Белгийската прокуратура нареди да бъде задържан за разпит евродепутатът Марк

...
Белгийската прокуратура нареди да бъде задържан за разпит евродепутатът Марк
Коментари Харесай

Арестуваха белгийски евродепутат заради Катаргейт

Белгийската прокуратура подреди да бъде арестуван за разпит евродепутатът Марк Тарабела, чийто парламентарен имунитет беше свален по нейно искане предходната седмица във връзка с следствието за корупция в Европейския парламент, съобщи Дневник.

Разследването се отнася до огромни суми пари, за които се твърди, че са превеждани от Катар и Мароко на евродепутати, с цел да повлияят на решения в европейските институции.

Тарабела, който е белгийски евродепутат от групата на Социалистите и демократите, ще бъде разпитван от водещия следствието за корупция в Европейския парламент съдия-следовател.

Той е арестуван и отведен за разпит в Брюксел от вкъщи му в Антин, в югоизточна Белгия, малко преди 8 часа в петък сутринта, заяви белгийската социална телевизия RTBF.

" Марк Тарабела чака два месеца да бъде изслушан от съдилищата ", изясняват от екипа му пред малкия екран. " Той е квалифициран за това тестване и е подготвен да отговори на всички въпроси на проверяващите ", съобщи Дневник.

На прицела на проверяващите са позициите му за организацията на международното състезание в Катар. Интересът им е притеглен от обстоятелството, че от първичен съперник на семейството на Катар, позициите му претърпяват смяна до изказвания, доста по-благоприятни за домакините.

Белгийските медии акцентират, че Марк Тарабела е непосредствен до Пиер Антонио Панцери, централната фигура в хипотетичната корупционна мрежа. През януари Панцери подписа договорка с правораздаването и се трансформира в главен очевидец на обвиняването. Бившият евродепутат е заречен да разкрие всички забъркани след понижаване на присъдата му и изваждането на брачната половинка и щерка му от кръга на обвинените.

Панцери твърди, съгласно изявления в белгийската преса, че е дал сред 120 хиляди и 140 хиляди евро в брой на Тарабела, което се сочи като причина за настояването за лишаване на парламентарния имунитет на белгийския евродепутат.

Самият Тарабела прикани сътрудниците си да му смъкват имунитета, с цел да може да се отбрани от обвиняванията, по които той твърди, че е наклеветен. Той може да бъде арестуван за разпити до 48 часа.

Марк Тарабела е първият настоящ евродепутат след някогашния вицепрезидент на Европарламента Ева Кайли, за който оказва се, че е разпитван по следствието за корупция. Кайли беше арестувана през декември и досега остава зад решетките, както и Панцери и нейният сътрудник, който е работил като помощник в Народното събрание. Четвъртият арестуван, беше освободен преди дни.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР