Белазелков не харесва гей бракове, Атанасова написала повечето от жалбите

...
Белазелков не харесва гей бракове, Атанасова написала повечето от жалбите
Коментари Харесай

Белазелков не харесва гей бракове, Атанасова написала повечето от жалбите на ГЕРБ до КС


Белазелков не харесва гей бракове, Атанасова написала множеството от жалбите на ГЕРБ до Конституционен съд. Разговори за папата, половете и възнаграждения при чуването на 3-мата претенденти.
Малко изненадващо, само че не
към досегашната шефка на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова, а към пенсионирания арбитър Борислав Белазелков се насочи офанзивата на Българска социалистическа партия и “Възраждане ” при чуването на претендентите за Конституционния съд (КС) в отрасловата парламентарна комисия в четвъртък.
Номинирани са трима –
Атанасова, Белазелков, който допреди две години беше в Гражданската гилдия на Върховен касационен съд, и Цвета Рангелова от “Възраждане ”. Двама от тях ще бъдат определени от депутатите с нормално болшинство. Атанасова и Белазелков имат поддръжката на ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи, тъй че изборът им наподобява превдварително решен. Те ще бъдат конституционни съдии не 9 година, а по-малко от 7, тъй като повече от две години депутатите не съумяха да попълнят
овакантените две места.
Гласуването се чака още в петък, само че зависи от това по кое време ще е подготвен отчетът на комисията. А въпроси с изключение на депутатите задаваха и организации, които работят в правосъдната сфера – за мястото на Конституционен съд, разделянето и взаимоотношението на управляващите, най-важните решения на съда, ще се поддават ли на напън претендентите. И тримата се бяха подготвили доста добре по въпросите и увериха, че само правото ще ги води, а напън
не може да им се упражнява.
Най-дълго – близо два часа, продължи чуването на Белазелков, който преди години беше отпред на съюза на съдиите. Стана ясно, че поканата му за Конституционен съд е пристигнала от водача на “Да, България ” Христо Иванов. Той го показал на парламентарната група, а тя гласувала единомислещо.
Пенсионираният арбитър беше питан
дали е водил курсове на частни правосъдни реализатори и нотариуси, какви възнаграждения е взел от тях, правилно ли е, че доста от неговите решения във Върховен касационен съд са в интерес на правосъдните реализатори и огромните кредитори и компани.

“Според мен правовата страна включва осъществяване на отговорностите, да не се извършват правосъдни решения, е детайл от безправовата страна. Както работодателят би трябвало да заплаща заплата на служащите, по този начин и някой,
който е взел едни пари от някого,
би трябвало да ги върне ”, разгласи Белазелков.

Той добави, че всичките му приходи са в декларациите, а е бил преподавател на всевъзможни адвокати – нотариуси, съдии, частни правосъдни реализатори.Петър Петров от “Възраждане ” го попита по какъв начин е станал арбитър преди 1989 година и дали е бил член на Българска комунистическа партия. Белазелков му отговори, че нито той, нито родителите му са били членове на Българска комунистическа партия и Български земеделски народен съюз. Станал арбитър с решение на Държавния съвет, тъй като при започване на 80-те години комунистическата власт решила да прави социализъм с човешко лице и част от това било да се поддържат отличници.
“Вашият триумф не е ли 4,05? ”, усъмни се обаче Петров.
“Не е, доста добър е, в никакъв случай не съм бил зубрач, отличен е триумфът ми от държавните изпити ”, посочи Белазелков.

Следващите питания, пристигнали отново от “Възраждане ”, бяха за еднополовите бракове.

В отговорите някогашният арбитър показа, че е православен християнин, изповядва полезности на православието и по тази причина има вяра, че “бракът като свещенодействие няма по какъв начин да бъде изживян от еднополова двойка и не инцидентно
не е приет от нито една вяра ”.
“Гражданският брак е договорка, законодателят да реши какво ще прави със покупко-продажбите ”, добави той.

На собствен ред попита депутатите какъв брой са половете и самичък отговори: “Два са, в случай че има трети, кажете го, не очаквайте, че Конституционен съд ще каже, че половете са четири ”.
И Драгомир Стойнев от Българска социалистическа партия се включи в офанзивата.
Той го попита какви са качествата му и за какво висшите съдии не са го избрали за Конституционен съд през 2015-а. Заключи, че нямал качества, по тази причина президентът не му дал медал “Стара планина ”, за който пък бил препоръчан от някогашния началник на Върховен касационен съд Лозан Панов.
После намеси и Джок Полфрийман – австралиеца,
наказан на убийството на студента Андрей Монов, наследник на някогашния народен представител от Българска социалистическа партия Христо Монов. Джок беше пуснат предварително, а съюзът на съдите отбрани магистратите, които го освободиха от пандиза.

Според Белазелков присъдата не е възмездие, а да се поправи деецът. Той даде за образец папа Йоан Павел Втори, който посети в килията своя нападател Мехмед Али Агджа и му елементарни.

Доста по-кратко беше чуването на Десислава Атанасова. Въпросите още веднъж бяха от “Възраждане ”. Петър Петров даже
се пошегува, че се чувствал като
Бойко Рашков, тъй като щял да я препитва. Бившият вътрешен министър самичък е споделял, че е преподавал на Атанасова наказателно право.

Съпартиецът на Петров Златан Златанов, който също като нея бил от Русенско, следил юридическата ѝ кариера, преди да стане депутатка и бил с доста положителни усещания. Интересуваше се обаче дали от 2011-а, когато е вписана като юрист от Русенската адвокатска гилдия, се е явявала на каузи.

“Съжалявам, че активността ми като юрист не е била видяна от вас ”, сподели тя. Атанасова добави, че е взела участие при написването на всички тъжби на ГЕРБ до Конституционен съд – по няколко всяка година. Тя ги носеше със себе си и ги сподели. После посочи, че има над 15 години опит в комисията по правни въпроси и това щяло да бъде плюс.

Разкри, че в случай че бъде определена в Конституционен съд, ще взе участие в разискването и гласуването по делото за измененията в конституцията. Тезата, че няма за какво да се отдръпва от него, разви и правосъдният министър Атанас Славов.

Оказа се обаче, че (не)коалицията не е единна по нейната кандидатура. Изпълнителният съвет на “Зелено придвижване ”
посъветва депутатите от ПП-ДБ
да не поддържат Атанасова. Зелените са част от “Демократична България ”, а от там и от обединението. “Предлагането единствено на една номинация от страна на ПП-ДБ без задоволително авансово вътрешно разискване, както и поддръжката за номинацията на ГЕРБ от страна на ръководителите на обединението ПП-ДБ, не е в съгласие с партия “Зелено придвижване ”, оповестиха от там. Останало подозрение за разпределение на местата по партийни квоти.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР