Белгийският ветеран Филип Жилбер напусна Тур дьо Франс, след като

...
Белгийският ветеран Филип Жилбер напусна Тур дьо Франс, след като
Коментари Харесай

Колоездач напусна "Тур дьо Франс" след счупена капачка на коляното

Белгийският деец Филип Жилбер напусна " Тур дьо Франс ", откакто счупи капачката на лявото си коляно в 16-ия стадий. Колоездачът на " Куикстеп " падна тежко, само че съумя да се върне на велосипеда и даже приключи стадия, само че по-късно разгласи със сълзи на очи, че няма да продължи.

36-годишният Жилбер започва за девети път в Обиколката на Франция и за 21-и в триседмична конкуренция. Той има един етапен триумф в тура през 2011 година, след което носеше и жълтата фланелка.

" Искрено скърбя и съм доста печален. Не желаех турът да завърши по този начин за мен, само че от време на време болката е по-силна от теб самия. Няма обаче по-хубаво място, на което да се намирам, тъй като всички в " Куикстеп " ме поддържаха ", сподели Жилбер след финала.

Той беше част от откъсването от 44 колоездачи, което се оформи към 100 километра след началото на стадия. Белгиецът мина пръв през височината от второкласен Кол де Порте д’Аспе, само че 57 километра преди финала падна при спускането.

@PhilippeGilbert crash on Portet d`Aspet @LeTourpic.twitter.com/EUtC4pMvas
— Cycling Pro (@cyclingpro) July 24, 2018

Жилбер изгуби надзор над велосипеда на същото втурване, където през 1995 година трагично почина олимпийският първенец Фабио Казартели.

Белгиецът се озова в триметрова бездна, само че благодарение на спортния шеф на тима си Брайън Холм се изкатери и се върна в надпреварата.

След стадия Жилбер получи премията за най-активен играч, само че не можеше да се движи независимо. Той отиде до рентгеновия камион на тура, след което беше откаран и в болничното заведение в Тулуза за спомагателни проучвания.

" Първоначално паднах и си споделих, че не мога да мръдна, всичко ме болеше. За благополучие Брайън и останалите пристигнаха доста бързо, усетих, че нямам нищо счупено, и се изкатерих назад. Явно обаче адреналинът е притъпил болката. По-късно към този момент усетих, че нещата не са добре ", сподели пред белгийската телевизия Жилбер.

Колоездачът има 72 победи в кариерата си и е международен първенец от 2012 година. Етапът във вторник беше извоюван от съотборника на Жилбер Жулиан Алафилип.

 Левият крайник на Жилбер беше превързан след края на стадия, преди да стане ясно, че той има фрактура на капачката.
© Reuters

Левият крайник на Жилбер беше превързан след края на стадия, преди да стане ясно, че той има фрактура на капачката.

" Куикстеп " обаче остава с петима колоездачи в тура, откакто по-рано спринтьорът Фернандо Гавирия се отхвърли в Алпите, а във вторник поради болест от велосипеда слезе и Тим Деклерк.

В сряда следва 17-ият стадий, който е с дължина от едвам 65 километра, сред Банер де Люшон и Сен Лари-Сулан. То включва три тежки изкачвания - Кол де Пейресурд (1 категория с дължина 14.9 километра), Кол де Вал Лурон-Азе (1 категория, 7.4 км) и приключва на височината от висша категория Кол дю Порте – 16 км със междинен надолнище от 8.7%.

В стадия колоездачите ще потеглят със стартова решетка, като първите 20 в генералното класиране ще са дружно, а останалите, разграничени на групи на 70 метра по-назад.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР