор през сезона. На какво се дължи разликата в представянето им?

- Резултатите на Брюж в Шампионската лига не са по никакъв начин инцидентни, защото те към този момент няколко сезона са най-силния тим в Белгия и разполагат с най-хубавата инфраструктура. Не съм вътре в тима, с цел да знам какво тъкмо се случва, само че допускам, че има значение и обстоятелството, че в Шампионската лига мотивацията е доста по-голяма, в сравнение с за мачовете във вътрешното състезание.

Скоро ще гледаме другият белгийски гранд Андерлехт в конфликт против Лудогорец в Лигата на конференциите. Какво може да кажеш за възможностите на българския първенец?

- Андерлехт е доста забавен и техничен тим, който обича да господства и да владее топката. Проблемът им е, че главните играчи са млади и като чели им липсват опитни футболисти (б.р.: капитанът Ян Вертонген и Лиор Рафаелов са измежду малцината, отговарящи на тази характеристика). В отбора обаче има доста гении и неслучайно 16-годишното дясно крило Жулиен Дюранвил бе продаден за 8,5 млн. евро на Борусия (Дортмунд). В чисто тактически проект не мога да кажа по какъв начин стоят, защото треньорът им Бриан Ример пристигна единствено преди няколко седмици. Резултатите им обаче се усъвършенстваха, което би трябвало да е сигнал за Лудогорец, че ще излязат против сериозен противник. Андерлехт обаче е променлив отбор и както могат да създадат доста положителни мачове, по този начин и може да не се показват на равнище.

Сам загатна, че в белгийския футбол има доста гении. Може ли да споменеш няколко имена, които скоро ще може да гледаме в огромните шампионати?

- Бих отличил двама играчи на Генк - Пол Онуачу, който е водач при голмайсторите в шампионата с 16 гола и халфа Майк Трезор, записал 16 асистенции. От Унион мога да кажа положителни думи за Лоик Лапусен, с който играхме дружно както там, по този начин и във Виртон. Той е състезател с изключителни качества, който работи настойчиво и може да играе във всяко от огромните шампионати.
 Лудогорец показа юношата на Сарагоса Раи
Лудогорец показа юношата на Сарагоса Раи

Идва от новия тим на Сисиньо и Каули

Публична загадка е, че в Белгия валонци и фламандци не се обичат. Ставал ли си очевидец на напрежение сред тях в тимовете, които играеш?

- Наистина сходно противоборство съществува, само че във футбола то не би трябвало да участва. Настоящият тим, за който играя е от фламандската част, само че в тима имаме френскоговорящи играчи, в това число и такива от Африка. Ние си поддържаме връзка с тях на френски или британски, с цел да могат да се интегрират в тима. В предходният ми тим Унион бяха франкофони и там доста рядко може да се разбираш на различен език, друг от френски.

Игра 2 години в Люксембург, където националният тим направи 0:0 с домакините на чисто нов стадион за 80 милиона евро. Може ли да вземем нещо от тях, защото резултатите им в последните години са изненадващо положителни?

- Трябва да се има поради, че за мача с нас Люксембург бяха без няколко съществени играчи. Ако забележим състава им доста малко играят в локалното състезание. Имат играчи във Висшата лига и Бундеслигата, което е показателно. Вече 10 години развиват интензивно стратегия за детско-юношески футбол. Доколкото знам най-хубавите от всички възрастови групи, без значение кой клуб съставляват, се събират всяка седмица и упражняват централизирано. Това в действителност дава резултати, само че не може да компенсира обстоятелството, че равнището на локалното състезание не е изключително високо. Освен това, в случай че би трябвало да сме почтени, в Люксембург не отдават толкоз огромно значение на футбола, колкото той има да кажем в България.

Редовните ти игри в Белгия те вършат евентуален избор за селекционера Младен Кръстаич. Какво промени той в отбора и какви са възможностите ни за класиране на Евро 2024?

- Не мога да кажа какво тъкмо е трансформирал, защото към момента не съм играл под негово управление. Резултатите обаче са положителни, а младите играчи получават опция за изява. Виждате по какъв начин играе Илия Груев във Вердер и е разумно той да е главен състезател на отбора. Що се отнася до квалификациите несъмнено няма да бъде елементарно със противници като Унгария, Сърбия и Черна гора. За мен най-важното е било да давам 100% от себе си когато играя за националния тим и считам, че това е желанието на всички играчи. Трябва да сме обединени и да покажем най-хубавото, на което сме способни. За мен персонално целта е да съм здрав и да играя постоянно във Вестерло, с цел да може в случай че получа повиквателна да съм подготвен да оказа помощ на тима.
 В Африка означиха премията на Текпетей
В Африка означиха премията на Текпетей

В Гана се радват на наградата на Текпетей
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР