Беларуски съд наложи дълги присъди на две водещи фигури от

...
Беларуски съд наложи дълги присъди на две водещи фигури от
Коментари Харесай

Тежки присъди в Беларус: 11 години затвор за Мария Колесникова

Беларуски съд наложи дълги присъди на две водещи фигури от беларуската съпротива, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес.

Присъдата от 11 години отнемане от независимост на Мария Колесникова, една от водещите фигури на опозицията против президента Александър Лукашенко, ознаменува смазването на съпротивата против режима. Другият обвиняем, юристът Максим Знак, получи присъда от 10 години затвор.

Съобщенията за присъдите бяха оповестени от пресслужбата на Виктор Бабарико, различен намиращ се в пандиза опозиционен водач, за който те работеха.

Двамата бяха упрекнати в " скрит план, целящ завладяване на властта ", " основаване на екстремистка организация " и " апели към дейности, поставящи под опасност националната сигурност ".

Процесът против тях стартира при започване на предишния месец и се организира при закрити врата.

Колесникова помагаше за координацията на траялите с месеци митинги на опозицията, почнали след изборите през август 2020 година. Тя се опълчи на опитите на управляващите да я накарат да напусне страната. Когато чиновници на беларуската работа за сигурност я водиха до границата с Украйна, тя раздра паспорта си и се върна в Беларус, с цел да бъде задържана.

39-годишната жена беше задържана през септември предходната година.

Снимки от процеса, оповестени в Телеграм, демонстрират по какъв начин Колесникова, намираща се в стъклената клетка на обвинените, се усмихва на присъстващите в правосъдната зала и е оформила сърце с ръцете си, на които са сложени белезници. Този жест беше един от знаците на митингите.

Международната общественост разкритикува процеса против опозиционерката. И немското държавно управление настоя неведнъж тя да бъде освободена, означи Дойче веле. Години наред Мария Колесникова е работила като културен управител в Щутгарт.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР