Беларуският лидер Александър Лукашенко се подигра с Полша заради присъствието

...
Беларуският лидер Александър Лукашенко се подигра с Полша заради присъствието
Коментари Харесай

Нагъл Лукашенко - иронизира Полша заради наемниците от ЧВК Вагнер

Беларуският водач Александър Лукашенко се подигра с Полша поради наличието на съветски наемници от " Вагнер " покрай границата на страната на НАТО. По думите муВаршава трябвало да му благодари, че ги държи под надзор. В какво се показва той обаче никой не знае.

След късия протест в Русия през юни, част от бойците на Пригожин се реалокираха в Беларус и започнаха да образоват армията на Лукашенко. Тази интензивност на " Вагнер " -овци накара Полша да премеси повече от 1000 свои бойци по-близо до границата.

Съвсем неотдавна Лукашенко на среща със своя непосредствен съдружник Владимир Путин се пошегуваше, че някои от бойците имат предпочитание да продължат към Полша и " да отидат на екскурзия до Варшава и Жешов ".

Държавната новинарска организация " Белта " го цитира, пред която съобщи, че поляците " би трябвало да се молят, че ги удържаме (бойците на " Вагнер " ) и подсигуряваме. В противоположен случай без нас те щяха да обхванат и да разбият Жешов ( град близо до украинската граница) и Варшава за момент. Така че те не трябва да ме укоряват, те би трябвало да кажат благодаря ", разяснява с подигравка президентът на Беларус.

В събота полският министър председател Матеуш Моравецки сподели, че група от 100 бойци на " Вагнер " са се доближили до беларуския град Гродно, който е наоколо до полската граница, описвайки обстановката като " все по-опасна ".

В последните си мнения Лукашенко наподобява изначало отхвърля това, а по-късно незабавно се опълчва на отричането.

" Изведнъж, неотдавна чух, Полша побесняла, че сякаш някаква чета идва тук, до 100 души ", сподели той. " Никакви отряди на " Вагнер " от 100 души не са се преместили тук. И в случай че са се преместили, то единствено с цел да предадат своя боен опит на (белоруски) бригади, съсредоточени в Брест и Гродно. "

Лукашенко оказа помощ на Путин във войната в Украйна, като му разреши да я стартира частично от беларуска територия и да употребява неговите бази за образование на беларуските войски.

" Трябва да изучавам военните си, тъй като войска, която не се бие, е половин войска ", разяснява Лукашенко.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР