Белгийският вицепремиер Ян Ямбон призова днес ЕС най-после да се

...
Белгийският вицепремиер Ян Ямбон призова днес ЕС най-после да се
Коментари Харесай

Белгийски вицепремиер поиска ЕС да се намеси в случая с Каталуния

Белгийският вицепремиер Ян Ямбон прикани през днешния ден Европейски Съюз най-сетне да се намеси в тази ситуация с Каталуния и сложи под въпрос независимостта на испанското правораздаване, по чиято молба през днешния ден Белгия задържа отстранения каталунски министър председател Карлес Пучдемон.

Чудя се какво чака още Европа, с цел да се произнесе. Ако същите неща ставаха в Полша или Унгария, реакцията би била друга. Европейската харта за правата на индивида и интернационалното право са над испанското право. Когато полицията бие хората, когато управляващите затварят водачи на мнение, пораждат въпроси. Представители на демократично определено държавно управление, изпълнявали своите пълномощия, получени от гласоподавателите, са зад решетките. Какво неприятно са създали, запитвам се, добави Ямбон.

Вицепремиерът, който е представител на партията мандатоносител Нов фламандски алианс (НФА), прецизира, че не е съгласувал изявлението си с премиера Шарл Мишел Шарл Мишел – белгийски политик и министър председател на страната. Шарл Мишел... към профила (Реформаторско движение). Миналата седмица държавния секретар Тео Франкен, също представител на НФА, допусна, че Пучдемон може да потърси политическо леговище в Белгия. Правителството по-късно се разграничи публично от думите му, а Пучдемон дойде в Брюксел. Председателят на НФА Барт де Вевер сподели по-късно, че не оставя приятелите си в неволя и Пучдемон е негов другар, "винаги добре пристигнал ".

Днес Пучдемон, търсен от Испания с европейска заповед за задържане, се съобщи на белгийските управляващи в Брюксел. До на следващия ден се чака решението на съда дали той ще остане дружно с четирима свои сътрудници под стража, или ще бъде освободен под гаранция, до момента в който съдът в Белгия вземе решение по настояването на Испания арестуваните да бъдат върнати в родината им. Срокът за решението по заповедта за задържане е 60 дни и може да бъде продължен, а решението предстои на обжалване, отбелязва Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР