Белгия спира ядрен реактор Doel 3, въпреки че страната се

...
Белгия спира ядрен реактор Doel 3, въпреки че страната се
Коментари Харесай

Белгия спира ядрен реактор в страната, въпреки протестите и тревогите на жителите

Белгия стопира нуклеарен реактор Doel 3, макар че страната се опасява от прекъсване на тока тази зима. Това е един от четирите реактора в Doel покрай пристанището на Антверпен и е първият нуклеарен реактор, който е спрян в проекта на Белгия за цялостно прекъсване на нуклеарната сила.

Планът на страната се движи без смяна, макар че хиляди белгийци излязоха по улиците в сряда, с цел да стачкуват против растящите цени на електрическата енергия и високите разноски за живот. В скорошно изследване на белгийските медии 64% от белгийците се тревожат, че може да не са в положение да заплащат сметките си за сила.

Междувременно суматохата пораства и откакто белгийският производител на неръждаема стомана Aperam беше заставен да спре производството, защото високите цени на силата станаха непоносими за него.

Решението за затваряне на реакторите беше взето преди години, много преди енергийната рецесия в Европа да се разгърне в такива мащаби. През 2011 година беше решено най-старите белгийски реактори да бъдат затворени до 2015 година, а останалите до 2025 година По това време нуклеарната сила представляваше дава отговор за половината от потреблението на сила в страната.

Планът за излизане от нуклеарната енергетика от Белгия, за който се взе решение през 2011 година, трябваше да зависи от намирането на задоволително сила от различни източници, с цел да се предотврати дефицит на сила.

През февруари Белгия възнамерява да затвори Tihange 2 - нуклеарен реактор, който има се намира покрай немската граница, където нуклеарната сила несъмнено не е добре пристигнала, и като подобен, се оказа цел на деятели.

За Белгия енергийната обстановка е тежка.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР